ERDON Helyi hírek

2016.02.07. 17:38

Vásárszövetséget alapítottak két megye települései

Öt Bihar és tíz Hajdú-Bihar megyei település, illetve Hajdú-Bihar Megye képviselője írt alá szándéknyilatkozatot Vásárszövetség céljával, dr. Fazekas Sándor agrárminiszter jelenlétében Derecskén. A kezdeményezés lehetőséget teremthet EU-s pályázatokon való részvételre is.

Öt Bihar és tíz Hajdú-Bihar megyei település, illetve Hajdú-Bihar Megye képviselője írt alá szándéknyilatkozatot Vásárszövetség céljával, dr. Fazekas Sándor agrárminiszter jelenlétében Derecskén. A kezdeményezés lehetőséget teremthet EU-s pályázatokon való részvételre is.

A határ két oldaláról érkezett elöljárók gyülekeztek szombaton reggel Derecske Művelődési Központjának gyűléstermében: a Vásárszövetség együttműködési szándéknyilatkozatának aláírására érkeztek. Az előzményekről Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő lapunk kérdésére elmondta: a határon átnyúló együttműködés ötlete a decemberben Székelyhídon tartott gazdanapon fogant meg, melyet felkarolt a szomszédos megye közgyűlésének elnöke, dr. Pajna Zoltán, akinek köszönhetően a VIII. Derecskei Disznótor és egyben I. Hajdú-Bihar Megyei Téli Vásár már alkalmat is adott az együttműködés megkötésére. A politikus hozzátette, hogy a kezdeményezés lehetőséget teremthet EU-s pályázatokon való részvételre, a térség gazdálkodóinak, kézműveseinek arra, hogy termékeikkel rendszeresen piacra kerüljenek a résztvevő településeken és azokon túl is. Mindez a kistérségi márkák megismertetéséhez is hozzájárulhat, és mint a képviselő hozzáfűzte, a nemrég meghirdetett Érmellék márka logó-pályázatára több mint húsz ötlet érkezett. A hajdú-bihari fél egy határ menti pályázatot is benyújtott az EU-hoz, hogy 3 évig, amíg a most megkötött szövetség „megizmosodik”, kapjanak támogatást infrastruktúrájuk megteremtéséhez. Dr. Fazekas Sándor miniszter jelenléte azt üzeni, hogy a budapesti kormány támogatására is számíthat a most létrejött Vásárszövetség, tette hozzá Szabó Ödön.

Aláírók

A derecskei kultúrközpontban Bakó István polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Nádházi-Tálas Csilla intézményvezető olvasta fel a megállapodás szövegét, melyet Bihar megyei részről dr. Nagy Miklós megyei RMGE-elnök jelenlétében Mados Attila (Bihardiószeg), Nyakó József (Érmihályfalva), Pocsaly Zoltán (Margitta), Béres Csaba (Székelyhíd) polgármesterek, illetve Szalonta részéről Sárközi Sándor megyei tanácsos írtak alá, Hajdú-Bihar megyéből Biharkeresztes, Debrecen, Derecske, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Hajdúnánás, Hajdúsámson, Kaba, Komádi és Nyíradony volt jelen. A megállapodás egyebek mellett tartalmazza, hogy „a felek kifejezik együttműködési szándékukat a Vásárszövetség létrehozása érdekében, melynek célja az egyedi, kiváló minőségű, Hajdú-Bihar és Bihari vidéki gazdálkodásból származó élelmiszerek, termékek, a hagyományos népi kultúra, mesterségek, kézművesség elemeinek felkutatása, kataszterének létrehozása, széles közönség elé tárása, értékesítési lehetőség biztosítása.”

Az aláírók között ott volt Hajdú-Bihar megye képviseletében dr. Pajna Zoltán, a közgyűlés elnöke, aki a BN kérdésére elmondta: azonos hagyományaink, azonos kultúránk van, melyekben egykor a vásárok a mai hírcsatornák szerepét töltötték be, a vásározók hozták-vitték a híreket. Ez a gazdasági egységet kell újra erősíteni a belső és a külső piac felé, megteremteni nemzetközi versenyképességét. Ha kisebb is a mennyiség, azonban a jobb minőség előnyt jelenthet a „multikkal” szemben.

Áldomást rá!

Az aláírási ünnepség után annak részvevői a főtérre vonultak, hogy helyi szokás szerint „a lakosok előtt” is bemutassák a paktumot, azaz a nyilvánosság előtt is sorra aláírtak egyet a Vásárszövetség alapító okiratából, majd Szent János poharat is koccinthattak annak szentesítésére a Vásár Csárda névre keresztelt rendezvénysátorban. Minderre a már említett disznótoros és vásáros rendezvény megnyitója adott alkalmat. Bakó István beszéde után a helyi Szivárvány néptánccsoport hölgy tagjai adtak át minden aláírónak emlék-ajándékot, majd dr. Fazekas Sándor miniszter is méltatta az eseményt, sok sikert kívánva az új Vásárszövetségnek, kifejezve reményét, hogy az meg fog birkózni a 21. század kihívásaival. A hivatalos ünnepség után aztán mindenki bejárhatta a vásárt, ahol készültek a disznótoros finomságok, de sokféle vásárfiát is kínáltak az árusok, akik ezek után remélhetőleg évente sokszor és a határ mindkét oldalán találkozhatnak majd.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!