ERDON Helyi hírek

2016.03.25. 16:27

Megnyílt a Darvas-LaRoche ház

Nagyvárad- Csütörtök délután a brüsszeli székhelyű Szecessziós Városok Hálózata (RANN) egyik projektjének keretében A természet és a szecesszió címmel nyílt kiállítás a Darvas-LaRoche házban.

Nagyvárad- Csütörtök délután a brüsszeli székhelyű Szecessziós Városok Hálózata (RANN) egyik projektjének keretében A természet és a szecesszió címmel nyílt kiállítás a Darvas-LaRoche házban.

Egy újabb, a város zsidó múltjáról tanúskodó turisztikai látványossággal gazdagodott Nagyvárad, és nem is akármilyennel: csütörtök délután nagy érdeklődés közepette megnyitották a nagyközönség előtt a Darvas-LaRoche házat, a szecessziós építészet egyik gyöngyszemét. Az ingatlan a Rimanóczy (ma Iosif Vulcan) utca 11. szám alatti aránylag szűk, a Körös-partra is kitekintő aszimmetrikus telken található. Péter I. Zoltán helytörténész szerint az itteni földszintes ház helyére Darvas Imre már 1908 nyarán szeretett volna egy kétemeletes bérpalotát építeni, de ez akkor nem valósult meg. Majd csak 1910-1911-ben építették fel e telekre a Vágó József és László terve alapján a ma is látható ingatlant, melynek kivitelezője Sztarill Ferenc volt. Sajnos 2002 januárjában máig ismeretlen tettesek ellopták az épületnek az udvarra néző négy földszinti színes ólmozott üvegablakát. Ezt jelenleg kifeszített textilanyaggal pótolják, de az ígéretek szerint amikor sor kerül majd a teljes renoválásra, pótolni fogják.

Az ünnepség keretében egyúttal megtartották A természet és a szecesszió című nemzetközi vándorkiállítás vernisszázsát is a földszinten, mely tárlat Szabadkáról érkezett Váradra, és az európai Bizottság támogatásával a brüsszeli székhelyű Szecessziós Városok Hálózata (RANN) egyik projektjének keretében valósult meg. Az emeleten pedig egy lakásmúzeumot avattak, a majdani szecessziós múzeum előhírnökeként. Az önkormányzat tavaly vásárolta meg egyébként az ingatlant annak érdekében, hogy ennek a bemutatásával is ráerősítsen arra a kampányára, melynek szlogenje, hogy Várad a szecesszió fővárosa, s szerencsére a volt tulajdonos, Simon Judit újságíró is egyetértett azzal, hogy az ingatlan a közhasznot kell szolgálja.

A szecesszió fővárosa

A befektetés eddig túl nagy anyagi erőfeszítést nem igényelt, csak a higiéniai munkákat kellett elvégezni, illetve a termek előkészítését. Ugyanakkor természetesen tovább fog bővülni a ház dotációja, illetve 3 ezer eurót különítettek el az idei költségvetésben az ingatlan népszerűsítésére, mely összegbe bele vannak foglalva a szervezendő eseményekkel járó kiadások is.

A rendezvényen mások mellett részt vett Ilie Bolojan polgármester, Huszár István alpolgármester, Angela Lupşea, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány ügyvezető igazgatója, Adriana Lipoveanu városi főépítés, Aurel Chiriac múzeumigazgató, Ramona Novicov művészettörténész, Anne-Sophie Riffaud-Buffat, a RANN koordinátora és Josef M. Olagorta, a barcelonai Maud Gran Format SL szakértője is.

A köszöntőbeszédek után meg lehetett tekinteni belülről is az ingatlant, valamint bemutatták Rodica Hârcă: Díszítőelemek és jelképek a szecessziós építészetben című könyvét, valamint a Floridában élő Anca Miculiţ divattervező kollekcióját, illetve Cornel Abrudan, Rodica Ţucudean és Dorin Derdişan képzőművészek alkotásait is meg lehetett csodálni. A ház, és saját családjának ezzel kapcsolatos múltjáról Simon Judit mesét, külön kiemelve azt, hogy nem kíván teljesen elszakadni a Darvas-LaRoche Háztól, hiszen havonta idegenvezetést tart benne. Az ünnepségen ugyanakkor meg lehet kóstolni a Ház desszertjét is.

A tárlat

A nemzetközi vándorkiállítás múlt péntektől látogatható a nagyközönség számára, keddtől-vasárnapig 12-19 óra között, május 31-ig. Az ingatlan földszintjét ingyenesen lehet megnézni, viszont az emeleti részeket csak díj ellenében, mely 5 lej a felnőttek, illetve 3 lej a gyerekek, a diákok és a nyugdíjasok számára.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!