ERDON Helyi hírek

2016.04.11. 09:27

Ha innen még nehéz, induljon Debrecenből: itt a transzfer

Vége annak, hogy bármilyen repülőúthoz előbb el kelljen menni Budapestre, a Liszt Ferenc reptérre. Immár sokkal könnyebben megközelíthető a közelebb is lévő Debreceni Repülőtér, ami szintén nemzetközi. Beindult ugyanis a DEB-ORA Transzfer, Váradról oda, és vissza.

Vége annak, hogy bármilyen repülőúthoz előbb el kelljen menni Budapestre, a Liszt Ferenc reptérre. Immár sokkal könnyebben megközelíthető a közelebb is lévő Debreceni Repülőtér, ami szintén nemzetközi. Beindult ugyanis a DEB-ORA Transzfer, Váradról oda, és vissza.

„Ó, ez nagyszerű: legalább elmehetek a családdal Nagyváradra, egy fél napra is akár, este meg vissza” - ez az első mondata a Debreceni Televízió újságírójának, amikor megérkezem a Debreceni Repülőtérre, és szóba elegyedem vele arról, mi miatt vagyunk itt mindketten. Mintha megrendezett jelenet lenne, hogy rögtön így felderül, pedig nem az. Ami viszont megrendezett, az maga a tanulmányút, amin vagyunk: beindult ugyanis az egyetlen hivatalos Nagyvárad-Debrecen reptéri transzfer buszjárat, amelynek révén immár sokkal könnyebb és gyorsabb eljutni egyik városból a másikba. Az államhatár figyelembe vétele nélkül a teljes régió idegenforgalmát fel akarják futtatni ezzel, és ebből az alkalomból az érdekeltek tájékozódó körutat szerveztek az ottani és az itteni sajtónak Debrecenben.

Könnyű utazás

Ennek nyitórendezvénye a cívis város repterén volt. Itt jelentették be, hogy transzferszolgáltatásra kötött együttműködési megállapodást a debreceni nemzetközi repülőtér és a nagyváradi OTGABI Kft. A DEB-ORA Transzfer buszai már járnak is. A lényeg, hogy minden egyes olyan repülőjárathoz kimennek Váradról, amely a debreceni reptérre érkezik, sőt, emellett kérésre az útba eső településeken is megállnak, valamint Debrecen vasútállomására is elmennek a buszok, igény szerint. Egy út ára 7 euró, azaz kb. 30 lej. Király Csaba projektmenedzser, a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara irodavezetője hozzátette: más transzferek ára 15 euró körül van.

Egyébként mi magunk is a DEB-ORA Transzfer egyik menetrendszerű buszával mentünk a tanulmányútra Debrecenbe, és azt tapasztaltuk, hogy odafelé és a reptérről visszafelé is számos utasuk van már most is. Azért Kozma Gábor, a debreceni repülőtér hivatalos transzferszolgáltatójává előlépett nagyváradi OTGABI Kft-nek az ügyvezetője megjegyezte: még nem mindig vannak tele a járműveik, de a számítások szerint a nyári idényben fog felfutni az egész. Az utazók számához igazítva 9, 15, 19, 47 és 52 férőhelyes buszokkal állnak az utazók rendelkezésére. Jelenleg naponta 3-4-szer fordulnak a különböző befogadóképességű járművek, de az új Debrecen-München Lufthansa-járat hétfői indulásától az igényekhez igazodva akár ötödik buszjáratot is közlekedtetnek.

Diplomatikusan

Még inkább felpörögni látszik tehát a Várad-Debrecen régió idegenforgalma, ezen belül a debreceni reptéré is – mindeközben a sok pénzért nemrég korszerűsített váradi légi kikötő illetékesei még mindig csak azt keresik, hova és kik révén indíthatnának innen járatokat. Sőt, egyes váradi illetékesek néha arra is hivatkoznak, hogy „nehéz a debreceniek árnyékában fejlődni”. Meg is kérdeztem Gulyás Pétert, az Airport Debrecen Kft. forgalmi igazgatóját, hogy van-e bármilyen kapcsolatuk a nagyváradi reptér vezetőivel, vagy az azt adminisztráló Bihar Megyei Tanáccsal. Némileg kitérő, diplomatikus választ adott - elmondta: „Mi és a váradi reptér konkurencia vagyunk. Így is tekinthetnénk rájuk mi is. De nem ezt szeretnénk. Inkább jó lenne együttműködni, közösen meghatározni a fejlesztéseket, hogy ne fedjék egymást az esetléeges kezdeményezések, járatok, célpontok. Mi erre továbbra is nyitottak vagyunk.” A debreceni forgalmi igazgató hozzátette: tavaly 172 ezer utas, idén várhatóan 350 ezer veszi igénybe az ottani repülőteret, az utasaik 30-40 százaléka Romániából érkezik.

