ERDON Helyi hírek

2016.02.04. 17:23

„Nincs konfliktus Rogériuszon”

A rogériuszi piacon minden vitás kérdés meg van oldva, az emberek ok nélkül háborognak, mondta Liviu Andrica, a váradi Közterület-fenntartó igazgatója csütörtöki tájékoztatóján.

A rogériuszi piacon minden vitás kérdés meg van oldva, az emberek ok nélkül háborognak, mondta Liviu Andrica, a váradi Közterület-fenntartó igazgatója csütörtöki tájékoztatóján.

A nagyváradi Közterület-fenntartó (ADP) évértékelő sajtótájékoztatóján Liviu Andrica vezérigazgató beszámolt a vállalat tavalyi évi megvalósításairól. Ezek között szerepeltek felújítási, átalakítási és útépítési munkálatok az ócskapiacon összesen 691.175 lej értékben, a szőllősi piac modernizálása 331 ezer lejből, a Rulikowski temetőben karbantartási és bekerítési munkálatok 234 ezer lej értékben, valamint az igazságügyi palota mögött felépült parkolóházban irodaház kialakítása. Ez utóbbinak a teljes költsége 729 ezer lej, amiből a tavaly 551.481 lej értékben végeztek el munkálatokat. Tavaly a legtöbb beruházási összeget a Kossuth (Independenţei) utcai és a rogériuszi mélygarázs építésére költötte el az ADP, előbbire 1555 ezer, utóbbira 1635 ezer lejt, míg az idén a Kossuth utcai parkolóházra 22.595 ezer lejt, a rogériuszi mélygarázsra pedig 12.727 ezer lejt fog elkölteni az ADP, igaz, a városi költségvetésből kapott pénzből. Tavaly összesen 1172 ezer eurót költött beruházásokra az ADP, az idén 8311 ezer eurót tervez elkölteni, mely utóbbi összegből a két említett parkolóház építése emészti majd fel a legnagyobb összegeket.

Profit

Liviu Andrica bejelentette, tavaly történt meg először az, hogy valamely, az ADP által működtett intézmény profitot hozott. Az Őssi Strandról van szó, ami annak köszönhetően lett nyereséges, hogy beszereltek egy beléptető forgóajtót, aminek köszönhetően immár csakis jeggyel lehet belépni abba a létesítménybe, továbbá bevezették a nyugdíjasoknak is a jegyvásárlást. Maga az ADP egészében véve 3,6 millió lej profittal zárta a tavalyi évet, ezt a teljesítményt a tevékenységek optimizációjával, magyarázta a vezérigazgató.

Tervek

Liviu Andrica beszámolt az ADP idei évi beruházási terveiről is. Elhangzott, hogy a Tribunalului utcai új székház kialakítására 178 ezer lejt, a Rulikowski temető bővítésére és parcellázására 840 ezer lejt fog elkölteni az ADP. Ez utóbbi kapcsán Andrica megjegyezte, hogy mintegy 2000–3000 négyzetméteren egy modern, praktikus temetőrészt alakítanak ki: ez a rész le lesz betonozva, a sírok helye már elő lesz készítve, így temetéskor már csak a sírkövet kell elkészíteni, és egy sírhelybe akár hat koporsót is le lehet majd helyezni. A továbbiakban Andrica elmondta, hogy az idén befejezik a nagypiac vár felőli oldalának bezárását, ez a munkálat 400 ezer lejbe fog kerülni. Egyébiránt február 1-től vasárnaponként immár zárva van a nagyváradi nagypiac.

Rogériuszi piac

Andrica sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy február 15-én árverezik el a rogériuszi piacon a beépített elárusító helyeket, ezt követi a licitáció a létesítményben lévő vendéglátóipari egységek működtetésére. Az elmúlt időszakban a rogériuszi piacon árusítók elégedetlenségeivel kapcsolatban Andrica elmondta, hogy az ADP nem kínálhatta olcsóbb áron az elárusító helyeket annál az összegnél, mint amennyit az árusok hajlandók kifizetni értük. Kifejtette, hogy piaci áron árverezik el a helyeket egyrészt azért, mert a piac nem szociális intézmény, másrészt pedig azért, mert az ADP vissza kell szerezze a beruházási költségeket, valamint az üzemeltetési költségeket is. A piacosok másik elégedetlenségével kapcsolatban Andrica elmondta, hogy az ADP az idén elvégezi a szükséges munkálatokat annak érdekében, hogy a piacon biztosítani lehessen a megfelelő hőmérsékletet, vagyis ablakokat, ajtókat, hőszigetelő függönyöket szerelnek fel. A vezérigazgató újságírói kérdésre válaszolva tudatta azt is, hogy az uniós finanszírozású projektbe nem volt belefoglalva az ingatlan megfelelő hőháztartásának biztosítása, de arra a kérdésre már nem tudott, vagy nem akart válaszolni, hogy tervezői mulasztásról van-e szó. Mindenesetre az uniós projekt lezárulása után az ADP 500 ezer lejt irányzott elő saját költségvetéséből az említett munkálat elvégzésére. Hozzátette, az ADP célja az, hogy március 1-jén már maximális kapacitással működjön a rogériuszi piac, ahol közel hatszáz árusító asztal van. Végezetül Andrica kijelentette: „Nincs konfliktus a rogériuszi piacon. Mindig csak választási kampányok közeledtével háborognak az emberek Rogériuszon” – mondta, utalva ezzel arra, hogy politikai megfontolásból szítják az elégedetlenséget a piacosok körében az ebben érdekeltek.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!