ERDON Helyi hírek

2016.04.21. 14:09

Három címszavas programot hirdetett

Csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Pásztor Sándor, az RMDSZ Bihar megyei tanácsosjelölt-listájának a vezetője. Bejelentette: összefogás, csatlakozás, tisztelet címmel hirdet programot.

Csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Pásztor Sándor, az RMDSZ Bihar megyei tanácsosjelölt-listájának a vezetője. Bejelentette: összefogás, csatlakozás, tisztelet címmel hirdet programot.

Pásztor Sándor bejelentette: az összefogás, csatlakozás és tisztelet címszavakkal állította össze választási programját, amelyre alapozva szerinte létrejött egy új csapat, és ezáltal a magyar összefogás.

Arra hívta fel a figyelmet: 11+1 személyből áll a csapata, a következő összeállításban, illetve sorrendben, őt követve a listán: a római katolikus és református püspökségek egy-egy küldötte, az ifjúsági szervezetek jelöltje, a Pedagógus Szövetség küldötte, a szórvány képviselője, a civil szféra képviselője, más romániai magyar politikai alakulat küldötte (MPP, EMNP), a roma kisebbség képviselője, az egészségügyi rendszer delegáltja, a mezőgazdászok és vállalkozói szféra képviselője, valamint a Bihar megyei sporttársadalom képviselője.

Hangsúlyozta: a megszólított entitásokkal való széles körű konzultáció nyomán jött létre ez a felálló, úgy, hogy az érintettek javasolták a legmegfelelőbb személyeket. Ami az üresen hagyott 8. pozíciót illeti, azt mondta: reméli, hogy a lista leadásáig, vagyis jövő keddig meg tudnak állapodni, hiszen biztató együttműködési jelek mutatkoznak, például néhány napja együtt koszorúzott Köröstárkányban a Magyar Polgári Párt megyei és országos vezetőivel. Hozzátette: nem fél attól, hogy a felajánlott hely miatt az RMDSZ esetleg szavazókat veszít, mert az emberek, kivéve azokat, akik állandóan a lövészárkokban vagy a barikádon vannak, konszenzust akarnak.

Az összefogást illetően kijelentette: legfőbb célja Nagyvárad és Bihar megye régióközponttá emelése. Ehhez szükség van szerinte egy pártok fölötti összefogásra, valamint a közösség összefogására. Felidézte, hogy az RMDSZ már 2013-ban kezdeményezett egy együttműködési protokollumot, amelyet akkor minden parlamenti párt aláírt. Ezt tervezi tehát tovább vinni, gyakorlatba ültetni. A közösségi összefogásnak olvasatában ugyanakkor két fontos összetevője van: az emberek és az intézmények közötti összefogás.

Megítélésében Bihar megye kulturális és szórakoztató életét csatlakoztatni kell Európa körforgásába, hiszen középkori váraink, mint például Béla vára, Sólyomkővár vagy a nagyváradi vár egyedülálló örökséget jelentenek nemcsak számunkra, hanem Európa számára is; a zarándokhelyeink fontos állomásai lehetnek az európai vallásos körutaknak (Szentjobb), és a hegyi és extrém sportok előtérbe helyezése is fontos. Lényeges lenne a csatlakozás az európai gazdasági és tudományos élethez is: a több pólusú, kisrégiós központok kialakítása és csatlakoztatása a nagyváradi ipari parkokhoz, valamint innovációs és kutatási központok létrehozása és csatlakoztatása az európai tudományos élethez.

A felsoroltak mellett az infrastrukturális csatlakozásra is figyelmet fordítana Pásztor Sándor, vagyis közúti, vasúti és légi csatlakozási lehetőségek létrehozásában gondolkodik. Kiemelt fontosságú szerinte a Bihar megyét is érintő autópálya, mely logisztikai elosztó központokkal erősítve lehet a helyi gazdaság húzóereje, de ugyanígy szükséges lenne a vasúthálózatunk villamosítása, egy légi teheráru-fuvarozási terminál (cargo) kiépítése; a nemzetközi járatok összehangolása a környező repülőterekkel; és új, belföldi járatok indítása például Nagyvárad és Konstanca között.

Tisztelet

Bihar megyei bicikliút-hálózatot tervezne és építene ki, majd ezt a nemzetközi hálózathoz csatlakoztatná, és gyakorlatba ültetné a 2010-es esztendőben aláírt, Szatmár, Szilágy és Bihar megye közötti egyezményt.

Hangsúlyozta: Bihar megye lakosságának összetétele nemzetiségi, vallási, szociális, társadalmi, kulturális szempontból is sokszínű, és ezt őrizni, illetve továbbvinni kölcsönös tisztelettel lehet. Úgy fogalmazott: ennek alapfeltétele, hogy még jobban megismerjük egymás értékeit, és lehetőséget teremtsünk saját értékeink bemutatására. Hozzátette: a fentiek megvalósításában kiemelt szerepet kapna még természetes és épített környezetünk megőrzése, tisztelete.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!