ERDON Helyi hírek

2016.03.16. 14:49

A korai diagnózis életet menthet! PET/CT-vel a nők egészségéért

Romániában a legtöbb onkológiai beteg tüdőrákban, vastagbélrákban és nőgyógyászati​​ típusú rákban szenved, mely utóbbi nők ezreit érinti évente. Ezen típusú betegségek esetében általában a méhnyak és a petefészkek jelzik a küszöbön álló petefészekrákot. Így a korai stádiumban kimutatott rákos elváltozások terápiás sikere nagyobb lesz.

Romániában a legtöbb onkológiai beteg tüdőrákban, vastagbélrákban és nőgyógyászati​​ típusú rákban szenved, mely utóbbi nők ezreit érinti évente. Ezen típusú betegségek esetében általában a méhnyak és a petefészkek jelzik a küszöbön álló petefészekrákot. Így a korai stádiumban kimutatott rákos elváltozások terápiás sikere nagyobb lesz.

A rákos megbetegedések száma Romániában évről évre növekszik. A statisztikák szerint a legtöbb onkológiai beteg tüdő- és a vastagbélrákban szenved, de sajnos egy más típusú rák is egyre több áldozatot szed a nők körében. A petefészek rákról van szó, ami egyre több nőt érint minden társadalmi kategóriában, különböző korosztályokban, egyes esetekben nagyon fiatalokat is. Évente körülbelül 5000 új esetet diagnosztizálnak, a petefészekrák szedi a legtöbb áldozatot, az ötödik helyen áll a női daganatos megbetegedések sorában, a rákos betegségek körülbelül 5% -a ilyen típusú.

Ebben az összefüggésben a szakorvosok szerepe a rák diagnosztizálásában rendkívül fontossá vált. Úgy is mondhatnánk, életbevágóan fontossá, hiszen minél hamarabb kerül hozzánk a beteg a diagnózis felállítására, annál többet tudunk tenni érte. Még akkor is, ha a korai felismerést nehezíti a tény, hogy a tünetek későn jelentkeznek a petefészekrák esetében, a rutinvizsgálatok megakadályozhatják a betegség kialakulását és előrehaladását, különösen azoknál a nőknél, akiknek onkológiai kórtörténete van, vagy valamely kockázati kategóriába tartozik: életkor, krónikus egészségügyi problémák, életmód stb. A rutinvizsgálatok és a korai diagnózis, ultrahang és CT vizsgálatokból, illetve vérmintából történő tumormarker meghatározásokból áll.

Biztos diagnózis állítható fel a petefészekből vett minta (biopszia) szövettani vizsgálatával. A Nagyváradi PET/CT kihangsúlyozza a korai diagnózis fontosságát ezekben az esetekben, és aktívan részt vesz páciensei terápiájában, tanácsadásában és gyógyításában – az időben felfedezett esetekben.

A petefészekrák okai

A petefészekrák tünetei későn jelentkeznek, így a diagnosztizálás időben történő felfedezést jelent, amikor kezelési terv készíthető, amivel biztosítható a gyógyulás vagy a betegség stagnálása.

Így egy összetett és pontos felmérést nyújt a PET/CT vizsgálat, ami az orvosi képalkotó technika csúcsát jelenti, és képes a csupán néhány milliméternyi elváltozásokat is észlelni.

A petefészekrák egy rosszindulatú daganat, ami a petefészekben fejlődik ki, pontos okai jelenleg nem ismertek. Tanulmányok kimutatták, hogy az egyik lehetséges oka a nő elsődleges funkciója, a hónapról hónapra megismétlődő ovulációs folyamat, aminek negatív hatása lehet a petefészkekre, amennyiben a petefészek felületét borító szövet normális gyógyulási folyamata felborul, hiszen az ovuláció alatt egy kis szövetrész megsérül. Az ovuláció után a petefészek felszíne begyógyul, de a normális sejtek bizonyos változásokon mehetnek át, ami idővel tumorrá alakulhat.

Ez a típusú rák, tanulmányok szerint, ritkábban fordul elő azoknál a nőknél, akiknek kevesebb ovulációjuk van, a betegség kockázata kétszer alacsonyabb azon nők körében, akiknek legalább egy terhességük volt és szoptattak, de a betegség megjelenésének pontos okát nem lehet beazonosítani.

A petefészekráknak több oka lehet: életkor, genetikai hajlam, hormonális gyógyszerek, petefészek ciszták, higiéniai termékek, egyes esetekben pedig más szervekben – méh, méhnyak, emlő, vastagbél, végbél – meglévő daganat rákos sejtjei terjednek át a petefészekre.

A petefészekrák kockázata egy nő életében 1,4-1,6%. A legérintettebbek az 50 év feletti nők, de a fiatal nők is potenciális áldozatai a betegségnek.

