ERDON Helyi hírek

2016.04.07. 14:21

Flash mob az utcanévtáblákért

A történelmi magyar utcanevek kihelyezése érdekében rendezett villámcsődületet csütörtök koradélután Nagyváradon az Erdélyi Magyar Néppárt.

A történelmi magyar utcanevek kihelyezése érdekében rendezett villámcsődületet csütörtök koradélután Nagyváradon az Erdélyi Magyar Néppárt.

Csütörtök dél után egy órára gyülekeztek a nagyváradi városháza előtt a villámcsődület (flash mob) résztvevői. A mintegy két tucatnyi megjelentet, valamint a sajtó helyszíni tudósítóit Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnöke tájékoztatta az akció céljáról. A politikus elmondta: „tizenegyedik éve küzdünk azért Nagyváradon, hogy történelmi magyar utcaneveink is kikerüljenek a hivatalos román feliratok alá. Különös apropót ad a mai eseménynek az, hogy nemrégiben vettük kézhez a legújabb elutasító válaszát az önkormányzatnak arra a kérésünkre, hogy a belvárosi műemlékvédelmi övezet területén, mintegy százkilencven történelmi magyar utcanév kerüljön ki a helyére. Ezelőtt egy évvel megígértük, hogy az önkormányzatot be fogjuk perelni ezekért a mulasztásokért. Akkor jogászok tanácsának és a civil szféra kérésének engedve úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk még egy kompromisszumot felajánlani a városnak. Ez lett volna az, hogy nem a város teljes területére kérjük a magyar utcanevek kitételét, hanem első körben csak a belvárosban. Erre is nemet mondtak, úgyhogy a mai napon iktattuk azt az előzetes közigazgatási panaszt, amelynek a következő lépése az lesz, hogy pert indítunk az önkormányzat ellen. Az országban négy olyan törvény is van, ami garantálná ezt a jogunkat, illetve teret enged az önkormányzatnak arra, hogy a magyar feliratokat kihelyezze. Precedens is van rá, hiszen a Szászföldön ki vannak téve több történelmi szász városban a régi szász elnevezések. Amit lehet Szászávárosban vagy Besztercén, nem értjük, miért ne lehetne Nagyváradon”.

Ezt követően a politikus elmondta, hogy az akció során két saját készítésű magyar utcanévtáblát is kitesznek a városháza épületére. Hangsúlyozta, hogy a feliratokat az épületet nem károsító ragasztóval rögzítik a városháza falán. Ezt követően Csomortányi István, párttársa, Moldován Gellért Lajos segítségével először egy Piata Unirii, majd egy Szent László tér – feliratot helyezett a városháza főtér felőli oldalára. Ekkor odamentek a közelben tartózkodó rendőrök, és felszólították Csomortányi Istvánt, hogy menjen velük a rendőrautóhoz, ahol kiállították a kihágási jegyzőkönyvet. Ezt megelőzően Csomortányi István még felhelyezte a városháza Teleki (Primariei) utca felőli oldalára a Teleki utca feliratot. A rendőrök kihágási jegyzőkönyvet állítottak ki Csomortányi és Moldován, valamint Varga Csaba ismert hegymászó nevére is, utóbbit azért szankcionálták, mert visszatette az időközben a földre esett Teleki utca feliratot. A rendőrségi fellépés után Csomortányi István elmondta, hogy rongálás címén büntette meg őket a rendőrség. Az akció további incidensek nélkül ért véget.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!