ERDON Helyi hírek

2016.04.11. 15:32

Ismét Arany-oklevél a nagyváradi Huncutkáknak

Az elmúlt szombaton gyermekszínjátszó találkozót tartottak Hajdúnánáson, amely egyben a XXV. Weöres Sándor Országos Színjátszó Fesztivál megyei szintű előválogatója is.

Az elmúlt szombaton gyermekszínjátszó találkozót tartottak Hajdúnánáson, amely egyben a XXV. Weöres Sándor Országos Színjátszó Fesztivál megyei szintű előválogatója is.

A többfordulós megmérettetés rendszeres résztvevője a Szacsvay Imre Általános Iskola jelenleg IV. A osztálya, Rusz Csilla tanítónő vezetésével. Számunkra, szülők számára ez a nap most már negyedik éve egyúttal osztálykirándulás is, egyféle családi nap, amikor elkísérjük gyermekeinket, hogy támogató tapsunkkal bátorítsuk a kis fellépőket.

Az idén is csodálatos élményben volt részünk, hiszen a produkció nemcsak érdemeivel, hanem a meglepetés erejével is hatott. A frissen elkészült darab ugyanis most került először bemutatásra. Az osztály vezetője, a darab rendezője ezúttal is kedvenc műfaját, a népmesét választotta színpadi feldolgozásra. A szövegkönyv alapját az ismert bihari népmese, a Csalóka Péter szolgáltatta, amely ötletes feldolgozásával vidám perceket okozott nemcsak a nézők, hanem a zsűri (Regős János színész, rendező és Somogyi Tamás színész, rendező, dramaturg) számára is. A fesztivál végén nem maradt el a megérdemelt jutalom sem. A Huncutkák az idén is megkapták a legmagasabb fokú elismerést, az Arany-oklevelet, amely feljogosítja őket a regionális szakaszon, vagy a gálán való részvételre is.

Szakmai kiértékelés

A tizenkét előadást szakmai kiértékelés követte, amelyen az idén először szülőként magam is részt vehettem. A szigorú színházkritikát hallgatva bebizonyosodott, hogy nem csupán az elfogult szülő szemüvegén át látva sorolható a darab a legjobbak közé, hiszen a szakemberek sem fukarkodtak a dicsérő szóval. A zsűri méltatta a szerencsés darabválasztást, és a legnagyobb elismeréssel szólt a produkció számos vetületéről, a jó szövegkönyvről, a vizuális és akusztikai elemek szépségéről, azok jó összhatásáról. A színrevitel legnagyobb erényeiként emelték ki a gazdagon adagolt humort, a jó ízlést, a bemutatásban érvényesülő visszafogottságot, a pajkosságot, a játékosságot. Külön dicséret illette a szép nyitóképet, a főszereplő alakjának megformálását, a hatásos megjelenítési technikákat.

A zsűri szerint a produkció külön értéke a pedagógiai hozadék. Azáltal, hogy egy teljes osztályt mozgat a színpadon, vitathatatlan a közösségformáló ereje, és négy év távlatában mi, szülők mindannyian igazolhatjuk a drámapedagógia személyiség- és kreativitásfejlesztő, gátlásoldó erejét. Hála és köszönet a szombatért, mindenért!

A szülői közösség nevében Lőrincz Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!