ERDON Helyi hírek

2016.03.07. 16:45

Szép munka volt a felújítás

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének megrendelésére befejeződött a Szacsvay-szobor felújítása. Az elmúlt hónapokban zajlott munkákról Gere István kőrestaurátor nyilatkozott.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének megrendelésére befejeződött a Szacsvay-szobor felújítása. Az elmúlt hónapokban zajlott munkákról Gere István kőrestaurátor nyilatkozott.

Gere István kalotaszentkirályi kőfaragó, kőrestaurátor az Erdon-nak felidézte, hogy a szerződés aláírása után tavaly júliusban kezdődtek el a munkálatok. A kiutalt pénzösszegből megrendelték a kőanyagot Süttőből, ahonnan a szobornak az eredetei elemei is származnak, és ahol a mai napig is működnek még bányák. Ez amúgy egy nagyon közkedvelt kő, melyet a történelmi Magyarország területén sokfelé használtak bérházakhoz, de említhetjük akár a kolozsvári Mátyás király szoboregyüttes talapzatát is vagy a zilahi Wesselényi-szobrot. Az anyagbeszerzést megelőzően történt még egy vegyszeres kezelés, illetve szilárdítás azokon a helyeken, ahol erre szükség volt. Ezt egy technikai szünet követte, mely idő alatt tovább folytatódott az anyagvásárlás. A leszállítás után faragtak, és behelyezték az új köveket úgy, hogy körülbelül nem egészen egy köbméter követ kellett vásárolniuk.

Technikailag az jelentette az egyik nagy kihívást, hogy ezeket a több mázsás kődarabokat faragják, forgassák és beemeljék a helyükre, mert tulajdonképpen ugyanazokat a fugaméreteket használták. Nagyjából 5-6 milliméteres fugák maradtak körülötte, tehát nagyon szűk volt a hely, ahová ezeket a köveket be kellett aztán emelni.

Törés

Utólag elmondható, hogy a tölgyfakoszorúnak, mely ha szemben állunk, a hölgyalaknak a jobb oldalán látható, volt egy törése, mely sérülés valószínűleg akkor keletkezhetett, amikor a két világháború közt szét volt szedve a szobor. Ezt fényképek, korabeli képeslapok kinagyításával sikerült rekonstruálniuk. Kőpótlást használtak, és nem műkővel egészítették ki, mert mivel ezek kiálló felületek, attól féltek, hogy ha például a gyermekek rámásznak, letörnek. Így inkább úgy ragasztották fel a felületre a kődarabot, hogy három helyen betüskézték savmentes kicsi acélrudakkal, és azután faragták vissza a hajdani formát.

A szakember megjegyezte: minden fajta szempontból egy nagy szép munka volt. Most hogy már készen vannak, hálaistennek nem látszanak a munkafolyamatok, de a fotódokumentációt átadta Ritli László Csongor RMDSZ-es frakcióvezetőnek, mert fázisokként mindent megörökítettek. Megemlítette azt is: az új köveknek picit még frissebb a felülete, mint a régebbieknek. A függőleges köveken látszik, hogy azt a bronz-oxidot, amit tulajdonképpen a szobor oxidációja következtében az esővíz és a csapadék lehordott és zöldes elszíneződést okozott, ahol ez nagyon számottevő volt, ott eltüntették, illetve a fugákat teljesen kicserélték friss anyagra, a repedéseket beinjektálták, hogy az esővíz és a fagy ne tudja tovább bontani a felületet.

Ahol szükséges volt, ugyanúgy egy speciális anyaggal, melyet direkt az édesvízi kemény mészkőhöz használnak, kiegészítéseket csináltak, utána pedig egy színbeli retus következett, hogy ezek ne legyenek láthatóak, vagy ne maradjanak ki a felületből. Az új köveknél ugyan színbeli különbségek még vannak, de ez idővel bepatinásodik, illetve eltűnik pár éven belül.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!