ERDON Helyi hírek

2016.02.26. 15:30

Bejelentkezett az MPP Biharban

Legalább tíz Bihar megyei településen kíván önálló helyi tanácsosi jelöltlistát állítani a júniusi helyhatósági választásokra a Magyar Polgári Párt, mely Váradon nem indít polgármester-jelöltet.

Legalább tíz Bihar megyei településen kíván önálló helyi tanácsosi jelöltlistát állítani a júniusi helyhatósági választásokra a Magyar Polgári Párt, mely Váradon nem indít polgármester-jelöltet.

Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, Helmeczi Tibor, a párt Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke és Méhes Zoltán, a megyei szervezet ügyvezetője tartottak pénteken sajtótájékoztatót a párt Bihar megyei elképzeléseiről. A pártelnök elöljáróban elismerte, hogy az MPP 2012-ben rosszul szerepelt Bihar megyében a helyhatósági választásokon, „innen nem lesz nehéz továbblépni” - fűzte hozzá. Kifejtette, hogy előrelépéseket vár abban az értelemben, hogy ott ahol eddig jelen volt a párt helyi szervezetével, ott a jövőben is jelen legyen, illetve a célkitűzések közé tartozik új helyi szervezetek létrehozása is. Mint mondta, a közeljövő feladatai közé tartozik a jelöltlisták összeállítása, illetve ott, ahol erre igény fogalmazódik meg, polgármester jelöltje is lesz a pártnak.

Verseny és együttműködés

Bíró Zsolt kifejtette, hogy a pártnak az RMDSZ-szel országos szinten kötött egyezménye nyomán az MPP a szövetség politikai alternatívája lett, de hozzátette, az MPP nem közösséget gyengítő, hanem azt erősítő alternatíva kíván lenni, amit annak az elvnek a gyakorlatba ültetésével kíván elérni, melynek értelmében azokon a településeken, megyékben, ahol a magyarság aránya ezt megengedi, ott az MPP versenypártként lép fel az RMDSZ-szel szemben, a szórványban viszont inkább a megegyezésre törekszik a párt. Ez azt jelenti, hogy a Székelyföldön a verseny, más területeken pedig a megegyezés híve a pártelnök. Bihar megye ebben az összefüggésben kettős térségnek számít, hiszen itt vannak olyan helyi közösségek, ahol a magyarság kisebbségben van, viszont vannak olyan térségek - az Érmelléket nevesítette a pártelnök - és települések, ahol a magyarság van többségben, ezért az MPP ezeken a helyeken önállóan vesz részt a helyhatósági választásokon. Kérdésünkre válaszolva Bíró Zsolt kijelentette, hogy nem fognak feltétlenül polgármester-jelöltet is indítani azokon a településeken, ahol indulnak a helyi tanácsi választásokon. Bíró Zsolt megítélése szerint azokban a községekben, ahol a magyarság aránya eléri az ötven százalékot, ott már van helye a magyar pártok közötti versenynek, míg polgármester-jelölt állításához a magyarságnak ennél nagyobb arányára van szükség, illetve ez utóbbi esetben attól is függővé kell teszi az MPP a polgármesterjelölt indítást, hogy a jelenlegi magyar, RMDSZ-es elöljáró munkájával mennyire elégedettek a helyiek. „Fontos, hogy a megyeközpontban is jelen legyünk, de máris leszögezhetem, hogy a pártnak Nagyváradon nem lesz polgármester jelöltje” - jelentette ki Bíró Zsolt. Helmeczi Tibor, aki egyébként vállalkozó, továbbá egy nagy múltú német cég romániai eladási igazgatója, két gyermek édesapja, elmondta, hogy a tervek szerint legalább tíz településen állít Bihar megyében tanácsosi jelöltlistát az MPP, míg Bíró Zsolt kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy Szalacs, Székelyhíd, Bihar és Köröstárkány tartozik azok közé a Bihar megyei községek közé, ahol szinte biztos, hogy saját listával indul el az MPP.

Tárgyalások esélye

A pártelnök elmondta, hogy Bihar megyei listát sem tervez állítani az MPP, de ez az RMDSZ-szel lefolytatandó jövőbeni tárgyalások eredményektől függ. A szervezet vezetője elhárította a válaszadást arra vonatkozó kérdésünkre, hogy milyen minimális elvárásai vannak a pártnak az RMDSZ-szel szemben ahhoz, hogy az MPP ne állítson saját megyei tanácsos jelölti listát, hisz mint fogalmazott, nem a sajtón keresztül akar üzenni az RMDSZ-nek, ráadásul, mint jelezte, nem is biztos, hogy sor kerül ilyen tárgyalásra. A fenti megállapítás vonatkozik Nagyváradra is, tehát az MPP csak akkor nem fog váradi tanácsosi jelöltlistát állítani, ha sikerül az RMDSZ-szel megegyezni a helyi magyarság közös képviselete ügyében. Ugyancsak lapunk kérdésre, hogy melyik polgármester-jelöltet fogja támogatni az MPP azokon a településeken, ahol a párt nem állít saját polgármester-jelölteket, Bíró Zsolt azt válaszolta, hogy ez nem a párt felsőbb vezetői, hanem a helyi szervezetek szintjén fog eldőlni. A pártelnök kifejtette, hogy az RMDSZ-szel folytatott tárgyalások lezárásának végső határideje elméletileg a jelöltlisták benyújtásának határideje, de a párt nem szeretne addig várni, ezért április közepéig le kell zárni a szövetséggel az erre vonatkozó esetleges tárgyalásokat. Arra a kérdésünkre, hogy nyitottak-e a másik magyar párttal, az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) való tárgyalásokra is Bihar megyében, Bíró Zsolt azt válaszolta, hogy az EMNP irányából nem volt még megkeresés az MPP irányába, tehát az MPP elvben nem zárkózik el egy ilyen együttműködéstől, de az EMNP-vel való egyeztetések inkább a helyi szervezetek szintjén lehetnek valószínűbbek, fejtette ki Bíró Zsolt.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!