ERDON Helyi hírek

2016.03.28. 10:13

Ne vesztegeljünk üres sírhantoknál

Próbáljuk meg saját szemünkkel látni, saját fülünkkel hallani Krisztus feltámadásának történetét, mondta Csűry István püspök a húsvétvasárnapi istentiszteleten, a Várad-őssi templomban.

Próbáljuk meg saját szemünkkel látni, saját fülünkkel hallani Krisztus feltámadásának történetét, mondta Csűry István püspök a húsvétvasárnapi istentiszteleten, a Várad-őssi templomban.

Nagyon sok olyan testvér, vagy hitetlen gondolja azt, hogy mindez egy régi történet, melyet elhiszünk, vagy nem, de ugyan mi is lenne a valós üzenete – mondta Csűry István. A húsvét története az asszonyokkal kezdődik, ők az első tanúi annak, hogy a sír üres – de a mai napon nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy Krisztus feltámadott.

Ami fontos

Nekünk vajon mi a fontos: az üres sír vagy a feltámadás?  A húsvét dolga az, hogy rámutasson: nem a halál a legfontosabb. Az asszonyok a sírnál tudják, hogy mit kell keresni: az angyal szavai szerint eltávolodnak a sírtól és így találják meg az élő Krisztust. Fontos felismernünk a helyzetet, mert ez a megoldása az életünknek. Lendületre van szükségünk, hogy a sírtól elmenjünk.

Olyan helyzetbe kerülünk sokszor, hogy nem tudjuk: mi a teremtő Isten akarata? A keresztény világ ott topog az üres sír mellett, nincs ereje elfordulni, sokszor a templomba járó, imádkozó emberek is úgy érzik, mintha Isten megfeledkezett volna róluk. De így egy Istentől energiát nem szerző helyeztbe kerülünk – el kell indulnunk a sírtól, nem életünk sírhantjainál kell topognunk, célunk kell legyen, mert a céltalan ember tehetetlenné válik.

A találkozás

Sokszor azt gondoljuk, életünk esetleges, de Isten pontosan tudja,milyen irányba kell mennünk – az asszonyok sem véletlenül indultak el abba az irányba,  hiszen Jézus jött velük szembe. A húsvéti csoda lelki üzenete nem más, mint az, hogy Jézus szembe akar jönni velünk, hogy találkozhassunk.

Húsvét a találkozás, a felismerés ünnepe: Jézus a lendületre, a sírtól való eltávolodásra hív, hiszen Ő az erős, lendülettel hívő emberrel akar találkozni. Az asszonyok leborulnak lábához, önfeledten örülnek -  a keresztény világ pedig szomorkodik, pedig hiába a nagyszerű múlt, a modern országok, ha nem tudunk leborulni Krisztus elé.

Mit üzen mindez a világnak? Hogy Isten nagyon pontosan meg akarja mutatni az ember helyét, azt, hogy hová kell odatalálni – éspedig oda, ahol Jézus találkozni akar veled.

Átélni a csodát

Az istentiszteelet úrvacsora-osztással folytatódott, ezt megelőzően Szakács Ottilia lelkész  mondta el: csak Isten ismeri a mi hiányosságainkat, s ezeket csak Ő pótolhatja, a bűnös embernek csak Ő tud bűnbocsánatot adni, a betegeket, családokat senki sem tudja jobban vigasztalni Nála. A halandó, gyarló ember egyedül Krisztussal nyerheti el az örökkévaló életet. „Úgy járuljunk az Úr asztalához, úgy vegyük magunkhoz e szent jegyeket, hogy közben képesek legyünk átélni a megváltott élet csodáját” – hangzott el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!