ERDON Helyi hírek

2016.03.23. 14:00

Rákellenes paktumot írnak alá

Szerda délben az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália szenátor, amelynek témája egy, a héten zajlott bukaresti konferencia volt a rákellenes küzdelemről.

Szerda délben az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália szenátor, amelynek témája egy, a héten zajlott bukaresti konferencia volt a rákellenes küzdelemről.

Szerdai sajtótájékoztatóján Biró Rozália RMDSZ-es szenátor arról számolt be, hogy e héten kedden Bukarestben konferenciát rendezett a Szenátus közegészségügyi bizottsága, az emberi jogi, vallás- és kisebbségügyi bizottsága (ő ennek a testületnek az elnökeként volt jelen), valamint a Neolife Egyesület, Minőségmenedzsment a rákellenes küzdelem komplex interdiszciplináris megközelítésében- alternatíva, jog vagy szükségesség címmel, melyen több tucatnyi szakember, intézmény- és civil szervezeti vezető vett részt, és néhány rákbeteg.

Megítélésében kellenek az ilyen összejövetelek, melyeken minden érintett kifejtheti a véleményét, álláspontját, és a betegekre nem mint adat- vagy kórképhordozókra, hanem élőlényekként tekintenek, hiszen a statisztikák aggasztóak és szomorúak. A szaktárca szerint ugyanis tíz halálesetből kettőnek az okozója daganatos megbetegedés, és az Egészségügyi Világszervezet adatai azt mutatják, hogy évente 3,2 millió új esetet regisztrálnak Európában és 47 ezret Romániában. Ugyanakkor pedig egy előrejelzés szerint 2020-ra 16 millióval fog nőni a rákbetegek száma, akik közül 1,1 millió a Közép-Kelet-Európai országokban él. (Romániában amúgy a tavaly elhunyt 254 ezer személy közül körülbelül 50 ezernek a halálát a rák okozta.)

Török modell

A tanácskozásra meghívták Sevil Öztürköt, a Török Nagykövetség tanácsosát is, hiszen ott néhány éve sikerrel ültetnek gyakorlatba egy tíz évre szóló programot, melynek célja, hogy a GDP-ből a megelőzésre szánt éves keretösszeget fokozatosan 0,2 százalékról 1,5 százalékra növeljék.

A rendezvényen felszólalók egyebek mellett arra hívták fel a figyelmet: hiányoznak a vonatkozó prevenciós programok és elégtelenek a szűrővizsgálatok, hosszú a várólista, nincsenek gyógyszerek, a rászorulók pszichológiai kezelésének ellenértékét pedig nem fizeti ki az állami biztosítóház. Mindezekből azt a következtetést vonták le, hogy szükség van arra, hogy az érintettek konkrét lépéseket dolgozzanak ki a helyzet javítása, valamint a megelőzés és a gyógyellátás hatékonyabbá tétele érdekében. Erre körülbelül egy hónapot szánnának, majd valamennyien aláírnák a Rákellenes közdelem komplex pszicho-orvosi megközelítésére vonatkozó intézményközi paktum elnevezésű dokumentumot, mely rögzítené a jelenlegi helyzetet és közös fellépésre buzdít.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!