ERDON Helyi hírek

2016.02.01. 13:11

Kevesebb pénzből gazdálkodik a megye

Sokkal kevesebb bevételre számít a Bihar Megyei Tanács lévén, hogy lezárulnak az uniós finanszírozású projektek.

Sokkal kevesebb bevételre számít a Bihar Megyei Tanács lévén, hogy lezárulnak az uniós finanszírozású projektek.

A Bihar Megyei Tanács legutóbbi ülésén szavazta meg idei évi költségvetését, mely 376.491 ezer lej bevétellel számol a tavalyi 435.687 ezer lejes bevételhez képest. A csökkenés legfőbb oka az, hogy a megye, csakúgy mint bármilyen más önkormányzat, az idén már nem rendelkezik a nemzetközi finanszírozású projektekre elnyert, vissza nem térítendő anyagi erőforrások fölött. Az egyhangúlag megszavazott költségvetés-tervezet szerint a legnagyobb bevétele a megyének - 86 millió lej - az állami támogatásból származik, ez a támogatás a tavaly egyébként 121 millió lej volt.

A megye az elmúlt évhez képest több pénzre számít az áfavisszaosztásból. Az elfogadott költségvetés szerint ebben az évben több mint 96 millió lej jut a megyének ebből a bevételi forrásból, míg a tavaly 86 millió lejt jutott Biharnak az áfavisszaosztásból. Az idei évben az Európai Uniótól és más támogatóktól érkező mintegy 48 millió lej áll rendelkezésre a vissza nem térítendő támogatásból megvalósítandó projektekre. A kiadási oldalon a legnagyobb részt ebben az évben is a szociális jellegű költségek teszik ki (137 millió lej), mely összeget a gyermekvédelmi igazgatóság, a speciális tanintézmények fenntartására, valamint a fogyatékos személyek anyagi juttatásainak kifizetésére kell fordítani. A tavalyi évi költségvetést 47.860 millió lejes többlettel zárta a megyei költségvetés, ezt a pénzt a fejlesztési beruházások finanszírozására fordítja majd a megye.

Ugyancsak a legutóbbi megyei tanácsi ülésen szavazták meg azt is, hogy a megye felvesz egy 120 millió lejes kölcsönt az uniós normáknak megfelelő hulladékkezelő rendszer kialakítására, vagyis konkrétan négy ideiglenes tároló, három hulladékszelektáló állomás építésére, ezeknek, valamint a nagyváradi környezetbarát hulladéktárolónak a működtetéséhez szükséges berendezések és felszerelések beszerzésére és a megyében lévő nyolc, környezetvédelmi szempontból nem megfelelő hulladéktároló bezárására.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!