ERDON Helyi hírek

2016.02.25. 13:55

Április elejére elkészül az iskolakomplexum

A nagyváradi Rhédey kert (Bălcescu park) mellett európai uniós forrásból épülő iskolakomplexum március végére, április elejére teljesen elkészül, hangzott el a csütörtöki terepszemle során. A komplexum összesen hét ingatlant foglal magában.

A nagyváradi Rhédey kert (Bălcescu park) mellett európai uniós forrásból épülő iskolakomplexum március végére, április elejére teljesen elkészül, hangzott el a csütörtöki terepszemle során. A komplexum összesen hét ingatlant foglal magában.

 

A helyszínen tartott terepszemlén tájékoztatta csütörtökön a sajtó képviselőit az új iskolakomplexum kivitelezési stádiumáról Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere és Benyovszky Tünde, az Ingatlankezelő Igazgatóság aligazgatója. A Rhédey kert mellett, az ifjúsági sporttelep és a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár között épülő komplexum hét új épületet foglal magába, melyek különböző kivitelezési stádiumban vannak. Összességében véve a beruházás mintegy kilencven százalékban készült el, de az egyes épületek kivitelezési stádiuma különböző. Benyovszky Tünde emlékeztetett arra, hogy az iskolakomplexum építését már 2007-ben kezdeményezte a város, akkor még kormánytámogatásból kívánták megvalósítani azt, mivel azonban nem kapták meg a szükséges anyagi támogatást, ezért később uniós finanszírozást hívtak le a beruházásra. A kivitelezési szerződés értéke 33 millió lej áfa nélkül, a kivitelező a Selina cég.

Hét épület

A komplexum két, egyenként huszonnégy osztályos iskolaépületet, egy műhelyt, egy sportcsarnokot, egy háromszáz férőhelyes internátust, egy tanároknak fenntartott, garzonlakásokból álló épülettömböt, valamint egy klubot foglal magában. Mint ismeretes az első iskolaépület már évekkel ezelőtt felépült, ott tanulnak jelenleg a Partenie Cosma iskola diákjai, és az új iskolaépület is már mintegy 96 százalékban elkészült, itt jelenleg a mosdókat szerelik fel és a végső simításokat végzik. Huszár István alpolgármester megjegyezte, azt szerették volna, ha mihamarabb használatba adhatták volna ezt az épületet, jelenleg ugyanis a meglévő iskolaépületben három váltásban járnak a diákok, viszont, mint azt Huszár István hozzátette, ezúttal az európai uniós bürokrácia nem tette lehetővé, hogy egy épületet használatba adjanak addig, amíg a teljes projekt le nem zárul. Huszár István kiemelte, hogy a kivitelezés típustervek alapján készült, tehát az országban ugyanilyen tervek alapján építik fel az iskolákat, csakhogy Nagyvárad egyedi abból a szempontból, hogy itt nem egy, hanem két iskolaépületet építettek fel az uniós projekt keretében.

A munkálatok állása

A továbbiakban elhangzott, hogy a műhely kilencvennyolc százalékban elkészült, itt is már csak a mosdók felszerelése és a végső simítások elvégzése van hátra. A vége felé jár a garzonlakásokból álló tömbház építése is, ez az ingatlan 95 százalékban elkészült, itt szintén a mosdók beszerelése és a végső simítások vannak hátra. A sportcsarnok kilencven százalékban készült el, itt kisebb munkálatok elvégzése mellett a padlóburkolatot kell lehelyezni, és az oldalsó fűtésrendszert kell kiépíteni. A bentlakás épülete is lényegében készen van, itt a belső munkálatokkal vannak elmaradva a többi ingatlanhoz képest, így ennek az épületnek az esetében 80 százalékos kivitelezettségről beszélhetünk, míg a kantin és a klubépület mintegy hetven százalékban épült meg. Itt a tér belső kialakításán, a padlóburkolás lehelyezésén és a különböző berendezések beszerelésén dolgoznak. Mindezek mellett az épületek közötti utak kiépítése is a jelenlegi projekt része, ezek mintegy kilencven százalékban készültek el, az egész létesítményt körbe vevő kerítésnek pedig mintegy hatvan százalékát állították már fel.

Átirányítják a munkásokat

Elhangzott, hogy az igazságügyi palotán dolgozó mintegy kilencven embert, miután ott már befejezték a munkát, átirányítják ehhez a munkálathoz, hogy március végéig, legkésőbb április elejéig mindennel végezhessenek itt is. Mostanáig 19.331.206 lej értékű munkálat lett kifizetve, vagyis a kivitelezési szerződésben szereplő összeg hetven százaléka. Újságírói kérdésre válaszolva Benyovszky Tünde elmondta, hogy az uniós finanszírozási szerződés 2015. december 31-én lezárult, így a fennmaradó munkálatokat a város saját költségvetéséből kell finanszírozza, ugyanakkor kötelezettsége az is, hogy június végéig minden uniós finanszírozású projektjét, így ezt is, befejezze. Az iskolaépületet a Partenie Cosma Líceum fogja használni, de az internátusban más iskolák diákjai is helyet kaphatnak majd. A kétszer huszonnégy osztályos iskolakomplexum egyszerre mintegy ezernégyszáz diáknak tud helyet adni.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!