ERDON Helyi hírek

2016.04.12. 14:09

Felemás lett: kész az új váradi buszpályaudvar

Diplomatikusan, de bírálta a kivitelezőt az OTL igazgatója kedden, amikor átvette a Decebal buszpályaudvarnak elkeresztelt új létesítmény, ami inkább csak buszállomás. Az újságíróknak megmutatták, az utasok azonban még nem használhatják, míg nincs engedélyezve.

Diplomatikusan, de bírálta a kivitelezőt az OTL igazgatója kedden, amikor átvette a Decebal buszpályaudvarnak elkeresztelt új létesítmény, ami inkább csak buszállomás. Az újságíróknak megmutatták, az utasok azonban még nem használhatják, míg nincs engedélyezve.

Elkészült az újabb buszállomás Nagyváradon – de utasok számára még nincs nyitva, mivel még egy engedélyre várnak, hogy buszpályaudvarként működhessen. A Decebalon van, a Livela ABC-vel szemben, ott, ahol eddig is távolságibusz-megálló volt, csak most már egy kis épület is áll ott. Amikor rövidesen a létesítmény megkapja a buszpályaudvarként való működéshez szükséges engedélyt, ott lesz a végállomása az összes olyan járatnak, amely a megye déli részét szolgálja ki, egészen Szalontáig terjedően.

Lényegében annyi a fejlesztés lényege, hogy kicsit rendezték a területet, padokat helyeztek ki, rendes járdákat öntöttek, és főleg állomásépületet emeltek. Ez utóbbi hivatalos átvétele volt tegnap: a kivitelezőtől használatba vette a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL). A vállalat igazgatója és s kivitelező képviselője a kis épületben fogadta az újságírókat. Lényegében néhány ülőhely (összesen csak 22), sok állóhely van odabent, továbbá egy információs képernyő, amely azonban még csak teszt-üzemmódban van, valamint egy pult és toalettek. Az átvételkor Csuzi István, az OTL igazgatója azt mondta, az engedély megszerzéséig is fontos, hogy az utasoknak ne kelljen esőben, vagy tűző napon várakozniuk, erre jó, hogy máris átvették az épületet – viszont a kivitelező kérdésünkre azt mondta, addig nem nyitják meg az utazók előtt, amíg nincsenek meg a papírok.

Lehetne jobb...

Finoman, de érthetően nyilatkozott Csuzi István a valamivel több, mint 300.000 lejből elkészült épület minőségéről. „Hogy mennyire jó lett, vagy sem, az vitatható, az külön téma is lehetne akár. Ennyi pénzből jobbat is ki lehetett volna hozni” - mondta. A létesítmény könnyű szerkezetű, a strukturális elemei fémből vannak, a többi főleg üveg és gipszkarton. A környék egyébként ugyanolyan zsúfolt maradt, amilyen volt, azon nem változtattak – tehát a buszoknak ugyanolyan kevés hely van, mint eddig, épp csak az állomás előtt tudnak megállni. Ez a hivatalosságok szerint elegendő.

Ugyanakkor a helyszínen várakozó buszok vezetőit is megkérdeztük, távolsági buszokét és városi járatét is. Ők mindannyian arra panaszkodtak, hogy alig van hely, csúcsforgalomban pedig semmikép nem fér be a megállóhelyekre az összes busz, úgyhogy amelyeknek már nem jut hely, azok továbbra is a közlekedési sávokat foglalják el, ott szállítanak le és vesznek fel utasokat, akadályozva a forgalmat a térségben. „Nem tudom, eleve miért pont ide kellett ezt az egészet építeni, hiszen nagyobb területen lenne rendesen megoldott” - mondta egyikük.

Az is feltűnt, hogy az új buszállomás mellett egyetlenegy parkolóhelyet sem hoztak létre. Igaz, nem lett volna hova, mivel az egész létesítmény nagyon kevés helyen van, olyannyira, hogy mint láttuk, még a buszoknak is alig van hely. Pedig távolsági buszokat kiszolgáló létesítményről van szó, amelyhez akár személyautóval is kijönnének a polgárok, tehát parkolnának is. Az OTL vezetője vonatkozó kérdésünkre viszont azt válaszolta: „Nem kell ide parkoló. Mi nem támogatjuk, hogy az emberek autóval jöjjenek ide, hanem tömegközlekedéssel”.

