ERDON Helyi hírek

2016.04.13. 16:59

M4: van is, meg nincs is

Szinte semmit sem oldottak meg azzal, hogy végülis bevették az M4 magyarországi sportcsatornát is a romániai UPC és az RCS&RDS kábeltévé-szolgáltatók kínálatába.

Szinte semmit sem oldottak meg azzal, hogy végülis bevették az M4 magyarországi sportcsatornát is a romániai UPC és az RCS&RDS kábeltévé-szolgáltatók kínálatába.

Arra panaszkodnak a nézők, hogy a fontosabb sporteseményeket a geokódolás miatt továbbra sem követhetik azon az adón. De tudunk mást is: RCS&RDS például eleve csak a kábeles Digi szolgáltatásba vette fel az adót, a hasonló, ám műholdól vételezhető Digin most sincs M4. Pár hete azt mondták, csak napok kérdése, és ott is lesz. Mivel semmi változás, megkerestük a céget ismét.

A magyar nyelvű diszpécserszolgálatnál kérdéseinkre az egyik ügyeletes elmondta: „valóban beletelhet még egy időbe, amíg a Digi Satelit kínálatában is megjelenik az M4.”Ami viszont a geokódolást illeti, az már nem a szolgáltató ügye. Ők csak továbbsugározzák ennek az adónak a műsorát is, az érvényes szabályoknak megfelelően.

Már évek óta gond ez az egész, és nagyobb világeseményekkor újra meg újra hangsúlyosabbá válik egyes nézők elégedetlensége, akik az anyaország határain kívül élő magyarként magyar kommentárral szeretnék nézni a közvetítéseket. Márpedig idén labdarúgó Európa-bajnokság is lesz, olimpia is, jégkorong-világbajnokság is, nem beszélve az évente ismétlődő Bajnokok Ligájáról, a Forma 1-ről – hogy csak pár példát említsünk.

Az ügyben a mostani magyar kormányzat is ígérte már, hogy eljár, de egyelőre nincs fejlemény, ugyanakkor RMDSZ-es európai parlamenti képviselők már két évvel ezelőtt beadvánnyal fordultak a brüsszeli parlamenthez. Emellett internetes aláírásgyűjtés is indult, még 2014-ben, amelynek kezdeményezői a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot keresték meg.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!