ERDON Helyi hírek

2016.03.29. 11:16

Vendégcsalogató Sebes Körös

Mind az önkormámyzat, mind pedig a magánszféra igyekszik kiaknázni a Sebes-Körös vendég- és turistacsalogató potenciálját.

Mind az önkormámyzat, mind pedig a magánszféra igyekszik kiaknázni a Sebes-Körös vendég- és turistacsalogató potenciálját.

Azok után, hogy a nagyváradi önkormányzat az elmúlt években több szakaszon is sétányt építtetett a Sebes-Körös partján, elérkezettnek látta az időt arra, hogy saját maga kezdeményezze, vagy ösztönözze a magánvállalkozásokat arra, hogy a rendezett partszakaszokon  épüljenek.

Nagyvárad területén tavaly nyílt meg az első Körös-parti vendéglő a Bunyitay Ligetnél, a Continental Forum és a Double Tree by Hilton hotelek között a várostól bérelt területen.

A nagyváradi önkormányzat kezdeményezésére két Körös-parti vendéglátóipari egység is létesül, mindkettőt a Lotus Center építteti meg. A Baross (Dacia) híd déli hídfője mellett lévő volt szivattyúház helyén már javábanban épül a terasz, vele szemben szintén a Körös parton lévő vendéglátóipari egység  kibővíti vendégfogadó területét úgy, hogy a folyó felé egy emeletes teraszt épít. A szivattyúház helyén már előrehaladott stádiumban vannak a munkálatok, amelyekre 2014 nyarán kapta meg a kivitelező az építkezési engedélyt. Az ottani telek a Termoelectrica, míg az amúgy is romos szivattyúház a város tulajdonában volt. A Lotus Center mind a telket, mind a szivattyúházat megvásárolta, így mostmár teljes mértékben magánvállakozásként épül meg a terasz a parton.

Kettő igen, egy nem

A Sebes-Körös bal partján maradva, a nagyváradi zsidó hitközség és a Kossuth (Independentei) utcai neológ zsinagóga melletti cukrászdát működtető cég megállapodást kötöttek, amelynek értelmében a zsinagóga udvarán a cég kialakít egy teraszt, ahol az ottani cukrászda termékeit lehet majd fogyasztani, tájékoztatta lapunkat Petri Csilla a nagyváradi polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársa, akitől megtudtuk azt, hogy a cég vállalta azt, hogy lekövezi a terasz helyét és a zsinagóga kerítését is felújítja. Minimális építészeti beavatkozás lesz ez annak érdekében, hogy a kialakítandó terasz semmilyen módon ne befolyásolja a felújított zsinagóga építészeti, műemléki értékét. Feltehetőleg már az idén nyáron megkezdi működését ez a Körös-parti terasz is.

Nem ugyanez mondható el a Szent László híd északi hídfőjéhez közeli, a városházával szemben helyet kapó Körös-parti vendéglátóipari egységről, melynek építését még el sem kezdték, noha az építkezési engedélyt már 2014 októberében megkapta a kivitelező. Mint Anca Sas, a polgármesteri hivatal szóvivője a sajtónak nyilatkozva elmondta, több föld alatti közműhálózatot fedeztek fel a környéken, amelyeket át kell helyezni, és csak azt követően kezdődhet meg ennek a projektnek a megvalósítása. Mint Anca Sas jelezte, a kivitelező már meg is kapta a kivitelezési határidő meghosszabbítását.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!