ERDON Helyi hírek

2016.04.14. 09:43

Egyre több a kullancscsípés a megyében

A Bihar megyei Egészségügyi Igazgatóság által közölt adatokból kiderül, hogy egyre nagyobb számú kullancscsípés fordul elő a váradiak körében, hiszen míg 2014-ben 313 személy fordult orvoshoz ezzel a problémával, 2015-re ez a szám 437-re nőtt.

A Bihar megyei Egészségügyi Igazgatóság által közölt adatokból kiderül, hogy egyre nagyobb számú kullancscsípés fordul elő a váradiak körében, hiszen míg 2014-ben 313 személy fordult orvoshoz ezzel a problémával, 2015-re ez a szám 437-re nőtt.

A kullancsok apró paraziták, melyek olyan súlyos betegségeket terjesztenek, mint a Lyme-kór (más néven borreliosis), vagy meningoencephalitis. A kullancsok emlősök bőrén vagy bundájában, a madarak bőrén, és ritkábban a hüllőkön találhatók. Mivel a csípésük nem fájdalmas, jelenlétük nem észlelhető, ezért a bőrt időközönként át kell vizsgálni. A kullancsok kertekben, parkokban, gyümölcsösökben vagy erdőkben, cserjésekben és tisztásokon, vagy akár a ház körül, kempingekben, vagy egy séta után a kutyákon és macskákon találhatók meg.

A kullancs vérrel táplálkozik, csípése nem fájdalmas. Fő tünetek a bőrpír és duzzanat, néha viszkető hólyagok a csípés helyén. Okozhat fáradtságot, hányingert, hányást, zsibbadást, nehezített mozgást, fejfájást, lázat, hidegrázást, izomgyengeséget, étvágytalanságot, influenza-szerű tüneteket, mely utóbbiak már a kullancs által okozott komolyabb fertőzésre utalhatnak.

A szakemberek tanácsai kullancscsípés esetére

Fontos, hogy higgadtak maradjunk, használjunk kesztyűt vagy szalvétát, ne szorítsuk meg a rovart. Figyelmesen fordítsuk a hátára és egy csipesz segítségével, határozott mozdulattal ragadjuk meg a bőr közelében anélkül, hogy a potrohát megszorítanánk, majd óvatosan húzzuk ki. Ha nincs kéznél csipesz, tekerjünk egy cérnát a fej és a potroh közé és jobbra-balra mozgatással válasszuk le. A rovart zárjuk le egy zacskóba és dobjuk a kukába. A csípés helyét vízzel és szappannal mossuk le, majd kezeljük jódtinktúrával. A kullancscsípést szenvedett személy a legrövidebb időn belül forduljon orvoshoz! Ha nem sikerül megoldani a kullancs kiszedését, a legrövidebb időn belül forduljunk szakemberhez, aki biztonságos körülmények között eltávolítja azt, úgy hogy ne maradjon a rovar feje a bőrben, ami erős fertőzésekhez vezethetne. Ne alkalmazzunk égő gyufát, vazelint vagy meleg viaszt a kullancsra.

Védekezés

A kulacsbetegségek megelőzésének legjobb módja, ha védekezünk a csípés ellen. Használjunk erre a célra szolgáló sprayeket a veszélynek kitett bőrfelületekre, az arcbőrt kivéve; takarítsuk meg a területet a lehullott levelektől, bokroktól stb.; ne legeltessünk teheneket szabadidős övezeteben; ne sétáltassunk kutyát a kullancs által veszélyeztetett területeken; az erdőben szedett csokrokat tegyük ki a napra egy időre; viseljünk világos színű öltözéket, amin könnyen észrevehetők a ráakadt kullancsok; viseljünk hosszú ujjú felsőt, hosszú nadrágot, világos színű zárt lábbelit, a nadrág szárát pedig húzzuk bele a zokniba; A ruhákra akadt kullancsot ragasztószalag segítségével távolíthatjuk el; akinek hosszú a haja, kösse fel vagy viseljen sapkát, kendőt. Kirándulásról vagy parkból hazatérve figyelmesen vizsgáljuk át a testünket, minden bőrfelületet, mert a kullancs bárhol megtelepedhet rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!