ERDON Helyi hírek

2016.04.14. 14:26

Amivel idén a Szent László Napok kecsegtetnek...

Kilenc hét múlva kezdődik Nagyváradon a Szent László Napok rendezvénysorozat. Szinte minden program a várban lesz idén, mint tavaly is – de immár háromszor akkora területen. A szervezők csütörtökön az egyesületük új székházában ismertették, hol tartanak a finisbe ért munkával.

Kilenc hét múlva kezdődik Nagyváradon a Szent László Napok rendezvénysorozat. Szinte minden program a várban lesz idén, mint tavaly is – de immár háromszor akkora területen. A szervezők csütörtökön az egyesületük új székházában ismertették, hol tartanak a finisbe ért munkával.

Még alakul, de a fő pontokat illetően összeállt az idei Szent László Napok programja. A szervező Szent László Egyesület közben székházat is kapott az önkormányzattól, ott, ahol a rendezvény is lesz: a várban. Csütörtökön délben először az új székhelyet mutatták meg a sajtónak, amely irodájuk az I épület földszintjén van. Korpos Dalma egyesületi elnök köszönetet is mondott az önkormányzatnak, és pezsgőbontással avatták fel a helyiséget.

Mivel várják Önt?

Ezt követően az idei rendezvénysorozat fő elemeit ismertették. Ezúttal minden eddiginél hosszabb lesz a Szent László Napok: június 18-tól 26-ig tart. A hangsúly ezúttal is az ebbe az időszakba eső hétvégén lesz, ám több előrendezvénnyel hozzák hangulatba a publikumot. Zatykó Gyula főszervező jókedvűen nyitott: mint elmondta, a tér, az idő és a tömeg régi összefüggésében bíznak – vagyis abban, hogy ha jó az idő, a tömeg lemegy a térre. Lesz is idén bőven tér: a tavalyinál ugyanis háromszor nagyobb területen lesz a rendezvény, a leendő helyszínt be is jártuk. Zatykó Gyula hozzáétette, igyekeztek minden rendezvényt oda koncentrálni, csak párat kell más helyszínen tartani. Ilyen lesz például június 23-án A lovasíjász című film vetítése, amelyhez a terület nem megfelelő, mert elsötétítés kell, így most keresnek jó helyszínt. És ilyen a temetőlátogatás is. Ugyanis Farkas László vezetésével június 24–25-én fel lehet majd keresni azon váradi személyiségek sírjait, akik a településért tettek valamit. Többek között ilyen Rimler Károly, Sulyok István, Ritoók Zsigmond. Előzőleg egyébként az egyesület tagjai rendbe is teszik a sírhelyeket, június 18-án. 19-én pedig a hagyományos kerékpártúra zajlik majd, Várad és Biharkeresztes között.

A várbeli programok pedig tehát ismét sokrétűek lesznek. A 4. Szent László Napok ezen részeit Mihálka Melinda és Nagy József Barna programfelelősök ismertették. Közösségépítés a fő céljuk, mint eddig is, ugyanakkor megint lesz sok gyerekprogram, amely mindig sikeres, ám lényegében „a csecsemőtől az egyetemistán át az idősebbig” mindenkit igyekszenek programokkal megszólítani. Lesz megint várlátogatás is, solymászbemutató, örömfőzés, kézműves termékek vására, és megannyi további program, amelyek időpontját és részleteit most egyeztetik.

Fellépők

A fő fellépők azonban már biztosak. Június 24-én a Milagro Santana Tribute Band játszik. „Carlos Santana 1986-os budapesti koncertjének élménye és a mexikói gitáristen zenéjéből áradó napfény, vidámság, illetve szépség továbbadásának igénye hívta életre 2010-ben a csapatot”, amely először lép fel a Szent László Napokon. Ugyanaznap az Ismerős Arcok is koncertezik, amely a szervezők szerint „többet nyújt, mint nemzeti rock”. Június 25-én a fiatalabbakat szeretnék megszólítani, az Intim Torna Illegál koncertjével. A fesztiválok kedvenc zenekarai közé lépett csapat rendszeresen ad telt házas koncertet különböző magyarországi rendezvényeken, és Váradon is jártak már. Azt az estét a Republic fellépése zárja majd, amelyik a mára már talán megszokott új összeállításában érkezik. Június 26-án a bluest játszó Pribojszki Mátyás Band érkezik. Ennek zenéje a beharangozó szerint „újrapozicionálja a szájharmonikát, mint hangszert és a szájharmonikázásról alkotott sztereotípiákat, megmutatja, hogy ez a különlegesen intim szólóhangszer a tradicionális blues műfaján túl is nyújt zenei felfedezésekre váró új ízeket, korosztálytól függetlenül”. Az idei rendezvénysorozat záró nagykoncertjét 26-án este egy olyan művész adja majd, aki nem szorul bemutatásra: Koncz Zsuzsa.

Élesedett

A 2016-os Szent László Napok honlapját már élesítették a szervezők. A szentlaszlonapok.ro már most is szolgál információkkal, és folyamatosan töltik majd fel a továbbiakat. Jó ideje aktív már közben a Facebookon az adatlapjuk. Ez a facebook.com/NagyvaradiMagyarNapok címen érhető el.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!