ERDON Helyi hírek

2016.02.03. 15:47

Elfogadták a költségvetést

Mégis kapnak támogatást a civil szervezetek Nagyvárad idei költségvetéséből.

Mégis kapnak támogatást a civil szervezetek Nagyvárad idei költségvetéséből.

A nagyváradi helyi tanács szerdai ülésén megszavazta idei évi költségvetését, melynek bevételi oldalán 878.442.150 lej, a kiadási oldalán pedig 901.448.380 lej szerepel, ugyanis a tavalyi évről fennmaradt összeget is a kiadási oldalhoz sorolták. A bevételi oldalon 296.313 lej a város saját bevétele, az állami támogatás 158.206.670 lej – ami egyébként 61 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel korábban a központi költségvetésből kapott összeg –, uniós forrásokból az idén 102.490.670 lejre számít a város, emellett 33.307.960 lej hitellel is számol az önkormányzat, amelynek saját intézményei 298.109.180 lejt fognak termelni az elfogadott költségvetés szerint. A korábban bemutatott költségvetés-tervezethez képest a legnagyobb változás az, mutatott rá a tanácsülés után Huszár István a város alpolgármestere, hogy a civil szervezetek számára 300 ezer lejt különített el a város, mely összeghez pályázati formában lehet majd hozzáférni. Huszár István emlékeztetett arra, hogy 2012 óta nem kaptak a várostól vissza nem térítendő anyagi támogatást a nem kormányzati szervezetek, ezen változtatott most az önkormányzat többek között a civil szervezetek tiltakozásának köszönhetően. A továbbiakban Huszár megemlítette azt, hogy 150 ezerről 170 ezerre emelkedik az idén a Jövő bajnokai elnevezésű program költségvetése, melynek keretében a nagyváradi helyi önkormányzat a kiemelkedő sportteljesítményt elérő váradi fiatalokat és edzőiket jutalmazza.

Jelentősebb beruházások

Az idei év legnagyobb beruházásai közé tartozik Őssi lakónegyedben azoknak az utcáknak a leaszfaltozása, amelyeket az elmúlt időszakban a víz-, és csatornázási munkálatok miatt törtek fel, valamint egy új út kialakítása a leendő váradi akvapark közelében. Az idén nem lesznek uniós finanszírozású beruházások, kivéve a korábban elkezdett, és az idén befejezendő uniós projekteket, egyetlen jelentősebb külföldi forrásból megvalósuló projekt a 90. számú hőközpont átalakítása lesz oly módon, hogy a sportiskola környékén lévő fogyasztókat termálvizes fűtéssel lehessen ellátni. Ezt a beruházást a Norvég Alap finanszírozza majd. Huszár István megjegyezte, hogy az RMDSZ frakció kérésére belefoglalták a költségvetésbe a Szacsvay szobor körüli tér felújításának a költségét, ezt a munkálatot 27 ezer lejből fogják megvalósítani. Végezetül az alpolgármester megjegyezte, hogy az idén a helyi egyházak összesen 400 ezer lejnyi támogatást kapnak különböző beruházásaik megvalósítására.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!