ERDON Helyi hírek

2016.03.29. 12:29

Változtatna az adófilozófián

Kedden az RMDSZ Sas-palotabeli székházában közös sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő és Ioan Lucian, a Romániai Vállalkozók Országos Szövetségének (UNPR) elnöke.

Kedden az RMDSZ Sas-palotabeli székházában közös sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő és Ioan Lucian, a Romániai Vállalkozók Országos Szövetségének (UNPR) elnöke.

Kedden Szabó Ödön parlamenti képviselő arról számolt be: múlt héten iktatta azt a törvénymódosítási kezdeményezését, mely arra vonatkozik, hogy az adótörvénykönyvet egy új cikkellyel egészítsék ki, mely a jóhiszemű adófizetők nevelési és tájékoztatási elvéről szólna. Szerinte erre azért lenne szükség, mert jelenleg az adóhatóság inkább viselkedik egy erőszak szervként, mintsem egy olyan intézményként, mely támogatja a vállalkozásokat. Épp ezért azt javasolja: az adóügyi ellenőrzésnél tapasztalt első kihágáskor, melyet az érintett adóalany se vitat, ne alkalmazzanak szankciókat, hanem az adóhatóság dolgozzon ki egy tervet a megállapított szabálytalanságok korrigálása céljából egy kijelölt határidőig, melyet az adófizető különös módon be kell tartson. Az adóhatóság így csak abban az esetben bírságoljon, amennyiben az adóalany rosszhiszeműként viselkedik, és a meghatározott dátumig nem javítja ki a hibáit, illetve ha az adóhatóság újabb eltéréseket észlel, másokat, mint amelyekre kibocsátotta az akciótervet, akkor ezeket első kihágásnak tekintse.

A honatya arra hívta fel a figyelmet: ezt a szelídebb, preventív megoldást sikerrel alkalmazzák olyan országokban, mint Dánia vagy Nagy-Britannia, utóbbiban például ennek köszönhetően 3,6 százalékkal, vagyis 8,8 milliárd angol fonttal bővültek az adóbevételek. Többször is nyomatékosította, hogy a kezdeményezése csak a jóhiszemű adófizetőkre vonatkoznak, tehát nem érintené azokat, melyek büntetőjogi kategóriába esnek. Arról is beszélt: a javaslatával olyan szakmai szervezetek is egyetértenek, mint a Romániai Vállalkozók Országos Szövetsége, a Romániai Kis- és Nagykereskedők Országos Egyesülete vagy a topmenedzsereket tömörítő Románia 21-csoport, valamint valamennyi, parlamenti képviselettel rendelkező párt. Azt is megjegyezte: azért is reméli, hogy még az év végéig bekerülnek ezek a kiegészítések az adótörvénykönyvbe, mivel nem díjak módosításáról van szó.

Aláírásgyűjtés

A sajtótájékoztatón jelen volt Ioan Lucian, az UNPR elnöke is, aki üdvözölte a kezdeményezést, és támogatásáról biztosította a törvényhozót. Úgy fogalmazott: jó lenne, ha végre eljutnánk Románia fejlődésének egy olyan szakaszába, amikor az állam és az üzleti szféra együttműködik, és kölcsönösen tiszteli egymást. Bejelentette ugyanakkor: azért, hogy a javaslat elfogadása minél zökkenőmentesebb legyen, az UNPR aláírásgyűjtésbe kezd.

A kezdeményezést a képviselőházban iktatta Szabó Ödön, mely ezt követően az állandó bizottság asztalára kerül, majd a szenátusban és a képviselőházban fognak vitázni róla. A végszavazás a képviselőházban lesz.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!