ERDON Helyi hírek

2016.04.17. 18:14

Az újságíró az írói lét fokozása

Nagyvárad- Péntek délután a most zajló Festum Varadinum előrendezvényeként Törzsasztal-rendezvénynek biztosított helyszínt a váradi Illyés Gyula könyvesbolt. A meghívott Csaplár Vilmos író volt.

Nagyvárad- Péntek délután a most zajló Festum Varadinum előrendezvényeként Törzsasztal-rendezvénynek biztosított helyszínt a váradi Illyés Gyula könyvesbolt. A meghívott Csaplár Vilmos író volt.

A Törzsasztal-rendezvények meghívottjaival Kőrössi P. József író, kiadó szokott általában beszélgetni, így ezúttal is ő faggatta Csaplár Vilmos írót azt követően, hogy Králik Loránd házigazdai minőségében felhívta a figyelmet a könyvesbolt Kossuth-könyvhetének kedvezményeire.

Először az 1997-ben alapított Szépírók Társaságáról esett szó, lévén hogy a vendég kilenc éven keresztül irányította ezt, 2003-tól kezdve, és tette egy kicsi irodalmi szerveződésből egy ismert entitássá. Hangsúlyozta: napjainkban is megvan a 360 fős szakmai társaságban a kellő energia (félévente 6-8 fiatal jelentkezik tagnak), pedig a körülmények egyáltalán nem kedvezőek, hiszen a jelenlegi magyar kormány nem támogatja az általa balliberálisnak, ezért ellenzékinek ítélt kulturális kezdeményezéseket, inkább ezek leépítésére, megszüntetésére törekszik. Sok jót tehát nem tud mondani, „mert aminek lennie kéne, az még várat magára”, ezért nem is szívesen beszél erről, de próbálnak kitartani- mondta Csaplár Vilmos. Úgy fogalmazott: úgy fest a helyzet, hogy rosszul érzi magát a jelenlegi Magyarországon.

Író és újságíró

Szívesebben tért ki inkább arra, hogy amióta nem elnöke a társaságnak, mintha termékenyebb író volna. Visszaemlékezett arra, hogy az elnökösködés sok idejét és energiáját vette el, sőt még olvasóközönségéből is vesztett, mert valamilyen rejtélyes okból kifolyólag az emberek azt gondolják, hogy aki hivatali pozíciót tölt be, az nem lehet jó író.

A beszélgetésen szó esett még reflektív evolúcióról, erotikáról és Újpestről is (itt nőtt fel Csaplár Vilmos), Istenről és emberről, emléktáblákról, arról, hogy miért jó egy megfelelő címválasztás (a legutóbbi regényének címe: Edd meg a barátodat), és miért hiszi azt a közvélemény, hogy az újságíró valójában az írónak egy magasabb fokozása, vagyis vannak írók és „íróbbak”, azaz újságírók.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!