ERDON Helyi hírek

2016.03.16. 13:16

Még csend van a várban

Egyelőre három időszakos kiállítás várja a látogatókat a nagyváradi várban, de néhány hónap múlva talán már meg fog élénkülni ez a felújított történelmi környezet.

Egyelőre három időszakos kiállítás várja a látogatókat a nagyváradi várban, de néhány hónap múlva talán már meg fog élénkülni ez a felújított történelmi környezet.

Szerencsére még látogatható a Bánffy Miklós kiállítás a nagyváradi várban, ahol jelenleg egy kőtárgyűjetmény, és a kommunista elnyomást bemutató ideiglenes kiállítás is megtekinthető, csakhogy ez még édeskevés ahhoz, hogy élettel teljen meg ez a megújult környezet. A nagyváradi önkormányzat megpróbál javítani a helyzeten, ezért pályázatot hirdetett a várban lévő helyiségek bérlésére. A város vagyonkezelő igazgatósága a következő időszakban tizenöt egyesülettel köt két éves helyiségbérlési szerződést a vár I épületében. Ezek között a szervezetek között van asztrológiai egyesület, független színházi társulat, dzsessz egyesület, íjásztársaság, műemlékvédő egyesület. A helyiséget bérlő szervezetek kifizetik a megállapított garancia összegét, illetve ezek fogják törleszteni a rájuk eső közüzemi díjakat. Dumitru Sim a Nagyváradi Várat kezelő és fejlesztő szolgálat irodavezetője lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy most kötnek szerződést a civilekkel, akikkel közösen dolgozzák ki az idei tevékenységi terveket, mert össze akarják hangolni a szervezetek aktivitását, hogy ne legyenek átfedések, és hogy az év minden időszakában történjen valami a várban. Ugyanakkor a városháza már meghirdette a kézművesek utcájának felélesztését is, és már várja a kézműves jelentkezőket a vár K épületének elfoglalására, ahol öt helyiséget lehet majd bérelni. Az öt helyiségben kovácsműhely, üvegfestő műhely, asztalos és fafaragó műhely, szövőműhely és szabó- illetve bőrdíszműves műhely müködik majd az elképzelések szerint. Ennek kapcsán Sim megjegyezte, hogy megítélése szerint április közepére már feltehetőleg aláírják az összes szerződést, és májustól már működhet is a kézművesek utcája.

Vendéglátás

Ezeken kívül további tevékenységeknek is helyet kíván biztosítani a város a várban: ennek érdekében az idén a helyi tanács elfogadott egy határozat-tervezetet, melynek értelmében árverésre bocsátanak egyes helyiségeket a várban antikvárium, régiségbolt és vendéglátóipari egységek működtetésére. Az antikvárium esetében havi két lej/négyzetméreres árról indul a licit, régiségbolt működtetése esetén a kikiáltási ár havi 4 lej/négyzetméter. Vendéglátóipari egységek - bárok, éttermek - esetében a kikiáltási ár havi 21 lej/négyzetméter lesz. Ezek mellett lesz a várban egy multifunkcionális terem, amit óránként 50 lejért bérelhetnek majd a rendezvényszervezők, illetve lesz egy próbaterem is, amit óránként 25 lejes díjszabás ellenében lehet igénybe venni. Mindezek mellett ideiglenes újság-, ajándék-, fagyalalt- , stb. árusításra is biztosítanak teret, ezekben az esetekben az ideiglenes árusok által elfoglalt területre kötnek majd bérleti szerződést. Dumitru Sim kifejtette, hogy a felsorolt létesítmények már az idén elkezdik majd működésüket a várban, különösen a vendéglátóipari egységeknek lesz érdekük az, hogy már az edei nyári szezonban megnyithassanak. Kérdésünkre válaszolva hozzátette, hogy az összes szükséges engedély megszerzése után leghamarabb júniustól működhet a várban a házasságkötő terem, illetve már be van rendezve egy hosztel is, de ennek a működtetési formáját még nem döntötték el.

Múzeum a várban

A várban kap majd helyet Nagyvárad és a váradi vár történelmét bemutató múzeum, ami egyébként a Körösvidéki Múzeumtól teljesen független intézmény lesz. Dumitru Sim ennek kapcsán elmondta, hogy a vármúzeum létesítése folyamatban van. Miután a váradi önkormányzat elfogadta a kulturális intézmény működési szabályzatát, elküldték a Kulturális Minisztériumhoz a múzeum létesítéséhez szükséges dossziét, és most várják a minisztériumi jóváhagyást. Megjegyezte, hogy ez az eljárás minimum három hónapot vesz igénybe, addig is zajlanak a felvételek a múzeumi állások betöltésére. Kérdésünkre válaszolva Sim elmondta, hogy a múzeum kiállítási anyaga a várban végzett ásatások leleteiből, adományokból, replikákból fog állni, illetve vásárolni is fognak műtárgyakat. Mivel egy múzeum létesítése hosszú és bonyolult folyamat, ezért nem lehet tudni, mikor nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt a vármúzeum, de mint Sim megjegyezte, ez akár évekig is eltarthat. Az irodavezető elmondta továbbá, hogy jelenleg három időszakos kiállítás működik a várban, és már megvan további hat ideiglenes kiállítás megrendezésének a terve, de ezekről konkrétumokat még nem árult el. Ugyanakkor az idén több nagyszabású rendezvénynek is helyet biztosít majd a vár: többek között ott lesznek a Festum Vradinum egyes eseményei, a Nagyváradi Várnapok, a Szent László Napok, a karácsonyi vásár, illetve tervezik egy kézműves vásár megszervezését is a várban, árulta el végül.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!