ERDON Helyi hírek

2016.03.21. 16:51

Jön a tavasz, jönnek a munkálatok

Ahogy beköszönt a meleg idő, megkezdődnek Váradon a különböző útjavítási, közműbővítési és felújítási munkálatok, így várhatóan a város több pontján nehézkes lesz a közlekedés.

Ahogy beköszönt a meleg idő, megkezdődnek Váradon a különböző útjavítási, közműbővítési és felújítási munkálatok, így várhatóan a város több pontján nehézkes lesz a közlekedés.

Az egyik jelentős tételt teszik ki az infrastrukturális beruházások közül az útjavítási munkálatok, amelyek kivitelezésének közbeszerzési eljárása már lezárult. Mint Petri Csilla, a nagyváradi polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársa elmondta, még ebben a hónapban elkezdődik a Pârvan, az Argeşului, a Gheorghe Țițeica, a Constantin Mille, a Buzăului, a Măgurei, a Carașului, a Sirenei, az Oltetului, az Ecaterina Varga, a Govorei, a Copacilor, a Verii, a Clopoteilor, a Pelinului, a Salciei és az Abraham Lincoln utcák korszerűsítése, továbbá a Cerbului utca felújítása a Fluviului és a Dragoș Vodă utcák közötti szakaszon, valamint a Thököly (Ghioceilor) tér Trotușului és Nicolae Bolcaș közötti, eddig fel nem újított szakaszának modernizálása. Ezen kívül kisebb útjavítási munkálatok is lesznek több utcában. Folytatódnak a műszaki aknák kiépítési munkálatai is, amelyeket az RCS&RDS vállalat finanszíroz. Ezek a munkálatok a Dragoş Voda, a Grigorescu, valamint Szőllős és Velence lakónegyedekbe érnek el, ezekben az aknákban kapnak majd helyet a jelenleg még az épületek homlokzataira rögzített kábelek. A múlt héten megkezdődött a Körös áruház előtti tér felújítása is, ahol először az esővíz elvezető csatornákat cserélik ki, majd porfir és gránitburkolatot fektetnek le ott.

Vezetékek cseréje és javítása

A Nagyváradi Hőszolgáltató Rt. még nem véglegesítette idei munkálatainak a tervét, mondta lapunknak Stănel Necula, a vállalat megbízott vezetője, de néhány lényeges idén elvégzendő beruházásról be tudott számolni. A már megvalósításra elfogadott munkálatok között szerepel 22 kilométernyi fűtési vezeték cseréje, melyből az idén tizenegy kilométernyi vezetéket cserélnek ki, a többit pedig majd jövőre. Ezen kívül tervbe van véve másfél kilométernyi összekötő vezeték lefektetése, a Seleuşului, a Grădinarilor és a környező utcákban. Ez a beruházás Velence és Szöllős lakónegyedekben fogja növelni a szolgáltatás minőségét, tette hozzá Necula, aki tudatta azt is, hogy a tervek között szerepel 4700 méternyi melegvíz visszaforgató vezeték, valamint további fő- és mellékvezetékek javítása. Elmondta továbbá, hogy szeretnének modernizálni 27 hőközpontot, húsz hőközpont adattovábbítási rendszerét tervezik kialakítani, és további 127 hőközpont távirányíthatóvá tételén is dolgozni akarnak.

Csatornázás

A Nagyváradi Vízművek is számos munkálatot tervez megkezdeni, illetve folytatni az idén a városban. Ezek közül a Rhédey kertben (Bălcescu parc), a Vlahuţa, az Enescu, az Aurel Lazăr, a Kapucinus (Moşoiu) utcákban és a Nagyvásártéren (December 1. park) ásás nélküli technológiával újítják fel a szennyvízcsatornákat, de minden más helyszínen fel kell majd ásni az utcákat ahhoz, hogy elvégezhessék a szükséges munkálatokat. Víz- és csatornajavítási, illetve bővítési munkálatok lesznek az 1848, Bolliac, Coziei, Garoafei, Maiorescu, Marasti, Zárda (Mihai Viteazu), Mimozei, Moţilor, Muscatei, Toparceanu, Ion Vidu, Vlahuţa, Arany János, Caragiale, Kapucinus (Moşoiu), Pavel, Mociulschi, Vaida-Voievod, Calvin, Bacăului utcákban, a Nagyvásártéren és a DN76 országút váradi szakaszán is. Egy másik csatornázási munkálatcsomag keretében pedig víz- és csatornajavítási, illetve bővítési munkálatokat végeznek az idén az Albacului, Cloşca, Anatole France, Nicolaus Olahus, Privighetorii, Constantin Tănase, Costaforu (Vámház), Sucevei, Arieşului, Ghillányi (Cantemir), Făgăraşului, Cosma Marius, Sextil Puşcariu, Ureche, Arieşului, Beiuşului utcákon. Van egy további kivitelezési szerződés, amelynek keretében a Shakespeare, a Moscovei, a Postăvarului, a Pârăului, a Teatrului és a Széchenyi (Traian) tér csatornahálózatának felújítása zajlik, ezek közül négy helyszínen már ezen a héten be is fejezik a munkát. Ugyanakkor folytatódnak a víz- és csatornabővítési és javítási munkálatok a Ciheiului, a Podgoria, a Şanţului, a Coriolan Hora utcákon, a Selgros bevásárlóközpont környékén, valamint a Dózsa Gyürgy és a Făcliei utcáknál is.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!