ERDON Helyi hírek

2016.03.16. 15:39

Hogyan áll a Sas palota ügye?

Újabb és újabb összegek elköltésének szükségességét fedezik fel a felújítás során. Összegzést adott ki a váradi városvezetés arról, hol tart a Sas palota felújítása.

Újabb és újabb összegek elköltésének szükségességét fedezik fel a felújítás során. Összegzést adott ki a váradi városvezetés arról, hol tart a Sas palota felújítása.

Összetett, ezért három szakaszban zajlik – ezt mondja a Sas-palota régóta húzódó felújításáról az önkormányzat, amelyik tegnap adatokat is közzétett arról, hol tartanak ezzel. Eszerint még az első szakasz zajlik, amit a szalárdi Constructorul végez, 2014. január 31. óta. E munkálatok hivatalos összértéke 7.969.675,41 lej, TVA nélkül, és a határidő szerint már idén január 31-ére el kellett volna készülniük. A pénzből eddig 7.439.619,42 lejt fizettek ki, a kivitelező pedig e szakaszban például a homlokzatot újítja fel, a díszítést javítja ki, illetve ahol hiányoznak már az elemei, ott újakkal helyettesíti.

Tovább

Lucian Popa, az épített örökségért felelős önkormányzati részleg vezetője szerint az első szakaszba kezdetben nem számították bele a passzázsbeli azon részeket, amelyek az áttetsző tetőzet fölött helyezkednek el. Ezekre még 1.673.422,94 lejt irányoztak elő végül, és a tervek szerint idén május 15-re kell elkészülniük.

Közben a tetőszerkezet 90%-ban készen van. Ezzel párhuzamosan zajlik a belső áttetsző tetőzet és a belső homlokzatok felújítása. Ez erre kiírt közbeszerzési eljárást is a szalárdi Constructorul nyerte, ennek a munkának az összértéke 4.381.902,36 lej, TVA nélkül, és április 29-re kell vele végezniük. A szakértő szerint időközben újabb munkák szükségességére jöttek rá. Például korróziógátló anyaggal kenik le a fémszerkezetet, ez utóbbinak a szintén fél tartószerkezetét be is betonozzák. Ezt a struktúrát díszítőelemekkel fedik le. Emellett 552,86 négyzetméternyi festett falrészt akarnak felújítani. Ezekre hivatkozva újabb tanulmányt is készíttettek, és még 2.255.564,16 lejt fognak kiadni, TVA nélkül számolva. Ez utóbbi munkákkal a tervek szerint július 17-re végeznek. Ami a fő munkálatokat illeti, most a központi kupola tartóelemeinek megerősítése következik, majd a festett elemek felújítása.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!