ERDON Helyi hírek

2016.02.23. 15:07

Beiratkozások az előkészítőbe

Egy héttel az elemi oktatásba való beiratkozások rajtja előtt, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség közzétette, hány hely van az iskolákban. (<a href="http://www.isjbihor.ro/isjbihor/inscriere_primar/">www.isjbihor.ro/isjbihor/inscriere_primar</a>).

Egy héttel az elemi oktatásba való beiratkozások rajtja előtt, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség közzétette, hány hely van az iskolákban. (www.isjbihor.ro/isjbihor/inscriere_primar).

A beiratkozási tervben a megyében összesen 6184 helyet különítettek el az előkészítő osztályokban, melyek közül természetesen a legtöbb a román tannyelvű hagyományos osztályokban van, szám szerint 4239. További 1084 hely van fenntartva a hagyományos tanmenetű magyar osztályokban, 50 a német osztályokban, és 19 a szlovák osztályokban.

A step by step osztályokban 300 hely áll rendelkezésre, 175 román és 125 magyar osztályokban (a váradi Szacsvay Imre Általános Iskolában, a margittai Horváth János Elméleti Líceumban, a Székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban és az érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskolában). Ugyanakkor két Freinet-típusú előkészítő osztályt is indítanak, összesen 60 hellyel, és ezek közül az egyik magyar tannyelvű osztály lesz, a várad-rogériuszi 11. számú Általános Iskolában. Emellett magániskolákban még 126 hely áll rendelkezésre előkészítő osztályokban.

A tanfelügyelőség ugyanakkor azt is posztolta a honlapján, hogy a különböző utcák melyik iskolákhoz tartoznak. A kérvényeket február 29. és március 18. között kell kitölteni online vagy személyesen a kiválasztott tanintézetekben, a folyamodványok feldolgozása pedig március 26-ig történik meg. Először azokat a gyermekeket „osztják ki”, akik abba az iskolába lettek beíratva, ahova a lakcímük szerint tartoznak, majd következnek azok, akiket máshova, távolabb szeretnének járatni a szüleik.

A törvény értelmében kötelező módon előkészítő osztályba kell beíratni azokat a gyermekeket, akik 2016. augusztus 31-ig betöltik 6. életévüket. Azok, akik szeptember 1. és december 31. között lesznek 6 évesek, csak akkor mehetnek előkészítő osztályba, ha pszichoszomatikus szempontból megfelelnek a szakemberek szerint, ellenkező esetben még egy évig ovisok maradnak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!