ERDON Helyi hírek

2016.03.24. 09:47

Figyeljenek fokozottan a húsvéti bevásárláskor

A Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség idén is hasznos tanácsokkal szolgál arra nézve, hogy mire kell odafigyelni a húsvéti termékek beszerzésekor.

A Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség idén is hasznos tanácsokkal szolgál arra nézve, hogy mire kell odafigyelni a húsvéti termékek beszerzésekor.

Az ünnepek előtt legkeresettebb termékek, a hús, tojás, tojásfesték, sütemények, csokoládék, borok vásárlásánál körültekintően kell eljárni. Húst (bárányt) csak az arra kijelölt, engedélyezett helyekről vásároljanak, semmiképpen sem autók csomagtartóiból. A húson szerepelnie kell az állatorvosi ellenőrzést igazoló pecsétnek, ezenkívül figyeljünk az áru frissességére is, amit könnyen megállapíthatunk a hús szagából, színéből vagy állagából. A fagyasztott hústermékeket minél hamarabb szállítsák haza és a felhasználásig tárolják a hűtőben. Tojást is csak engedélyezett helyről vásároljunk, a termék legyen ép, feltörésekor pedig állapítsuk meg, hogy a fehérje sűrűsége megfelelő, a sárgája pedig jól elkülönül a fehérjétől. A tojásfesték vásárlásánál is figyeljünk oda a tasakon feltüntetett adatokra, kerüljük a nem élelmiszerfestékek használatát.

Tanácsok

A kalácsot, süteményeket forgalmazó boltoknak folyamatosan tisztának, jól karbantartottnak kell lenniük, a személyzetnek pedig az előírt ruházatot kell viselnie. A nem előrecsomagolt sütemények szavatossági ideje 24 óra, a csomagolt termékeken pedig a gyártónak fel kell tüntetnie a szavatossági időt, az összetevőket, a gyártó adatait, stb. A nem előrecsomagolt termékeket külön erre kialakított helyen kell tárolni, ahol nem érheti por és ezeket az árusoknak csak fogóval szabad megfogniuk, nem pedig kézzel. A csokoládék vásárlásánál is kerüljük el a mozgó árusokat, figyeljünk a csomagolás épségére, a szavatossági időre. Bort is csak megfelelő helyről vásároljunk, ahol biztosak lehetünk a termék minőségében. Figyeljünk a jól záró, ép csomagolásra. Vásárláskor fordítsuk fel a palackot, hogy meggyőződhessünk a folyadék tisztaságáról. Minden vásárlásnál figyeljünk a kifüggesztett árra és ellenőrizzük, hogy az megegyezik a nyugtán szereplő árral. Igényeljük és őrizzük meg a kasszabont, hogy abban az esetben, ha problémák merülnek fel, panaszt tehessünk az áru minőségét vagy biztonságát illetően. A Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség fokozott ellenőrzéseket tart ebben az időszakban a húsvéti termékeket forgalmazó árusoknál, a nemkívánatos esetek megelőzése érdekében. Fogyasztóvédelmi problémákkal a lakosok a 0259-431.817-es telefonszámot hívhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!