A WizzAir debreceni bázisrepülőteréről jelenleg összesen heti 19 járatot közlekedtet hetente Debrecen, illetve London, Eindhoven, Milánó, Brüsszel, Malmö és Párizs között - fűzte hozzá a forgalmi igazgató, jelezve: április 11-től hetente három alkalommal közlekedik majd a Lufthansa Debrecen-München járata, a charter-közlekedés pedig két új célponttal, Észak-Ciprussal és a törökországi Izmirrel bővül.

Fellendítenék

Tóth Edina, a hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara képviselője, Enterprise Europe Network (EEN) regionális vezetője magyar-román vállalkozói sikertörténetnek nevezte a DEB-ORA megszületését, amelynek ötlete tavaly decemberben, az EEN keretében rendezett magyar-román turisztikai találkozón fogalmazódott meg, és mára működő vállalkozás lett. Halasi Csaba, a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület elnöke elmondta: amióta elindultak Debrecenből a repülőjáratok Európa nagyvárosaiba, részt vesznek e városok turisztikai kiállításain. Tapasztalataik szerint növeli a régió nemzetközi turisztikai vonzerejét, ha határon túli célpontokkal is kiegészítik. Versenyképesebb például a Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy kínálat, ha hozzákapcsolnak egy nagyváradi, vagy Félix-fürdői kirándulást is, amelyben komoly szerepe lehet a jövőben a DEB-ORA transzfernek - tette hozzá.

Megkérdeztük a váradi kezdeményezőktől azt is, mit fed pontosan a „hivatalos járat” kifejezés. Mint Király Csaba projektmenedzser és Kozma Gábor, az OTGABI tulajdonosa elmondta, azon túl, hogy az összes engedélyül rendben van, azt is fedi, hogy buszaik külön, kijelölt helyen megállhatnak a reptér területén, és más céget nem is engednek be oda, illetve ebbe a szolgáltatási ágba, ezen szerződés megkötése után. Az utasok tehát átszokhatnak a kalózjáratokról és az ismerősök, rokonok igénybe vételéről a transzferjáratra, akár a debreceni légi kikötő és Várad között utaznának, akár a cívis város és a bihari megyeszékhely között.

Egyébként a debreceni repteret is felújították, a hatalmas új terminál épületei már állnak, nemsokára ott fogadják az utasokat. További fejlesztés, hogy – mint a forgalmi igazgató elmondta – a Wizz bázisközponttá tette Debrecent, ami azt jelenti, hogy a gépeik gyakrabban járnak oda, illetve onnan, sőt, egy-egy repülő este megérkezik, ott éjszakázik, és reggel már megy is tovább.

Ennek magunk is tanúi lehettünk: ugyanis amikor a kiküldetés elején megérkeztünk a repülőtérre, akkor szállt fel Wizz délelőtti járata, aztán mi a hivatalos program további részének keretében bejártuk Debrecent, és mire visszatértünk a reptérre, a Wizz gépe is épp visszaért. Ameddig mi a városban jártunk, addig a gép Eindhovenben... És amint visszaért cívis városba, egyes utasok már keresték is DEB-ORA Transzfer buszát, amellyel ők is Váradra jöttek vissza, és mi is. Útközben egy élesdi magyar utas elmondta: ő például egyáltalán nem repül, hanem Debrecenben dolgozik, és neki meg erre jó ez a járat, mivel ezzel jár haza, és vissza. Úgy tűnik tehát, többrétű kereslet van a régió idegenforgalmának felfuttatását célzó új járatra.

Elérhetőségek

A DEB-ORA Transzfer tehát hivatalosan a debreceni reptérre irányuló nagyváradi transzferjárat, ugyanakkor a menetrend szerinti repülők és a charterjáratok kiszolgálása mellett a transzfert szeretnék kiterjeszteni a két nagyváros közötti turistaforgalomra - ezért, ha igény van, a repülőtér mellett a vasútállomásra is elvisznek utasokat. Váradon a nagyállomás mellett, a távolsági buszok parkolójában van a kiindulási hely, illetve ide is érkeznek vissza a járatok.

Jelentkezni minimum 12 órával indulás előtt kell, hogy biztosan helyet kapjon az utas. Információ és helyfoglalás a 0725-936323 számon (Vodafone), a 0770-949523-on (DigiMobil), valamint a www.deboratransfer.eu honlapon, ahol a menetrendek is megtalálhatók, továbbá fogadnak akár foglalásokat is Facebookon is: facebook.com/deboratransfer.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!