ERDON Helyi hírek

2016.02.25. 11:49

Kevés bűncselekmény történik Bihar megyében

<span class="_5yl5">„Csak” két emberölést regisztráltak, és 10 gyilkossági kísérletet tavaly Bihar megyében. A legjellemzőbbek a fenyegetőzések és a testi bűncselekmények voltak.</span>

„Csak” két emberölést regisztráltak, és 10 gyilkossági kísérletet tavaly Bihar megyében. A legjellemzőbbek a fenyegetőzések és a testi bűncselekmények voltak.

Nagyvárad - Csütörtökön havi gyűlését tartotta a Bihar megyei Prefektúra kollégiumi testülete. Most Liviu Popa rendőrfőparancsnok és Carmen Bodiu, a Pedagógusok Házának igazgatója tartottak beszámolót. A gyűlést ezúttal Delorean Gyula alprefektus vezette. Az első vetített képes beszámolót Liviu Popa rendőrfőparancsnok tartotta, aki a tavalyi év tevékenységére vonatkozó száraz adatok ismertetésén túl néhány érdekességre is felhívta a figyelmet. Például kiemelte azt, hogy a kriminalitás alakulását szakemberek szerint számos tényező befolyásolja, és ezek közül az egyik legjelentősebb a munkanélküli ráta. Mivel Bihar megyében ennek szintje köztudottan alacsony, ezért a tavalyi évben nálunk csökkenő tendenciát mutatott az elkövetett bűncselekménye száma is. Egyébként Bihar megye nyugodtnak számít belügyi szempontból, „csak” két emberölést regisztráltak, és 10 gyilkossági kísérletet. A legjellemzőbbek a fenyegetőzések és a testi bűncselekmények. Bár nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre,vendégszeretetük miatt mégis sokan dőlnek be a csalóknak, tolvajoknak, főleg az idősek, akik a klasszikus módszer áldozatai lesznek: valaki bekopog, kér egy pohár vizet, s amíg a jótevője kimegy, kirabolja.

A rendőrparancsnok ugyanakkor azt se titkolta: eredményesebb kapcsolattartásra törekszik a lakossággal, mert a partnerség kívánnivalót hagy maga után. Úgy fogalmazott: az internet tele van olyan képekkel, hogy egy-egy rendőrautó tilosban, illetve a járdán parkol, vagy egy rendőr valamilyen vétséget követ el, de érdekes módon olyan fotókat senki se posztol, mely tolvajokat ábrázol lopás közben. Azt is mondta: ők nem tekintik magukat a korruptak fő vadászainak, de megengedhetetlen, hogy valaki akár 10 vagy 50 lejt adjon, illetve kapjon csúszópénz gyanánt, mert a kis ügyek is ügyek, illetve ezekből lesznek évek múltán a nagyok. Emellett azt is kiemelte: a román rendőrség tulajdonképpen már évek szimbolikusan a schengeni térség tagja, és kiválóan együttműködnek más országok bűnüldözői szerveivel.

Nőtt a korrupció

A statisztikai kimutatások szerelmeseinek íme azért néhány adat a Bihar megyei 2015-ös tevékenységéről. Tizenkilenc razziát szerveztek, 1711 nagyobb szabású akciót és 8824 közvetlen ellenőrzést, melyeknek célja az utcai bűnözés megelőzése volt, valamint 186 gyakorlattal a közrendet biztosították. Emellett 213 olyan dossziét állítottak össze, melyek hivatali visszaélésekről, kenőpénz elfogadásáról vagy erdészeti kihágásokról szólnak. Húsz alkalommal adócsalások ügyében nyomoztak, és tíz akciót kezdeményeztek annak érdekében, hogy megelőzzék a korrupciót a közbeszerzési eljárásoknál. Mindezek eredményeképpen a korrupciós ügycsomók száma 31 százalékkal nőtt, és 10 százalékkal több személyt iránt indítottak nyomozást korrupció miatt, mint korábban. A tendereztetésekkel kapcsolatban 11 bűnvádi ügyet zártak le sikerrel, melyekben 13 személy ellen nyomoztak.

A jelzett bűncselekmények volumene 100 ezer lakosra kivetítve 1975 volt, kevesebb mint 2014-ben, amikor 2076 esetet regisztráltak. Az elmúlt években ugyanakkor folyamatosan csökken a vagyonellenes bűncselekmények száma is, úgy városi, mint falusi környezetben a tárgyidőszakban 17,75 százalékkal lett kevesebb.

A rendőrségi beszámoló után a tanácskozáson megszavazták azt az akciótervet, mely a kormányprogram célkitűzéseinek idei Bihar megyei megvalósítási akciótervére vonatkozik, végül pedig Carmen Bodiu igazgatónő ismertette a Pedagógusok Házának történetét, szerepét, tevékenységét.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!