ERDON Helyi hírek

2016.04.23. 12:36

Királyok a várban

Magyarország királyairól készült érmékből álló kiállítás nyílt csütörtökön délután a nagyváradi vár B. épületében.

Magyarország királyairól készült érmékből álló kiállítás nyílt csütörtökön délután a nagyváradi vár B. épületében.

A tárlat a Fejér Megyei Éremgyűjtő Szervezete által 1987 és 2011 között kibocsátott érméket foglalja magában. A kiállítás anyagát a szervezet elnöke, Igari Antal ismertette a csütörtök délutáni tárlatnyitón, hangsúlyozva elöljáróban azt, hogy nem korabeli királypénzek vannak itt, hanem 1987 és 2011 között vert modern érmekről van szó. Hozzátette, hogy az éremkészítés során szempont volt az, hogy az uralkodók legyenek rajta lehetőleg hiteles ábrázolással, vagy olyan egyedi módon megjelenítve, ami erősen köthető az adott uralkodóhoz, illetve az érmén legyen rajta a királyok által veretett pénznek a képe, és az a legfontosabb jelenetábrázolás, ami az uralkodóhoz kötődik. Így például a Szent László királyt ábrázoló érme meghatározó jelente az a kép, amikor a halott királyt szállító szekér semmiféle külső erő segítsége nélkül, mintegy magától indul meg Várad felé.

Az érmeket uralkodói sorrendben állították ki a tárlókban, ami által egyfajta rövid magyar történelem rajzolódik ki Magyarország első királyától, Szent Istvántól, egészen az utolsó királyig, IV. Károlyig. A csütörtökön megnyílt tárlat, amelyen Meleg Vilmos színművész szavalt, két héten át látogatható a megnyitás napjától számítva.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!