ERDON Helyi hírek

2016.03.03. 15:01

Kiállnak az adóemelés ellen

A Bihar megyei RMDSZ-es önkormányzati vezetők, képviselők, intézményirányítók közös aláírásukkal támogatják, hogy a kormány módosítson az új adótörvényen, illetve ennek alkalmazási módszerén.

A Bihar megyei RMDSZ-es önkormányzati vezetők, képviselők, intézményirányítók közös aláírásukkal támogatják, hogy a kormány módosítson az új adótörvényen, illetve ennek alkalmazási módszerén.

Egységes fellépésük nyomatékosításaképpen csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartottak az RMDSZ Sas-palotabeli székházában. Szabó Ödön parlamenti képviselő, megyei ügyvezető elnök bejelentette: a jövő hétfőn átiratot küldenek Daniel Cioloş miniszterelnöknek, melyben három pontban összefoglalva jelzik, miért gondolják úgy, hogy a 2015/227. számú törvény és ennek alkalmazási módszertana számos meggondolatlan következményt vont maga után a helyi adók és illetékek kirovása terén, illetve ennek a dokumentumnak az alapján egy törvénykezdeményezéssel is élnek, bár abban reménykednek, hogy a miniszterelnök egy sürgősségi kormányrendelettel hamarabb, számukra pozitív módon megoldja ezt a problémát. Amúgy a nagyfokú elégedetlenséget az is mutatja, hogy kevesebb mint egy hét leforgása alatt több mint 10 ezer állampolgár is szignálta az ívet, és úgy tűnik, hogy a román pártok képviselői is egyetértenek azzal, hogy az új adótörvénykönyv vonatkozó része a jelenlegi formájában nem korrekt, hisz nem csak a magyar, hanem a román emberek is rosszul járnak, mármint akiket érint.

Az említett levélben az aláírók arra hívják fel a miniszterelnök figyelmét, hogy a törvény egyenlőtlenséget szült, és túlzottan megterheli az adóalanyokat, ezért a mihamarabbi módosítására van szükség. Az első pontban azt kérik, hogy a telekadók esetében ne legyen úgy, hogy az építmények körüli mezőgazdasági területek 400 négyzetméterig beépített udvarnak számítsanak, hiszen vidéken hagyománynak számít, hogy a házak mellett kis kertek vannak, ahol saját fogyasztásra termelnek zöldségeket, gyümölcsöket a tulajdonosok. „A kerékpárt nem lehet Mercedesnek nézni”- fogalmazott a honatya, aki azt is megjegyezte, hogy a tulajdonosok többsége idős, alacsony jövedelmű nyugdíjas, aki az új helyzetben többszörös adót kell fizessen indokolatlanul.

Kevesebb bürokráciát

A kezdeményezők emellett azt is indítványozzák, hogy a telekadók esetében csökkentsék a bürokráciát a kifizetendő adó értékének meghatározásánál, hiszen jelen pillanatban az alanyoknak számos plusz utána járást és költséget jelent, hogy olyan adatok birtokába jussanak, melyekkel valójában a hatóságok tisztában vannak, vagy könnyebben meg tudják szerezni ezeket. Ugyanakkor pedig az új adóügyi rendelkezések hátrányosan érintik azokat a szabad foglalkozásúakat, aki nem lakhatásra szánt, vagy vegyes rendeltetésű ingatlanokban fejtik ki a tevékenységüket.

Harmadsorban azt is követelik: változzon meg az a kitétel, miszerint egy könnyítés csak a következő naptári évben lép életbe, ugyanis ez nem logikus, mert nem akkor segít az adóalanyon, amikor szüksége lenne rá. Ugyanakkor arra is kitérnek: a templomok, imaházak stb. adómentessége esetében az új törvényben teljes egészében átvették a régi jogszabály szövegét, viszont az alkalmazási módszertan nem azonos, ami azt jelenti, hogy a kormány tulajdonképpen két értelmezési módot kínál ugyanannak a törvényszövegnek.

A sajtótájékoztatón felszólalt Pásztor Sándor a váradi RMDSZ korábbi frakcióvezetője is, aki arról beszélt, hogy néhány éve hogyan sikerült megoldaniuk a mezőgazdasági területek és beépített udvarok összekeverésének ügyét, valamint Török László nagyszalontai polgármester és Nagy Miklós szalárdi polgármester is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!