ERDON Helyi hírek

2016.02.18. 12:28

Állatkertvezetők tanácskoztak Váradon

Csütörtökön a váradi állatkert első alkalommal biztosított otthont a Romániai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége soron következő tanácskozásának. Pénteken Nyíregyházára utaznak a szakemberek.

Csütörtökön a váradi állatkert első alkalommal biztosított otthont a Romániai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége soron következő tanácskozásának. Pénteken Nyíregyházára utaznak a szakemberek.

Máté Csaba, a Romániai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (FGZAR) elnöke, a tordai állatkert vezetője az Erdély Online-nak elmondta: 21 taglétesítményük van, a legnagyobb területű állatkert Marosvásárhelyen működik, míg a legnépesebb állatállománya Bukarestnek van. A szövetséget 2007-ben szervezték újjá, és a kezdetektől fogva azt a célt tűzte ki maga előtt, hogy védje a romániai állatkertek érdekeit, illetve összhangba hozza ezeket az európai elvárásokkal. A szervezet ugyanakkor társult tagja az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA). Évente többször találkoznak, műhelybeszélgetések, szemináriumok keretében, amikor szükségesnek gondolják, Váradon pedig első alkalommal gyűltek össze. Olyan városokból érkeztek állatkerti szakemberek, több mint kéttucat, mint például Temesvár, Brassó, Torda, Marosvásárhely, Galac, Bukarest, Călăraşi, Piteşti vagy Ploieşti.

Bimbó-Szuhai Tibor, a váradi állatkert ügyvezetője azt nyilatkozta: az összejövetel első napján az állatkert általános problémáit vitatják meg, úgymint az állatok etetése, az életkörülményeik javítása vagy a menedzsmenttel kapcsolatos kihívások, pénteken pedig Nyíregyházára látogatnak, lévén hogy az ottani vadaspark stratégiai partnere az itteni állatkertnek. Szerinte az állatkertek gondjai hasonlóak, mivel ugyanolyan elv alapján működnek, viszont nagyon fontos, hogy tartsák egymással a kapcsolatot, mert a tapasztalatok megosztása hozzájárul a fejlődéshez. Hozzátette: ugyanilyen lényegesek az állatcsere programok is. Nagyváradra tavaly októberben érkezett egy nőstényoroszlán, egy pár jávorantilop, egy pár szitatunga antilop, valamint egy pulykakeselyű. Valamennyien jól érzik magukat, a közelmúltban pedig három mendesz antilop borjú született, három különböző nősténytől, aminek azért van különleges jelentősége, mert a mendesz antilopokat a kihalás veszélye fenyegeti. Megjegyezte: az elkövetkezendő időszakban arra törekednek, hogy olyan állatokat hozzanak Váradra, melyek esetében egyetlen egyedük van, vagy nagyobb csoportot akarnak kialakítani, mint például a tigris vagy a cerkófmajmok.

 

Állatkert ellenesség

A tanácskozás résztvevőit Liviu Andrica, a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) igazgatója is köszöntötte. A Romániai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének tavalyi tevékenységéről, illetve idei terveiről Dana Canari főtitkár beszélt. Többek közt az Európai Uniónak az állatkertek működésére vonatkozó direktívájára hívta fel kollégái figyelmét, valamint arra a szerinte agresszív kampányra is kitért, melyet a Born Free elnevezésű brit civil szervezet folytat annak érdekében, hogy megszűnjenek az állatkertek, és az állatok szabadon szaporodjanak, éljenek.

A nap folyamán szó esett még a természetvédelmi területek adminisztrátoraival való együttműködésről, valamint arról is, hogy egy protokollum alapján az FGZAR taglétesítményeiben dolgozók ingyen látogathassák az érintett állatkerteket.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!