ERDON Helyi hírek

2016.04.20. 11:35

Generációk párbeszéde idén is

Negyedik alkalommal szervezte meg a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola a Generációk párbeszéde elnevezésű rendezvényét a Festum Varadinum fesztivál keretében.

Negyedik alkalommal szervezte meg a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola a Generációk párbeszéde elnevezésű rendezvényét a Festum Varadinum fesztivál keretében.

Az iskola egykori és mostani diákjai kedden délután három órára gyűltek össze a tanintézmény sporttermében, ahol Pásztor Gabriella igazgatónő elöljáróban lapunknak elmondta: a Generációk párbeszéde nem hagyományos osztály- vagy évfolyamtalálkozó, hanem egy lehetőség arra, hogy az egybegyűltek megismerjék a volt diákok sorsát, élettapasztalatait. Az idei Generációk párbeszéde eltért a korábbi rendezvényektől abban, hogy a földrajzi távolságot a technika segítségével leküzdve élő skype-kapcsolatot teremtettek a brüsszeli Európai Parlamentben dolgozó Szilágyi Judittal, valamint a kolozsvári magyar színház tagjával, Dimény Áronnal. Szilágyi Judit az anyanyelven való tanulás fontosságát emelte ki, hiszen, mint emlékeztetett, ő akkor volt a Szacsvay iskola – akkor még 9-es számú általános iskolának hívták – diákja, amikor a magyar nyelvű oktatásért meg kellett küzdeni. Kiemelte továbbá, hogy bár multikulturális, többnyelvű közegben él és dolgozik, és maga is mintegy féltucatnyi nyelven beszél, mégis a legfontosabb az anyanyelv, amelynek elsajátításában a váradi iskola kiemelkedő szerepet játszott.

Az értelmetlenség ellen

Dimény Áron visszaemlékezésében fontosnak nevezte azt, hogy az iskolában sok olyan dolgot tanult meg, ami nem volt benne a tananyagban. „Megtanultuk, hogyan lehet valamit szenvedéllyel csinálni, megtanultuk, hogyan lehet az embereket partnerként kezelni, hogyan lehet a tudást hatékonyan átadni, és hogyan lehet alázattal megélni a saját tudásunkat és képességeinket.” A kommunista rendszer oktatását a jelenlegi tanügyi rendszerrel összevetve hiányosságként említette meg azt, hogy sem akkor, sem most nem tanulják, vagy nem tanítják meg az iskolákban kellő mértékben azt, hogyan kell az értelmetlen dolgokkal szembehelyezkedni, hiszen mint mondta, még most, 2016-ban is találkozik az iskolákban olyan abszurd helyzetekkel, értelmetlen szabályokkal, amelyekről azt hitte, hogy a kommunista rendszerrel együtt azok is végleg eltűntek.

Az iskola tornatermében megjelent egykori diákok is felelevenítették az iskolához kapcsolódó emlékeiket, köztük Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere is, aki azt hangsúlyozta, hogy a magyar anyanyelvű oktatási intézmények közül mindenképpen a Szacsvay iskola az egyik legjobb Bihar megyében.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!