ERDON Helyi hírek

2016.03.31. 15:35

Három a váradi igazság

Az már eldőlt, hogy június 5-én lesz referendum Váradon a város és Szentmárton fúziójáról, csak azt nem tudni még, hogy mely szavazókörzetekben.

Az már eldőlt, hogy június 5-én lesz referendum Váradon a város és Szentmárton fúziójáról, csak azt nem tudni még, hogy mely szavazókörzetekben.

A Nagyvárad és Szentmárton egyesüléséről szóló referendum megszervezésére vonatkozó határozattervezet tegnapi napirendi ponti vitáján Adelina Coste a nagyváradi helyi tanács szociáldemokrata (PSD) frakciójának képviselője felszólalásában arra volt kiváncsi, hogy törvényes-e az, ha egy napon szerveznek két különböző népszavazást. Válaszában Ilie Bolojan polgármester kijelentette, hogy ez jogszerű eljárás, csak az képezi vita tárgyát, hogy lehet-e ugyanazokban a szavazókörzetekben lebonyolítani a két népszavazást. Bolojan hozzátette, hogy amennyiben megszavazzák a határozattervezetet, akkor kikérik az Országos Választási Iroda állsápontját arról, hogy lehet-e ugyanazon a helyszínen lebonyolítani a két választási eljárást.

Erre reagált Adelina Coste mondván, hogy hogy mivel nem tudni teljes bizonossággal, hogy törvényes lenne-e ez az eljárás, mert az országos választási iroda még nem adott választ erre a kérdésre, ezért javasolta azt, hogy a referendumot inkább július 3-án tartsák meg. Ilie Bolojan válaszában kifejtette: mivel eddig már két alkalommal volt népszavazás Nagyváradon ebben az ügyben, és mindkétszer érvénytelen lett a referendum az alacsony részvétel miatt, ezért van szükség most arra, hogy a helyhatósági választásokkal egy napon szervezzék meg a referendumot, és ezzel „egyszer és mindenkorra lezárjuk ezt az ügyet” - fogalmazott. Mint mondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a különböző referendumokon nem, vagy nagyon nehezen gyűlik össze az érvényességhez szükséges minimum harminc százalékos részvételi arány, ha azok a referendumok nem egy fontos választással egy időben zajlanak le.

„Ha elhalasztjuk a referendum időpontját, azzal csak megingunk, és fölöslegesen költünk el pénzt” - érvelt Bolojan. Végezetül

Dan Octavian, a Nemzeti Liberális Párt frakciójának vezetője jelezte, hogy ahhoz, hogy az Országos Választási Iroda döntsön ebben a kérdésben, ahhoz először arra van szükség, hogy megszülessen a váradi helyi tanácsban az erre vonatkozó határozat, ami alapján ki lehessen kérni a választási iroda véleményét. Ugyankkor jelezte, hogy volt már példa az országban arra, hogy egy napon szerveztek meg két különböző választást, tehát mindenképpen törvényes az egyszerre történő lebonyolítás. Mindezek az érvek azonban nem győzték meg sem a szociáldemokrata, sem az RMDSZ-frakciót, melyek a tervezet ellen szavaztak, de a javaslat így is megkapta az elfogadáshoz szükséges minimális, tizennégy szavazatot.

Lesz út

Valamilyen módon kapcsolódik a Nagyvárad-Szentmárton fúziójának ügyéhez az a szintén a tegnapi tanácsülésen elfogadott határozattervezet, mely egy Várad és Szentmárton közötti összekötő út építésére vonatkozik. A napirendi pont vitáján felszólalt az útépítés miatt érintett püspökfürdői és félixfürdői panziók képviseletében Iulia Ardelean, aki elmondta, hogy teljesen fölösleges lenne a tervezetben előirányzott út megépítése, mert az lényegében párhuzamos lenne a mostani úttal, ugyanakkor tizenyolc panzió működését érintené hátrányosan. Mint mondta, a tervezetben szerepel egy felüljáró építése is, amelyik a tervek szerint az ottani panzió második emeleti ablakai előtt haladna el, ami értelemszerűen tönkretenné annak a panziónak a forgalmát. Kijelentette azt is, hogy több kérvényt is benyújtottak a Nagyvárad Metropolisz Övezethez annak érdekében, hogy változtassák meg a leendő út nyomvonalát. Hozzátette, hogy ha csak ötszáz méterrel arrébb építenék meg az utat, akkor az nem haladna el panziók mellet, és csak telkeket kellene kisajátítani. Végezetül azt kérte a tanácsosoktól, ne szavazzák meg a tervezetet. Ilie Bolojan erre reagálva arra kérte a tanácsosokat, hogy szavazzák meg a javaslatot eredeti formájában. Mint érvelt, bármilyen nyomvonalat alakítnának is ki, az minden bizonnyal hátrányosan fog érinteni valakiket, ez elkerülhetetlen, ugyanakkor minden nyomvonal módosítás növelné a kivitelezési költségeket. Mint mondta, az út megépítésére uniós finanszírozást kér majd az önkormányzat. A határozatjavaslatot végül változatlan formában, a PSD frakció ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi tanács.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!