ERDON Helyi hírek

2016.02.17. 13:22

Okosan gazdálkodtak a diákok

Szerdán a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum harmadik alkalommal rendezte meg a Gazdálkodj okosan! elnevezésű gazdasági versenyt, illetve gyakorlócégek kiállítását.

Szerdán a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum harmadik alkalommal rendezte meg a Gazdálkodj okosan! elnevezésű gazdasági versenyt, illetve gyakorlócégek kiállítását.

Aki szerda délelőtt belépett a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum kapuján, finom toroskáposzta illatát érezhette, jeléül annak, hogy itt valami nagyon jó van készülőben. A díszterembe belépve aztán kitisztult a kép, vagyis kiderült: Kele Tünde, Kor Erika, Albert Andrea, Catona Valéria és Nógrádi Márta tanárnők immár harmadik alkalommal szervezték meg a Gazdálkodj okosan! elnevezésű tanirodai vásárt és vetélkedőt, mely része a tanügyminisztérium hivatalos versenykalendáriumának is, és több mint 100 diákot mozgat meg.

A gyakorlócég vagy taniroda egy korszerű oktatási módszer, mely a világ különböző országaiban, beleérte az Európai Unió szinte valamennyi tagállamát, sikeresen alkalmaznak a gazdasági szakoktatás szerves részeként. A cégeket XI. osztályban hozzák létre a diákok a IX-X. osztályokban elsajátított ismeretekre támaszkodva, és egészen a XII. osztály befejezéséig működtetik ezeket. Ennek köszönhetően tehát tulajdonképpen alkalmuk van gyakorlatba ültetni elméleti ismereteiket, s ezáltal felkészülhetnek egy jövőbeli sikeres gazdasági karrierre, megalapozhatják szakmai jövőjüket.

Az idei versenyre tíz csapat nevezett be, és érkezett Váradra Pécsről, Győrből, Szegedről, Nagyenyedről, Sepsiszentgyörgyről, valamint Nagyszalontáról, a házigazda Szent László Líceumot pedig a XI. A közgazdasági osztály (Farkas Tímea, Nagy Brigitta, Hegedűs Dávid és Bányai Réka Candy Shop cégnévvel mézeskalácsokat forgalmaztak) és a XI. C közélelmezési osztály (Bakó Bettina, Mészáros Andrea, Borbil Nándor, Tyepák Tamás és Szűcs Krisztina FE Party Creators Srl elnevezéssel alapítottak rendezvényszervezési vállalkozást) tanulói képviselték.

Díjazás

A zsűri díjazta a legjobb standot, a legjobb marketingeszközöket, a legtöbb tranzakciót kötő céget és a legjobb vállalkozást. A verseny ugyan egy napos volt, de a magyarországi vendégek három napot töltenek az iskolában. Ugyanis a megmérettetés köré változatos programokat szerveznek, úgymint képzés, városnézés, színházlátogatás. A kísérő rendezvények által így a fiatalok bővíthetik pénzügyi-gazdasági ismereteiket, felfedezhetik a város nevezetességeit, és nem utolsósorban új barátságok, kapcsolatok jöhetnek létre a határ két oldalán élő, de közös érdeklődési területű ifjak közt, illetve a hét különböző településről jött tanárok számára alkalom nyílik a tapasztalatcserére.

A nyitóünnepségen Exc. Böcskei László megyés püspök a nagypapáját idézte, aki amikor a későbbi főpásztor elkezdett iskolába járni, azt tanácsolta neki: „tanulj meg élni”. Azt kívánta a versenyzőknek: jussanak minél több információ, tapasztalat birtokába, melyeket később hasznosítani, kamatoztatni tudnak, és leljék örömüket abban, éljék bele magukat abba, amit csinálnak, egyúttal azt se feledve, hogy a rendezvény alkalom a találkozásra, a kapcsolatok építésére, elmélyítésére is. Huszár István alpolgármester azt értékelte a versenyben, hogy felkészít a való világra, majd Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes annak fontosságát emelte ki, hogy a diákok olyan ismereteket sajátítsanak el, melyeknek később hasznát vehetik, amikor felnőttként el akarnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A megjelenteket Florian Mierluţ szaktanfelügyelő köszöntötte végül.

A rendezvényt támogatja a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Szigligeti Színház.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!