ERDON Helyi hírek

2016.04.07. 13:03

Dr. György Pál-emlékplaketet alapított

Cseke Attila képviselő bejelentette: emlékplakettet alapít a magyar zsidó származású, nagyváradi születésű dr. György Pál táplálkozáskutató, a B6 vitaminnak a felfedezője tiszteletére.

Cseke Attila képviselő bejelentette: emlékplakettet alapít a magyar zsidó származású, nagyváradi születésű dr. György Pál táplálkozáskutató, a B6 vitaminnak a felfedezője tiszteletére.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő úgy fogalmazott: ezzel a gesztusával is arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy Várad egy értékteremtő város. Hangsúlyozta: méltatlan, hogy az 1893. április 7-én Nagyváradon, magyar zsidó családban született dr. György Pál táplálkozáskutató, gyermekgyógyász, egyetemi professzor neve jobban ismert az Egyesült Államokban, Angliában és Németországban, mint a szülőhelyén, holott három vitaminnak (B2, B6 és H) a felfedezése is a nevéhez fűződik, 1976-ban az Egyesült Államokban post morten megkapta a legmagasabb tudományos állami kitüntetést, és egyes vélemények szerint igazságtalan, hogy nem kapta meg a Nobel-díjat.

A riboflavin azonosítása, főleg a B6 vitamin felfedezése, valamint ezen túlmenően a modern táplálkozástudomány úttörőjeként már életében nemzetközi figyelmet és elismerést kapott. Élete során törekedett arra, hogy a kutatások főképp az életminőség javítása érdekében gyakorlati célt szolgáljanak, és kiállt az anyatej-fogyasztás mellett.Publikációs aktivitását 13 tankönyv és 443 tudományos cikk jellemzi.

A honatya arról is beszélt: minden évben olyasvalakinek szeretné átadni a tudósról elnevezett emlékplakettet, aki az őáltala tanulmányozott két területen, vagyis a táplálkozáskutatásban és a gyermekgyógyászatban jeleskedik. Szándékán áll felvenni a kapcsolatot dr. György Pál Amerikában élő utódaival, és őket is meghívná a díjátadó ünnepségre.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!