ERDON Helyi hírek

2016.03.24. 13:20

Ismét téma a regionalizáció

Nagyvárad- Csütörtökön az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Cseke Attila parlamenti képviselő. A fő téma a regionalizáció volt, melyről a kormányfő azt nyilatkozta, prioritás.

Nagyvárad- Csütörtökön az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Cseke Attila parlamenti képviselő. A fő téma a regionalizáció volt, melyről a kormányfő azt nyilatkozta, prioritás.

Legutóbbi sajtótájékoztatója felvezetőjében egy friss hírt kommentált Cseke Attila. Azt mondta: bár tagja az illetékes szakbizottságnak, ő is csak egy közleményből értesült arról, hogy kormányhatározat született a közigazgatási törvénytervezet előzetes tételeiről. Úgy fogalmazott: ezzel a szemében a technokratának nevezett Cioloş-kabinet az egykori USL-kormány szintjére süllyedt, melynek szokása volt, hogy senkinek se kérte ki a véleményét. Pedig jelen esetben is lett volna mit mondjon, ha lehetősége adódott volna rá, például, hogy csak egyet említsen, nem érti a projekt azon felvetését, hogy tisztázni kellene az alpolgármesteri funkció státuszát, ami bizonyára arra vonatkozik, hogy egy alpolgármester nem lehetne helyi tanácsos is. Holott egy alpolgármesterre egészen más felelősség hárul, mint egy polgármesterre, és ráadásul az utóbbitól eltérően nem közvetlenül a nép választja, hanem az önkormányzati képviselő-testület, így ha például egy félév elteltével leváltják, a bevezetendő összeférhetetlenség miatt helyi tanácsos sem maradhatna az illető személy.

16 régió legyen

A fő témára áttérve, a honatya arra hívta fel a figyelmet: a közelmúltban a miniszterelnök és a helyettese is azt nyilatkozták, hogy a regionalizáció továbbra is prioritás Románia számára. Arra emlékeztetett: az RMDSZ-sek még 2008-ban benyújtottak egy vonatkozó tervezetet, melyben egyebek mellett jelzik, hogy a jelenlegi nyolc fejlesztési régiós felosztás nem hatékony, és tizenhatot javasolnak ezek helyett. Ráadásul a jelenlegi felosztás azért sem jó, mert ellentmond az európai parlament, illetve bizottság azon szabályzatának, miszerint egy-egy régió lakosságának a száma nem haladhatja meg a 3 milliót. (Az észak-nyugati fejlesztési régióban ugyanis a legutóbbi népszámlálás adatai szerint 3,3 millióan élnek).

Emellett az RMDSZ által benyújtott tervezet az Eurostat, illetve a Központi Statisztikai Hivatal (INS) adataival támasztja alá azt, hogy az elmúlt években a legkevésbé és legjobban fejlődő régiók közti különbség nemhogy csökkent volna, hanem épp ellenkezőleg, az olló még jobban kinyílt, és ez igaz egy-egy régión belüli legfejlettebb és legelmaradottabb megye közti összehasonlításban is. Arról nem is beszélve, hogy Románia nyolc fejlesztési régiója közül öt az utolsó húsz hely valamelyikét foglalja el az uniós rangsorban. Azt is felidézte Cseke Attila: 2013 januárjában az akkor parlamenti képviselettel rendelkező Bihar megyei pártok képviselői kiálltak amellett, hogy Bihar, Szilágy és Szatmár megye alkosson egy közös fejlesztési régiót, Nagyvárad központtal, és megjegyezte, hogy megítélésében úgymond fű alatt zajlik már a régiós átrendeződés, például az állami intézmények átszervezésével.

RMDSZ-es javaslatok

Abból kiindulva, hogy az Európai Bizottság szerint három évente, vagyis legközelebb 2018-ban lehetne változtatni a régiós felosztáson, illetve hogy ne befolyásolják az EU 2014-2020 közötti költségvetését, az RMDSZ azt indítványozza: legkésőbb 2018. január 1-ig Románia juttassa el az EB-nak a módosítási tervét, valamint a változtatások 2021. január 1-től lépjenek életbe. A Szövetség tervezetét várhatóan még a tavaszi ülésszakban meg fogják vitatni, ebben az esetben a fő döntéshozó fórum a Képviselőház, a Szenátusban már hallgatólagosan el lett fogadva.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!