ERDON Helyi hírek

2016.03.17. 14:03

A Down-kórosok és a közösség

Tizenegyedik alkalommal ünnepelte meg a Nagyváradi Down Egyesület a Down-kórosok Világnapját, a Don Orione iskola sporttermében. Egymást követték a játék- és sportprogramok.

Tizenegyedik alkalommal ünnepelte meg a Nagyváradi Down Egyesület a Down-kórosok Világnapját, a Don Orione iskola sporttermében. Egymást követték a játék- és sportprogramok.

 

Az iskola sporttermében, a jelenlévő csoportok felvonulásával kezdődött a csütörtöki ünnepség – a Down Egyesületben járó fiatalok mellett az SOS Autizmus Egyesület, a Mozgáskorlátozottak Egyesülete, továbbá a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság gondozottjai is jelen voltak.

Ima

A szimbolikus olimpiai lángot az egyesület két fiatalja, Roman Rita és Emil Pirtea gyújtotta meg.

Ezt követően Lucia Ciobanu, az egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, mint mondta, a rendezvényt, melynek idei jelmondata Mi és a közösség, a Down-kórosok március 21-i világnapja alkalmából szervezték. Az idei év azért is különleges számukra, folytatta, mert az egyesület huszonöt évvel ezelőtt alakult meg. „Negyed évszázad nagy idő, köszönjük Istennek, hogy sikerült fennmaradjunk erőben, egészségben” - mondta, majd átadta a mikrofont Maria Matei nyugdíjas tanárnőnek, aki – miközben a jelenlévők egymás kezét fogva álltak körbe, elénekelte a Miatyánkot, majd egy másik dicsőítő éneket.

Sport, játék

Az egybegyűltek később egy filmet tekinthettek meg az egyesületbe járó Down-kóros gyerekek, fiatalok különböző tevékenységeiről – többek között a Posticumban megszervezett vacsorákról, melyek elkészítésében és felszolgálásában segédkeztek, a megyei könyvtárban szervezett találkozókról. Egy tájékoztató kisfilmet is bemutattak, melyből kiderült: a Down-kórosok is élhetnek érdekes, teljes életet, s vannak olyan munkaterületek, ahol remekül helytállnak.

Játékos sporttevékenységek következtek, majd a Fit Dance fiataljai mutatták be tánctudásukat. Később karate-bemutató is volt, majd a jelenlévők megtanulhattak zumbázni.

A program uzsonnázással folytatódott, ezt követően különféle sporttevékenységek zajlottak fiatalokból álló csapatok részvételével. A nyertesek az ünnepség végén díjakat vehettek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!