ERDON Helyi hírek

2016.02.08. 16:27

A sajtót hibáztatja visszalépéséért

Nem akart Băsescu akaratának sem engedni és visszalépni a váradi polgármester-jelöltségtől. De aztán mégis engedett és visszalépett…

Nem akart Băsescu akaratának sem engedni és visszalépni a váradi polgármester-jelöltségtől. De aztán mégis engedett és visszalépett…

Akkor sem lép vissza, ezt tudatta – aztán visszalépett. Horia Vuşcanról van szó, aki a Traian Băsescu-féle Népi Mozgalom (Mișcarea Populară/MP) színeiben indult volna Nagyvárad polgármesterségéért. Mint ismeretes, ő az a Vuşcan, aki – mint arról akkoriban lapunkban is írtunk – három halálos áldozatot követelő közlekedési balesetet okozott. 2003-ban úgy történt a beleset, hogy a nagyváradi vasúti főpályaudvar mellett haladt el luxusautójával, a megengedettnél jóval gyorsabban hajtva, a központ felé tartva, amikor az állomástól a gyermekek palotájának utcájával való kereszteződésben szabálytalanul elé hajtott egy másik autó – Vuşcan gyorsan érkező kocsija ezt az autót fellökte a járdára, majd egy betonoszlopnak, aminek következtében az autóban utazó mindhárom személy meghalt. Vuşcan emiatt végül felfüggesztett börtönbüntetést kapott – rossz nyelvek szerint az enyhébb ítéletért közbenjárt édesapja is, aki a volt Interoil gyár igazgatójaként híresült el. Az utóbbi években pedig fia, Horia Vuşcan újra és újra politikai karrierrel próbálkozik, indulni akart a helyhatósági választásokon Váradon, több pártban is megfordult már, de sosem járt sikerrel.

Indul, nem indul…

Most a Népi Mozgalom nevű pártnál érte el, hogy váradi polgármesterjelölt legyen – de amint a párt vezetője, Traian Băsescu megtudta, hogy a helyi sajtó ismét felidézte Vuşcan múltját, végül visszavonatta jelöltségét. Az utóbbi érintett hétfőn tartott sajtótájékoztatót Váradon, ahol bejelentette: végül nem indul a polgármesterségért, de a legújabb pártjának „támogatója marad”. Egyébként pedig a helyi sajtót hibáztatja azért, ami most történt vele. Azt egyébként hétfőn sem tudták elmondani, kiket indítanak végül a helyhatóságin, kik a váradi tanácsosjelöltjeik.

Érdekesség különben, hogy a Népi Mozgalom helyi szervezetének elnöke az a Daniel Meze, akit 2014-ben már kizártak ugyanebből a pártból, mert az akkori voksoláskor a nekik járó szavazókörzeti megfigyelői helyek jelentős részét átadta a PSD-UNPR-PC-szövetségnek. Közben azonban az MP eddigi vezetői lemondtak, és mivel mást nem találtak helyettük, Daniel Meze elérte, hogy visszavegyék, és filiálé-elnöknek is megtegyék. Mi több, az idei helyhatósági választásokon ő maga is indul: a Népi Mozgalom színeiben a Megyei Tanács elnöki posztjáért… Arról teljesen ellentmondóan nyilatkozott tegnap Meze és Vuşcan, hogy Băsescu eleve tudta-e Vuşcan büntetőjogi múltját, vagy tényleg csak a helyi sajtóból értesült róla: Vuşcan szerint tudta, Meze szerint nem.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!