ERDON Helyi hírek

2016.04.05. 16:42

Maia Morgenstern

A színházi nyílt nap programját örömmel fogadja a közönség, mert ez alkalommal összeállított műsor sokszínűsége a nézők ízlésvilágának is megfelel.

A színházi nyílt nap programját örömmel fogadja a közönség, mert ez alkalommal összeállított műsor sokszínűsége a nézők ízlésvilágának is megfelel.

A Kolozsvári Nemzeti Színház változatos művészi produkciókkal várta az érdeklődőket. A rendezvény díszvendége a világhírű színésznő, Maia Morgenstern. A színház teltházas nagytermében a nézők tapssal fogadták. Mihai Măniuțiu, az intézmény igazgatója a moderátor szerepét töltötte be.

Közönségtalálkozó Maia Morgensternnel

A közönség a művészi pályájának alakulásáról, a neves amerikai rendezővel, Mel Gibsonnal való találkozásáról, a művészek és nézők közti kapcsolatáról kérdezték. A nagyérdemű betekintést nyerhetett a művésznő sikereinek titkaiba. Mint mondta, 35 éve van a művészi pályán. Őszintén beszélt magáról. Az életét meghatározták az örökletes tényezők, az állandó tanulás. Az általa kialakított és fontosnak tartott értékrendszere jelentősen befolyásolta a munkáját. Nyitottság a másik iránt, önmaga tisztelete, párbeszéd a másik személlyel olyan becsek, amelyek személyiségének alapelemeit képezik. Elvárások, gyötrelmek, emóciók, sérülékenység, kitartás jellemzik. Rendkívül gazdag, sokirányú művészi tevékenységének – színésznő, rektor, tanár- energiaforrásáról kérdezte Mihai Măniuțiu. Legtöbbször a sors, a kihívásoknak való megfelelés határozza meg a művészi munkáját- mondta a művésznő. Szerencséje van, mert olyan szerepeket alakít, amiket szeret. Ugyanakkor három gyermekes anya.

A közönség a felől érdeklődött, miként történt A passió című film szereplőinek válogatása. Hogy kapta meg a Mária szerepét? A film eredeti címe The Passion of the Christ, 2004-ben készült. Őszintén elmondta, hogy már az az esély, hogy szerepválogatásra meghívták, rendkívüli jelentőséggel bír. Számolt az esetleges előítéletes szemlélettel, ami a kelet-európai művészekkel kapcsolatban érvényesül. Érdekes történetnek nevezte, miként kapta meg a szerepet. 1995-ben, Mészáros Márta rendezésében készült „A hetedik szoba”- című film, amelyben a XX. század egyik legizgalmasabb egyéniségének, Edith Steinnek a szerepét alakította. Mel Gibson e filmben levő alakítására figyelt fel. Ezután a művésznő bukaresti lakásában csengett a telefon, Mel Gibson A passió című film számára szereplőválogatásra hívta őt. Majd elküldték neki a film forgatókönyvét. A művésznő értékelte a gesztust, amit a tisztelet jelének tekintett. Majd Róma közelében levő Cinecittá-ba hívták castingra. Most, évek múlva is visszaemlékszik az akkori lelkiállapotára. Izgalom, bizonytalanság, remény érzései uralták. Felfokozott érzelmi állapotban mutatkozott be, nem is tudta, miként fogalmazott. Rövid idő múlva, Mel Gibson közölte, vele akar dolgozni. A film forgatása Dél-Olaszországban történt, rendkívül pontos, szoros program alapján, kora reggeltől késő délutánig. Időközben egy bukaresti telefonhívást kapott. Kiderült, hogy a gyermeke beteg, kórházba került. Azért említette életének ezt a pillanatát, mert ki akarta emelni a rendező humánus magatartását. Visszatért a fővárosba, időközben a gyermeke meggyógyult. Mária szerepében teljesen átérezte a gyermekét elvesztő anya fájdalmát, amely nemcsak egyéni, hanem egyetemes érzés. 2004-ben, a forgatás évében, Maia Morgenstern áldott állapotban volt, a harmadik gyermekét várta. Beszélt a film ellentmondásos értékeléséről, fogadásáról, mivel az alkotás az egyik legvitatottabb filmek egyike.

Fiatal művészek esélyeiről

Figyelemmel követi a színházi eseményeket, történéseket. A verseny- szellem, jelentős szerepet játszik a minőségi művészetben. Megjegyezte, hogy vannak a művészeti intézetekben intrikák is. A szülei a fő kritikusai, különösen az édesapja, aki rendkívül igényes. A szereptanulás alkalmával meghallgatta, a legkisebb hibát is észrevette. A legszebb szerepének tekinti azt, hogy a szüleinek a lánya, tehát a lány szerepet. A nézők kérdésére válaszolva, elmondta, hogy a legnehezebb szerepe az volt, mikor felfüggesztve, különös öltözetben, kellett mozdulatlanul álljon, anélkül hogy valamit csináljon.

Ismeri a fiatal művészek megnyilvánulási lehetőségeit, hiszen a fia is színész. Ma a fiatal művészek alapos felkészültséggel rendelkeznek, áldozatkészek. Keresniük kell az új, alternatív színházi lehetőségeket, formákat.

A közönség és művészek kapcsolatáról

Az a tény, hogy a néző otthon hagyva ügyes- bajos dolgait, a színházba jön, és megtekinti az előadást, többet jelent, mint amit ő kér. A színész az előadás végén meghajol, amely nemcsak egy gesztust jelent, hanem kifejezi az előadónak a néző iránti tiszteletét, elismerését. Ha a nézőben a látottakból megmaradt valami, egy gondolat, érzelem, akkor a produkció nem volt hiába bemutatva.

A tordai „Aureliu Manea” Színházban, Mihai Măniuțiu rendezésében mutatják be Brigitte Schwaiger „La ordin, Führer!”- című darabját. Románra fordította Dan Stoica. Díszlettervező: Adrian Demian. Koreográfus: Andrea Gavriliu. Főszerepben Maia Morgenstern. A Babes- Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának 20 hallgatója is fellép.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!