ERDON Helyi hírek

2016.03.10. 10:25

Whodo-projekt: zene, amelyet hallani kell

Gondolták volna: létezik Váradon egy olyan háromtagú, progresszív house zenét játszó zenekar, melynek videoklipjét egy magyarországi zenecsatorna is játssza, és egy többszörös világbajnok táncművész a főszereplő benne? A Whodo-projektet mutatjuk be Önöknek.

Gondolták volna: létezik Váradon egy olyan háromtagú, progresszív house zenét játszó zenekar, melynek videoklipjét egy magyarországi zenecsatorna is játssza, és egy többszörös világbajnok táncművész a főszereplő benne? A Whodo-projektet mutatjuk be Önöknek.

Minden évekkel ezelőtt kezdődött, amikor Huszár Csongor, Lengyel Levente és Döbröndi Lóránt a közös bulizások hatására arra a következtetésre jutottak, hogy a zene a mindenük. Imádták a nagyobb producerek slágereit hallgatni, idővel barátok lettek, s úgy fogant meg a Whodo zenekar megalapításának ötlete, hogy szerettek volna egy következő szintre lépni. Manapság ugyanis az, hogy valaki dj-zik, már nem elég, kell jó zenéket is szerezni, fenn kell maradni minden téren. Úgy döntöttek tehát, hogy önmenedzseléssel egy teljesen új projektbe kezdenek, s így született meg a Whodo, mely névválasztásnál fontos szerepet játszott, hogy egyszerű, lehetőleg rövid, és könnyen megjegyezhető legyen. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy azelőtt is foglalkoztak már dalszerzéssel, egy külön ilyen tanfolyamot is elvégeztek Budapesten. Folyamatosan fejlődtek, s elhatározták, hogy ezt másokkal is megosztják. Megalakult tehát a Whodo-projekt, vagy zenekar, ahogy a fiúk fogalmaznak, azért három taggal, hogy tripla lendülettel, tudással és tapasztalattal harcoljanak közös céljuk eléréséért. A tavalyi év folyamán szereztek két eredeti zenét, egy remixet, és elindították a " target="_blank">Recharged Radio című showjukat a Youtube-on.

Mivel minél több személyhez akarnak eljutni, " target="_blank">We Are címmel csináltak egy videoklipet is. Szerintük a dal egész koncepciója nagyon érdekes, és a hangzás tekintetében is teljesen egyedi. Már komponálás közben egy olyan zenét képzeltek el, ami folyamatosan emelkedik a hangulatában, és felkészíti az embereket a történésekre, és így jött az ötlet, hogy videoklipet készítsenek hozzá. Valami különlegeset szerettek volna a videóban is mutatni, így ők maguk írták a forgatókönyvet, és egy megfelelő csapatot kerestek a kivitelezéshez. A költségvetésük nagyon szűkös volt, de szerencsére találtak olyan támogató szakértőket, akikkel sikerrel tudtak együtt dolgozni. Fantáziát láttak a terveikben, megértették a dal hangulatát... Az egyhetes közös munka végeredménye aztán annyira jól sikerült, hogy március 2-tól a magyarországi Viva zenecsatorna is játssza a klipet.

Két szempont

A klip elkészítésénél két szempontot tartatottak fontosnak: legyen benne egy egyedi helyszín és egy szóló táncprodukció. Így lett a főszereplő egy többszörös világ- és Európa-bajnok modern- és kortárs táncművész, Bogya Bonni, aki egyből rábólintott az együttműködésre. Elmondása szerint nagyon tetszett neki a dal, és ez sokat segített a koreográfia megtervezésében, mellyel több nap elteltével készült el.

A fiúk azonban nem érték be ennyivel, hanem a helyszínt illetően is exkluzívak szerettek volna lenni. „Szokták is sokan kérdezni, hogyan találtunk rá a fő helyszínre, és a legtöbben csodálkoznak, mikor megmondjuk nekik, hogy a terem, ahol a kellő légkör megteremtésével a táncjeleneteket forgattuk, a Sas-palotában lévő egykori mozi. Kevesen tudnak arról, hogy ennyi szép szecessziós műemlék található Várad szívében, de mi erre büszkék vagyunk. Ugyanakkor azt is akartuk, hogy a kiválasztott terem nagy legyen, kicsit sötét, színpaddal, de azért kizártuk egy leromlott gyárépület lehetőségét”- hangoztatják.

És hogy milyen jövőképet látnak maguk előtt a Whodo-tagok? Úgy gondolják, nagy pozitívum számukra, hogy a zenei műfaj, amit képviselnek, széles spektrumban elterjedt világszinten. Az elektronikus zeneipar nagy előrelépéseken ment keresztül az elmúlt években, sorra nyílnak az új klubok, és jönnek létre új fesztiválok Romániában is, mint például a kolozsvári Untold. A termékeik kapcsán igyekeznek mindig egy lépéssel az emberek előtt járni, már most egy vadonatúj projekten dolgoznak, amiről csak annyit árulnak el, hogy szintén egy kooperáció lesz egy másik művésszel. Ami pedig a fellépéseiket illeti, a közeljövőben természetesen színpadra is viszik majd a Whodo-t, melynek időpontjairól a Facebook-on időben informálják majd rajongóikat. Addig is hallgassák a " target="_blank">We Are-t a Youtube-on...

A klipről

A Whodo-sok a videoklipben szerettek volna mindent harmóniába hozni egymással, beleértve a zenét, a videót, a helyszíneket és a szereplőket is. Az alkotás epikus részéről csak annyit, hogy egy olyan dolgot mutat be, amit napi szinten az emberek többsége megél. Az álarc ugyanis az anonimitás jelképe, a szereplők pedig az utcán azért hordanak maszkot, mert ott igazából nincs különbség az emberek közt, „egysíkúság” jellemzi őket. Amikor azonban a főszereplő lány elkezd táncolni, a maszk lehull az arcáról, ami azt szimbolizálja, hogy önmagára talált a tánc közben. A videó, illetve a történet befejezése pedig a fantáziánkra van bízva. És hogy milyen a progresszív house zene? Valami, amiről keveset lehet beszélni, inkább hallani kell.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!