A szokásos nőgyógyászati, az endokrinológia és patológiai vizsgálatokon kívül, a szakorvosi diagnosztikai onkológiai központban végzett vizsgálat a legkisebb gyanús jel esetén felállítja a diagnózist, megerősíti vagy kizárja a betegséget.

Jelek és tünetek

A petefészekrák első tünetei a hasi puffadás, megnövekedett derékbőség, hasi fájdalom, megmagyarázhatatlan fogyás, gyomorégés, gyakori vizelési inger, hosszú ideig tartó székrekedés lehet. Egyéb figyelmeztető tünetek lehetnek a szokatlan hüvelyi vérzés, fokozott kimerültség, korai jóllakottság érzése étkezés közben.

Általában a nők ezeket nem írják egy adott betegség számlájára, ezért aztán nem mennek el orvosi vizsgálatokra, általános orvoshoz vagy nőgyógyászhoz. Eközben, a figyelmen kívül hagyott betegség előrehalad.

Csak akkor, amikor konkrét, néha kései diagnózissal érkeznek a betegek speciális vizsgálatokra, kezdődik el a valódi harc a életért/gyógyulásért/ a betegség stagnálásáért. Ettől a ponttól kezdve harcol a beteg és az orvos egyaránt a rák ellen és / vagy az életben maradási esély növeléséért.

PET/CT vizsgálat petefészekrák esetében

Összehasonlító elemzések szerint a PET/CT 90% -ban képes felismerni a daganatos betegséget, míg a CT csak 6%-ban. A PET/CT vizsgálat jelentősen megváltoztathatja a betegség értékelését az elsődleges és visszatérő petefészekrákot, gyakran lényegesen megváltoztatva a beteg kezelését. Továbbá, PET/CT vizsgálatnak fontos szerepe lehet a betegség pontos kiterjedésének megállapításában. Mivel a vizsgálatot az egész testre kiterjedően elvégzik, egyetlen vizsgálattal megállapítható, hogy vannak-e áttétek a hasüregben vagy a távolabbi szervekben (pl. tüdő vagy csont).

Azokban az esetekben, amikor a betegséget nem fedezik fel kezdeti stádiumban, a műtét és az elsődleges kemoterápia után, a betegség kiújulási aránya 75%.

A PET/CT vizsgálat kimutathatja és pontosan meghatározhatja az új daganatok helyét, azokban az esetekben is, amikor a tumormarkerek nem módosulnak.

Ezek tumormarkerek jelentik a rák „adatlapját”: a rák korai felismerése, a rák diagnózisa, a rák prognózis meghatározása, a terápiás hatás, a visszaesés meghatározása, ez utóbbi esetben a tumormarkerek magas szintje jelezheti a kiújulást anélkül azonban, hogy meghatározná a betegség helyét.

A petefészekrák esetében tehát egy sor kötelező vizsgálatról beszélünk: CA 125 tumormarker (ez egy komplex szerves anyag – glikoprotein, ami a rákos betegek vérében jelenik meg, ultrahangvizsgálat a petefészekrák kimutatására, a szakorvosi csapat által meghatározott kezelés, a petefészek műtéti eltávolítása, kemoterápia a petefészekrák kezelésére.

A nagyváradi PET/CT központ keretében átfogó, magas színvonalú vizsgálatokat végzünk a rák diagnosztikájában, többek között a petefészekrák kimutatására és a teljes kezelés megállapítására minden beteg esetében külön-külön.

A korai diagnosztizálással szerzett idő nagyon értékes az ember számára, a helyes diagnózis pedig növelheti a gyógyulás esélyét.

A nagyváradi PET/CT csapata mindent megtesz orvosi és erkölcsi értelemben egyaránt, és a beteggel együtt harcol minden szinten.

Akkor, amikor a beteg leküzdi a betegséget, akár egy adott időre, csak azt tudjuk mondani, hogy ők második alkalommal elnyerték az élethez való jogot.

Mi pedig csak örülhetünk ennek, és megújult reményekkel indíthatjuk el az új napot, hogy más betegek is harcoljanak és győzzenek!

A PET/CT képalkotó technika az orvosi képalkotó technika csúcsa az onkológiában, az egész testre kiterjedő vizsgálat, amely képes a csupán néhány milliméternyi elváltozásokat is észlelni. A petefészekrák esetében a PET/CT vizsgálatnak kiemelkedő szerepe van, annál is inkább, mivel ez a fajta rák a vezető halálokok között szerepel, a nőgyógyászati ​​rákok között.

Nagyvárad, Gen. Magheru sugárút 1. szám

E-mail: info@petct.ro, honlap: www.petct.ro

Tel.: 0259/409–090, 0720–016–121

(Fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!