ERDON Helyi hírek

2016.04.04. 09:22

A költészet egy védelem

Demény Péter Lélekkabát című verseskötetét mutatták be pénteken a nagyváradi Illyés Gyula könyvesboltban a szerzőnek, és a könyv illusztrátorának, Eperjesi Noéminek a jelenlétében.

Demény Péter Lélekkabát című verseskötetét mutatták be pénteken a nagyváradi Illyés Gyula könyvesboltban a szerzőnek, és a könyv illusztrátorának, Eperjesi Noéminek a jelenlétében.

A péntek délutáni író-olvasó találkozón Tasnádi-Sáhy Péter, a Várad folyóirat szerkesztője beszélgetett az alkotókkal. Demény Péter bevallotta, hogy a Lélekkabát című kötet versei a válása körüli feszültségekből születtek meg. A Lélekkabát című kötet első közös munkája Demény Péternek és Eperjesi Noémi illusztrátornak, a könyv alapvetően kettejük szerelme nyomán született meg. A költő elárulta, hogy magánéleti problémáinak időszakában derült ki számára, hogy kik az igazi barátai, és kik nem, ez utóbbiakra utalva jegyezte azt meg, hogy még mindig vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy úgy viselkedhetnek, mint egy kispolgári durcás pedellus.

„A fájdalomnak alakja lett”

Elhangzott, hogy a magánéleti válságban Demény Péter számára a költészet egyfajta védelmet jelentett: „A költészet védelem, egy tiszta sáv. Minden ember kapaszkodik valamibe, amibe akar, amibe tud, én a költészetbe kapaszkodok” – fogalmazott. A kötet címére is utalva kifejtette, hogy „a lélekről nehéz beszélni, de ott van, és meg kell mutatni. A művészet semmi egyébről nem szól, mint hogy megmutatod a lelkedet”, később pedig hozzátette: „Amikor a versek íródtak, a fájdalomnak alakja lett”.

A továbbiakban Demény Péter kifejtette, hogy első megjelent kötetétől kezdve három fő témája van: Isten, a szerelem és a halál, melyek a Lélekkabát című kötetben is fellelhetők. Mint fogalmazott, a szerelem színe és fonákja is benne van ebben a kötetben. A beszélgetés végén egyfajta vita alakult ki a beszélgetőtársak között abban, hogy vannak-e vidám versek a kötetben. Ennek kapcsán költő megjegyezte, hogy a művészet megítéléséhez nem tartozik hozzá az, hogy van-e egy-egy műalkotásnak valamilyen vidám eleme, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minden műalkotást, így a Lélekkabát verseit is különféle módokon lehet értelmezni. A mintegy egy órás beszélgetés után Demény Péter dedikálta versesköteteit az érdeklődőknek.

Pap István 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!