ERDON Helyi hírek

2016.04.10. 17:07

Hegedű- és zongorahangverseny

Ifj. Zerkula György hegedűművész lépett fel péntek este, a Posticumban. Johannes Brahms és César Franck művek hangzottak el.

Ifj. Zerkula György hegedűművész lépett fel péntek este, a Posticumban. Johannes Brahms és César Franck művek hangzottak el.

Székely István zenetanár, a Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, s szólt arról, hogy a hegedűművészhez negyed évszázados ismeretség köti, tanúja volt annak, hogy hogyan fejlődik, s büszke rá, hogy a berlini filharmónia első hegedűse lett. Legutóbb egyetemistaként szervezett hangversenyt Zerkula Györgynek Nagyváradon. Nagy öröm, hogy újból jelezte szándékát, hogy erdélyi turnéja alkalmából nagyon szívesen vissza jönne Váradra. „Nem tagadom, hogy ő volt az egyik aki megszerettette velem a hegedűmuzsikát. Hatalmas tehetség és gyönyörű műsorral érkezik” - mondta Székely István, majd köszöntötte a Kolozsvárról érkező két zongoraművészt, Horváth Editet és Horváth Zoltánt.

Zerkula György 1986-ban, egy régi zenei tradícióra visszatekintő családban született, Erdélyben, Székelyudvarhelyen. Horváth Edit zongoraművésznő Marosvásárhelyen született 1973-ban, a kolozsvári Gh. Dima Zene-akadémián diplomázott zongoraszakon, Adriana Bera tanárnő osztályában. Ezt követően a varsói Mozart Európai Akadémián folytatta tanulmányait, jelenleg adjunktus a kolozsvári zeneakadémia zongora tanszékén. Horváth Zoltán zongora és orgonaművész tanulmányait a kolozsvári zenelíceumban kezdte, majd a Gh. Dima Zeneakadémián folytatta Adriana Bera zongoraosztályában. 1993-tól a kolozsvári evangélikus templom orgonistája, majd 1998-tól a S. Toduță zenelíceum zongoratanára.

A péntek esti hangversenyen Johannes Brahms hegedűre és zongorára írt 108, d-moll szonátája, majd Brahms C-moll scherzója, később pedig César Franck A-Dúr, hegedűre és zongorára írt szonátája hangzott el. A közönség hatalmas tapssal díjazta az előadókat.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!