ERDON Helyi hírek

2016.03.24. 15:19

Beindítják az új erőművet

A csütörtöki nap folyamán beindították az új, gázturbinás nagyváradi hőerőmű gázellátását. Az erőmű a tervek szerint április közepétől fog megfelelő kapacitással működni.

A csütörtöki nap folyamán beindították az új, gázturbinás nagyváradi hőerőmű gázellátását. Az erőmű a tervek szerint április közepétől fog megfelelő kapacitással működni.

„Minden feltétel adott ahhoz, hogy üzembe helyezzék az új hőerőművet, amelyik több mint 140 ezer lakosnak biztosítja a fűtést és a meleg vizet” – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere. Ennek egyik legfontosabb előfeltétele volt az, hogy az erőművet csatlakoztassák a Transgaz vállalat által kezelt gázhálózathoz, ami megtörtént. Bolojan megemlítette, hogy  a város 1,7 millió euró értékben kiépített 800 méternyi vezetéket, valamint egy nyomásszabályozó és monitorizáló állomást, ezeket átadta a Transgaz kezelésébe, és így a hőerőmű immár közvetlenül jut hozzá az üzemeltetéshez szükséges gázhoz, és ennek a közvetlen ellátottságnak köszönhetően évente mintegy 5-6 millió eurót tud majd megtakarítani a város.

Adható az áram

Az erőmű üzemeltetésének másik fontos előfeltétele volt az, hogy rácsatlakoztatassák a villamosenergia hálózatra. Ez már csak azért is fontos elem, mert a hőerőmű kereskedelmi forgalmának 60-70 százalékát az általa termelt elektromos energia értékesítése teszi ki, és csak a fennmaradó 30-40 százalékát képezi a hőenergia értékesítése. Miután mindezek megtörténtek, beindítható az új erőmű, jelentette ki Bolojan.

Jelenleg tesztidőszakát éli az új létesítmény, melynek különböző berendezéseit fokozatosan helyezik üzembe, és várhatóan április közepétől fog működni megfelelő kapacitáson az új erőmű. Ezzel párhuzamosan fokozatosan állítják le a régi, szénfűtéses hőerőművet, de mielőtt teljesen leállítják, felhasználják a még meglévő összes széntartalékot. Április és május folyamán az új erőmű üzemeltetését a Hőszolgáltató vállalat és a General Electrics közösen látja el, mondta Bolojan, ezt követően már csak a Hőszolgáltató lesz a kezelője az új erőműnek, de a polgármester bejelentette, hogy a General Electrics nyerte el az erőmű karbantartási szerződését, már csak azért is, mert egyedüliként jelentkezett az erre a feladatra kiírt közbeszerzési eljárásra. Bolojan hangsúlyozta, hogy a régiről az új erőműre történő áttérést a lakosság nem fogja érzékelni.

Kérdésre válaszolva a polgármester elmondta, hogy miután teljesen átállnak az új erőműre, jelentős létszmcsökkentést fognak eszközölni. Ezért már tárgyalnak is a kormánnyal arról, hogy az elbocsátandóknak megfelelő mértékű végkielégítést tudjanak fizetni. Kiemelte továbbá, hogy az új erőmű üzembe állítása után megszűnnek a régi létesítmény által okozott környezetszennyezési problémák.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!