ERDON Helyi hírek

2016.04.22. 08:30

Civilek a Nagy Háború emléke ápolásában

A fenti címmel nyílt kiállítás csütörtökön délelőtt a nagyváradi vár I. épületében, Nagyvárad és Székesfehérvár városok elöljáróinak jelenlétében. A kiállítás kilenc olasz, magyar, köztük egy nagyváradi civil szervezet egy évtizede párhuzamosan, sok esetben együttműködésben végzett munkáját és eredményeit mutatja be.

A fenti címmel nyílt kiállítás csütörtökön délelőtt a nagyváradi vár I. épületében, Nagyvárad és Székesfehérvár városok elöljáróinak jelenlétében. A kiállítás kilenc olasz, magyar, köztük egy nagyváradi civil szervezet egy évtizede párhuzamosan, sok esetben együttműködésben végzett munkáját és eredményeit mutatja be.

 

A civilek tevékenységével kapcsolatos tudnivalókat dr. Görög István ny. ezredes, a pákozdi katonai emlékpark ügyvezetője foglalta össze. Mint mondta, a nagy háborúban együtt harcoló székesfehérvári és nagyváradi katonák utódai a nagy háború befejezésének 90. évfordulóján elhatározták, hogy végigjárják azt az utat, amelyet katonaelődeik végigjárni kényszerültek. A különböző civil szervezetek főként a doberdói hadszíntérre, annak történetére koncentráltak, és a mintegy egy évtizedes munka eredményeképpen számos könyv, tanulmány jelent meg, illetve igen jelentős megvalósítás volt az, hogy felújíttatták a 20 gyalogos hadosztály katonáinak emlékére Kratochvil Károly, a nagyváradi 4. gyalogezred parancsnoka által emeltetett emlékgúlákat. A parancsnok egy ötödik emlékgúlát is akart állíttatni, méghozzá Nagyváradon, és e célból doberdói követ is küldött Nagyváradra. Kratochvil nem tudta ezt az elképzelését megvalósítani, de közel száz év után a nagyváradi civil szervezeteknek hála, már ez az emlékgúla is áll a Rulikowski temetőben. E megvalósítások fontos üzenettel bírnak, mely üzenetet Görög István, a következőképpen fogalmazta meg a megnyitón: „Egy elfeledett gondolatot felelevenítettünk, egy elfeledett gondolatból tárgyi valóság lett, és ez a valóság emlékeztet az első világháború hőseire, és talán példát is mutathat a jövőnek. Ha összefogunk, és célokat állítunk, és azokat közösen meg akarjuk oldani, akkor van eredmény. Ennek a tíz évnek az összefoglalója ez a kiállítás, amely bemutatja a magyar, a nagyváradi 20. gyaloghadosztály székvárosai civil szervezeteinek e célból való összefogását, és bemutat még egy dolgot: azt, hogy az egykori ellenség leszármazottaival milyen összhangban és milyen nagy barátságban kerestük a közös történelmünk feldolgozását.”

Köszöntések

A megnyitón felszólalt Sárközi Zoltán, a nagyváradi Várszövetség megbízott elnöke is, aki kifejezte aziránti örömét, hogy a nagy háború hősei számára méltó emlékhelyet sikerült állítani. Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere köszönetet mondott a civil szervezeteknek, amiért hosszú évek óta munkálkodnak azon, hogy feldolgozzák a múltat. „Áldozatos munkájukat önkormányzatunk eddig sajnos nem tudta támogatni, de én bízom benne, hogy az elkövetkező időszakban erre sor fog kerülni, és hiszem azt, hogy a nemzeti összetartozásunk előbb-utóbb meghozza méltó gyümölcsét” –fogalmazott az alpolgármester.

Cser Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere megköszönte a civileknek azt, hogy eddig a kiállításig el lehetett jutni, majd kifejtette: „a civil szervezetek barátságát nagyon tudja segíteni, ha a két város mint önkormányzat is támogatni tudja azt az együttműködést. Saját bőrömön is megtapasztaltam azt, hogy mekkora különbség van a tekintetben, hogy a nagyváradi magyar közösségnek milyen a közéleti képviselete és ereje a városházán. Az a tapasztalatom, hogy nagy motort kaphat az együttműködés, hogyha a nemzeti közösség egyben a politikai döntéshozatalban résztvevő emberekkel is rendelkezik” – fogalmazott a polgármester. A tegnap megnyitott kiállítás két héten át látható a vár I. épületében.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!