ERDON Helyi hírek

2016.03.10. 10:12

Hang-tollba mondott történetek

Vujity Tvrtko Pulitzer-emlékdíjas műsorvezető-riporter énekelt is azon a jótékonysági esten, melyen a Magyar Speciális Oktatási Központ gondozásra szoruló gyermekei javára gyűjtöttek Thurzó Zoltán zongoraművész ötlete nyomán.

Vujity Tvrtko Pulitzer-emlékdíjas műsorvezető-riporter énekelt is azon a jótékonysági esten, melyen a Magyar Speciális Oktatási Központ gondozásra szoruló gyermekei javára gyűjtöttek Thurzó Zoltán zongoraművész ötlete nyomán.

A szeretetről, az egymásról való odafigyelésről, a hétköznapi hősökről szólt a két ismert közéleti személyiség közös nagyváradi estje, arról, hogy a legapróbb tett is alakíthatja a jövőnket, ha hiszünk abban, hogy valamit kellő akarattal meg tudunk csinálni, és az álmainkat képesek vagyunk valósítani. A jótékonysági rendezvényen célja a Magyar Speciális Oktatási Központ gondozásra szoruló gyermekeiért való gyűjtés volt, és a humorral tarkított rendezvényen ennek megfelelően egy-két szívszorító történet is elhangzott.

A karitatív összejövetel első felében a közös köszöntést követően Thurzó Zoltán Magyar Kultúra-díjas zongoraművész mesélt a saját hőseiről, vagyis Chopinről, Liszt Ferencről és az ifj. Straussról. A rá jellemző módon természetesen nem csak az általa kiválasztott zeneszerzők néhány ismertebb művét szólalta meg, hanem az életük egy-egy érdekesebb vagy számunkra tanulságos mozzanatát is felidézte, kiemelve azt, hogy ezek a géniuszok valamikor itt éltek köztünk, társasági lények voltak, egyáltalán nem zárkóztak el attól, hogy az emberekkel kommunikáljanak, és tisztában voltak azzal, hogy a jó cselekedetek milyen pozitív következményekkel járnak.

Álruhában

A második részben Vujity Tvrtko sodró lendületű előadásából kiderült: az elmúlt években a népszerű riporter sokszor, sok helyen járt “álruhában”, volt például már segélyosztó aktivista, medvevadász, és afrikai diplomáciai testület tolmácsa is. Persze vannak országok, mint például Észak-Korea, ahová nem tudott volna úgy bejutni, hogy közli: “én egy újságíró vagyok és filmet forgatok önöknél”. Úgy fogalmazott: az igazsághoz vezető út néha hazugságokkal van kikövezve, de a filmekben, könyvekben és előadásokban mindig megvallotta “bűneit”, így soha sehol nem szerepel egyetlen hamis szó sem. A jelenlevők megismerkedhettek például az utolsó magyar hadifogoly, Toma András szívszorító történetével, valamint az észak-koreai és a türkmenisztáni diktatúra világával. Erőt meríthettek a kezek és lábak nélkül élő Nick Vujicic példamutató magabiztosságából, a korábban megalázott és lenézett siket szépségkirálynő, Weisz Fanni bátorságából, a sérülten is versenyző amerikai tornászlány Kerri Strug kitartásából vagy az olimpia-mániás Kembe Sorel színművész újabb és újabb próbálkozásaiból.

A műsor végén Huszár István alpolgármester üdvözölte a fellépőket, és színpadra lépett Oláh Andrea, a Magyar Speciális Oktatási Központ igazgatónője is. Az est megkoronázásaként pedig Vujity Tvrtko dalra fakadt, elmondása szerint életében először énekelt a nyilvánosság előtt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!