ERDON Helyi hírek

2016.02.29. 13:02

Zöld szívek táncoltak a suliban

Nagyvárad- Hétfő délben a Szacsvay-iskola tornatermében a Székelykapuk - Zöld kapuk elnevezésű nemzetközi pályázat keretében elemista diákoknak tartottak környezet- és természetvédelmi bemutatót.

Nagyvárad- Hétfő délben a Szacsvay-iskola tornatermében a Székelykapuk - Zöld kapuk elnevezésű nemzetközi pályázat keretében elemista diákoknak tartottak környezet- és természetvédelmi bemutatót.

Kincs Gréte biológia tanárnő arról tájékoztatta az Erdély Online-t: a rendezvény a Székelykapuk- Zöld kapuk elnevezésű nemzetközi pályázat részeként valósult meg, mely a közép-kelet-európai iskolák diákjai és pedagógusait támogatja. Az október 30. és március 11. között gyakorlatba ültetett projektet a Természetvédelmi Világalap (WWF) védnöksége alatt egy magyarországi szervezet hirdette meg, és fő célja a tanintézményeknek segítséget nyújtani különféle, a természet- és környezetvédelemmel, a hagyományőrzéssel, valamint a humanitárius megnyilvánulási formákkal kapcsolatos események lebonyolításában.

A Szacsvay Imre Általános Iskolában kétféle tevékeny zajlott: Tăut Eliza földrajztanárnő vezetésével betlehemes játékokat mutattak be a gyerekek decemberben (hagyományőrzés), míg a környezetvédelmi részt Kincs Gréte irányítja.

Vándorolnak

Ugyanakkor a pályázat egyik feltétele, hogy az előadásukkal vándorolniuk kell egy iskolából a másikba, egyik szociális, kereskedelmi vagy jellegű intézményből a másikba, hogy hirdessék, továbbítsák a környezetvédelem fontosságát nyomatékosító üzeneteiket. Emellett kritérium az is, hogy minél több adományt gyűjtsenek a Kerek Világ Alapítványnak, mely a katasztrófa sújtotta területek lakosaival foglalkozik. Eddig voltak például a speciális igényű magyar gyermekek iskolájában, a Szent Angéla-házban, a Nicolae Bălcescu Általános Iskolában, a Művészeti Iskolában és a városházán, és március végéig összesen 17 intézményben lép fel a 23 tagot számláló, Zöld szívek nevű csoportjuk. Plakátokat és egy-egy mesejelenetet mutatnak be, énekelnek, valamint táncolnak is háttérvetítéssel úgy, hogy mindezek szimbolikus jellegűek.

A projektben sikeresen szereplő csapatok jutalma pedig közös táborozás és kirándulás, olyan alkalmak, amelyek által lehetőséget kapnak tapasztalataik megosztásához, más kultúrák és hagyományok megismeréséhez.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!