ERDON Helyi hírek

2016.02.29. 09:20

Barlangrendszert pénzel itt Svájc

Az országban az első olyan rendszer készül, amely 10 barlangot fog egybe: kihasználásuk menedzsment-terveit készítik el, aztán innovatív védelmi, konzerválási eljárásokat ültetnek majd gyakorlatba.

Az országban az első olyan rendszer készül, amely 10 barlangot fog egybe: kihasználásuk menedzsment-terveit készítik el, aztán innovatív védelmi, konzerválási eljárásokat ültetnek majd gyakorlatba.

84.387 svájci frank összértékű az a projekt, amely az Európai Unió támogatásából valósul meg térségünkben. A részleteket a Védett Övezetek és fenntartható Fejlődés Központja (CAPDD) ismertette a múlt hét végén Váradon. A lényeg az első romániai olyan rendszer kialakítása, amely barlangokat köt össze, a barlangi turizmus előmozdítása céljából. A megvalósítást Svájc támogatja, az EU-n keresztül finanszírozva, ezért is érkezett a pénz svájci frankban. A megvalósítás már tavaly február óta tart, a zárás jövő májusban esedékes.

Konkrétumok

A projektbemutatón elmondták: 10 barlangot érintenek az akciók. Ezek a következők: Bătrânului (Révtízfalu település mellett), Hartopul Bonchii (Biharrósa), Ciur Ponor (Biharrósa), Craiului (Biharrósa), Osoi (Vércsorog), Dobos (Biharrósa), gálozházi (Gálosháza), Gruietului (Biharrósa), Moanei (Sonkolyos), Szelek barlangja (Sonkolyos).

Andrei Acs projektvezető szerint olyan barlangok ezek, és eleve így is válogattak, amelyek látogatásához hivatalosan több engedély is kell, sokkal hosszabb az előzetes ügyintézés, mint maga a látogatás. Ez egyrészt persze környezetvédelmi okok miatt van (sőt, vannak ezek között eleve még kapuval is lezárt barlangok), azért, hogy ellenőrzött és csökkentett legyen bent a látogatók forgalma, másrészt viszont a bürokratikus akadályok, az ügyintézés lassúsága miatt is. E barlangokat tervezik most valamelyest nyitottabbá tenni az érdeklődő turisták előtt.

A pénzből először tanulmányokat készítenek: felmérik a barlangok állapotát, a látogatókkal kapcsolatos lehetséges veszélyforrásokat, aztán osztályozzák és szakaszokra osztják a nevezett tízet, majd mindegyikre külön menedzsment-tervet dolgoznak ki. Ezt követi a látogatói útvonalak kialakítása, idegenvezetők kiképzése. A következő lépésben megkezdik a turisztikai célpontok reklámozását, valamint idegenforgalmi csomagokat hoznak létre a turizmus fellendítésére. Jelezték: igyekeznek elérni, hogy az idegenvezetők mindenütt helyiek is legyenek, amellett, hogy barlangászokat rendelnek melléjük.

Az egésznek 2017 május 14-ig kell elkészülnie, legalábbis a hivatalos irataikban ez a határidő szerepel.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!