ERDON Helyi hírek

2016.03.18. 09:32

Cigistop: jelenthető és büntetnek is

Büntetik már a zárt nyilvános helyeken dohányzókat. 100-tól 15.000 lejig terjedhet a bírság, és az adott hely működési engedélyét is bevonhatják. A lakosok Váradon okostelefonon is jelezhetnek eseteket.

Büntetik már a zárt nyilvános helyeken dohányzókat. 100-tól 15.000 lejig terjedhet a bírság, és az adott hely működési engedélyét is bevonhatják. A lakosok Váradon okostelefonon is jelezhetnek eseteket.

Volt két nap türelmi idő, ezzel indítottak: 16-án és 17-én még nem büntették az érvénybe lépett tiltás ellenére zárt nyilvános helyeken dohányzókat, illetve az adott helyek képviselőit. Március 18-tól azonban változott ez: az illetékes hatóságok immár bírságolhatnak, országszerte. A nagyváradi önkormányzattól azt az információt kaptuk, hogy élnek is a lehetőséggel: mint tudatták, március 17-től a helyi rendőrség emberei terepen vannak, „ellenőrzik a dohányzásellenes törvény betiltását bárokban, éttermekben, klubokban, más nyilvános helyeken”.

Szúrópróba

Mi is terepen voltunk csütörtökön – a megyeszékhelyen szúrópróbaszerűen összesen tíz vendéglátóipari egységben tájékozódtunk arról, hogyan tartják tiszteletben a tiltást. A vizsgált helyeken mindenütt nagy volt a fegyelem, legalábbis a büntethetőség első napján. Városközpontbeli kávézótól és étteremtől periferikus kifőzdéig és kocsmáig mindenütt azt tapasztaltuk, hogy betartják a szabályt: ott jártunkkor egyik helyen sem dohányzott senki. A kinti dohányzóhelyek kialakítása már nem ennyire egységes jelenleg: tízből csak négy helyen láttunk ilyet. Van, ahol csak egy utcai hamuzót tettek ki a bejárat elé, máshol asztalt, széket is.

Jelenthetik

A váradi önkormányzat tudatta, hogy a lakosok főleg a helyi rendőrségnél jelenthetik a kihágásokat, de alkalmasint más hatósági személyeknél is. Hozzátették ugyanakkor: „a polgárok okostelefonon is tehetnek bejelentést, telepítve az Oradea City Report appot, ezen belül pedig a Közrend és közterületek (Ordine și domeniul public) menübe belépve. Az applikáció androidos és IOS-es telefonokra is elérhető.”

A helyi rendőrség emberei csütörtökön még csak tájékoztatták az előírások megszegőit, péntektől szankcionálnak. Azonban e szankciók is lépcsőzetesek. Mint tudatták, első szakaszban figyelmeztetnek, és csak utána fognak büntetéseket kiszabni.

A lényegről

Immár tilos a dohányzás nemcsak a szórakozóhelyeken, hanem általában a zárt nyilvános helyeken. Így munkahelyek zárt részein, közintézményekben, tömegközlekedési járműveken. Ez az elektromos cigarettára is vonatkozik. Sőt, tételesen benne van az is, hogy a tömegközlekedési járműveken a vezetőfülkében sem szabad dohányozni.

A végrehajtási utasítások szerdán jelentek meg a kormány honlapján. Például külön kitérnek arra, hogy a felvonókban, a mosdókban, a taxikban, a szolgálati autókban, kaszinókban is tilos. Szabad viszont dohányozni például peronon, tömegközlekedési járművek megállóiban, ha azok nyitottak – ha viszont van tetejük is és minimum két faluk (ilyen a legtöbb fedett váró), akkor ott sem.

Büntethet a munkaadó is, ha a munkahelyen ér valakit tiltott dohányzáson, ugyanakkor a helyi rendőrség, a rendőrség, a csendőrség, a határrendészet, a munkaügyi felügyelet. A végrehajtási utasításban az is szerepel, hogy ezen szerveknél lakossági bejelentést is lehet tenni a témakörben.

Büntetések

A hatóságok azt is büntethetik, aki tiltott helyen dohányzik, de adott esetben a hely tulajdonosait is. Magánszemélyek 100-500 lejes bírságot kaphatnak, jogi személyek az első alkalommal 5000 lejeset, a második alkalommal 10.000 lejeset, és ekkor már meghatározatlan időre fel is függeszthetik a hely működését. A harmadik szankció 15.000 lej, valamint a működési engedély bevonása és a hely bezárása.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!