Lesznek még

Mint ismeretes, a koncepció az, hogy a város három nagy településközi tömegközlekedési csomópontján, a Nufarul végében, a Decebalon, valamint a Püspöki úton (Stefan cel Mare), a vasúti főpályaudvar közelében is legyen egy-egy ilyen távolságibusz-megálló, ahonnan ugyanakkor a városi tömegközlekedési eszközök is viszonylag könnyen elérhetőek. Csuzi István elmondta: ebből már az első kettő lényegében megvan, jön a harmadik, amely akár még idén elkészülhet, vagy legalábbis az építését megkezdik.

A most átvett épület egyébként nemcsak lehetne jobb minőségű, hanem már felhúzása körül is adódtak nehézségek. 2013-ban készültek el az előzetes engedélyek beszerzésével, 2014-ben indult az építkezés – ám az első földmunkálatokkor jöttek csak rá, hogy egy főnyomócső épp a felhúzandó épület alatt menne el. Így újabb engedélyeztetések jöttek, majd áthelyezték a víz-fővezetéket. Aztán elektromos vezetékeket is találta ott, azokkal is ez az eljárás következett. Végül ott volt még a felszínen futó távhő-vezeték, amely az elkészült épület háta mögött megy el, de nagyon közel az ingatlanhoz – ki kellett dolgozni, hogy legyen ez az „együttélés”. Az OTL vezetője szerint „az építőnek és a tervezőnek a hibája is, hogy végül csak most vehetjük át ezt az épületet, és nem régebben”. Hozzátette: „Ugyanakkor valamelyest a kivitelezőt is meg lehet érteni, volt egy költségvetés, amibe bele kellett férni”.

„Reméljük, hogy az utasszállító cégek is megértik, hogy ez egy jó dolog, és ezt használják majd” - mondta az igazgató. Ugyanakkor pozitívumként hozzátette: „Minden esetre legalább kész a második ilyen is, íme.” Saját részéről ismét megerősítette azt, hogy nem akarnak az engedély megszerzéséig várni, azaz hivatalosan ugyan még nem nevezhető buszpályaudvarnak ez, „de azért mi szerdától kinyitjuk az épület ajtajait az utasok előtt”. Úgy becsülik, hogy legkésőbb valamikor júniusban lesz meg az engedély, addig pedig naponta csak néhány órán át lesz nyitva az épület. Utána viszont a teljes órarendje szerint hétköznapokon 5-23 óra között lesz nyitva, szombaton és vasárnap pedig 6-22 között.

Konkurenciaharc

Kitért egy másik ügyre is a tájékoztatóján Csuzi István. Mint mondta, „a sajtó most számolt be róla, hogy elindult a debreceni reptér és Várad közötti buszos magán-transzferjárat, ami jó, hogy van, mégis egy lehetőség”. Aztán hozzátette: „az egyetlen gond annak a törvényessége”. Az OTL igazgatója ezt követően elárulta: lekérték Bukarestből, hogy van-e engedélye a transzfert működtető OTGABI cégnek, és pár napja választ is kaptak. Csuzi István itt elővett és bemutatott egy papírt, így fogalmazva: „a Szállításügyi Minisztérium válasza ez a mi kérdésünkre, amelyet a Transregión keresztül tettünk fel, és a válaszból az derül ki, hogy annak a cégnek nincs engedélye nemzetközi személyszállításra”. Az OTL azért nem örül ennek a járatnak, mert egy szakaszon konkurenciája az OTL közbenjárásával nemrég újraindított Várad-Biharkeresztes járatnak. Ugyanakkor tény, hogy az OTGABI hivatalosan reptéri transzferjáratként működteti a Várad-Debrecen-Várad járatát, és mivel a transzferezés más elbírálás alá esik (például a kiinduló és a célállomás között hivatalosan nem lehetnek más megállóhelyei), kikerülte azt, hogy egyáltalán szüksége legyen nemzetközi személyszállítási engedélyre. Az OTL vezetője azt kifogásolja, hogy a másik járat mégis megáll Debrecenig is több helyen, és vesz fel, tesz le utasokat, egy részüket elszipkázva.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!