ERDON Helyi hírek

2016.02.11. 14:16

A romantikus balett „királynője”

Február 10-én, a Kolozsvári Román Nemzeti Operában P.I. Csajkovszkij A hattyúk tava című balettjét mutatták be. Érdemes felidézni, miként készült az opera balettkara a rendkívüli művészi eseményre.  

Február 10-én, a Kolozsvári Román Nemzeti Operában P.I. Csajkovszkij A hattyúk tava című balettjét mutatták be. Érdemes felidézni, miként készült az opera balettkara a rendkívüli művészi eseményre.  

Az Kolozsvári Román Nemzet Opera balettkara, fennállása óta, első alkalommal turnézhatott Kínában. Pjotr Iljics Csajkovszkij A hattyúk tava-című balettjét mutatta be. Az előadás koreográfusa Vasile Solomon, az ország egyik legelismertebb balettmestere. A főszerepet Andreea Jura balerina, valamint Dan Haja balett-művész alakította. A balettkar Sanghaj, Ning Po, Hangzhou, Wuxi, Suzhou, Changzhou, Nanjing operaházaiban lépett fel, nagy sikerrel. Közreműködött a Bucharest Symphonic Orchestra, vezényelt Jin Wang kínai származású osztrák karmester.

Érdekességként megemlíthető, hogy a kínai városok operáinak színpadtere kétszer, háromszor nagyobb, mint a kolozsvári operaházé. Emiatt mindig át kellett építeni a díszletet. A díszletek a kínai díszlettervezők munkáját dicsérte. A kínai közönség a klasszikus stílusú balettelőadásokat kedveli. Ez a balettelőadás a Leo Culture Exchange projekt részét képezte, melynek mottója „Teach world more about China and China more about the world”.

A hattyúk tava- a romantikus „balett királynője”

Az előadást megelőző sajtótájékoztatón Vasile Solomon a Csajkovszkij balettet a romantikus „balett királynőjének” nevezte.

Szereposztás: Andreea Jura kettős szerepben lép fel, mint Odette és Odilia. Siegfried herceg: Dan Haja. Rothbart, a varázsló: Lucian Bacoiu. Tánctanár: Marius Toda. Herceg anyja: Anca Opriş Popdan. Udvari bolond: Vlad Maier.

Díszlet és jelmeztervező: Mihai Vălu. Szerinte a hattyúk tava a fény és sötétség, az érzelmek művészi alkotása, amelyben a koreográfia, a díszlet és a zene egymásba fonódik. Karmester. Horváth József. Közreműködik az Kolozsvári Opera zenekara és balettkara. Rendező, koreográfus: Vasile Solomon.

A balettmester a balettkar felkészüléséről beszélt, amely két szakaszban valósult meg. A kínai turnéra való felkészülés az elmúlt év nyarán kezdődött. A kolozsvári bemutatóra való készülés ez év januárjában történt. Örömet akarnak szerezni a kolozsvári közönségnek is. 24 hattyúlány lép fel a színpadon. A díszletet újra kellett tervezni, a kolozsvári színpadhoz viszonyítva. Érdekességként megemlítette, hogy az eredeti elképzelés szerint a kínai díszletet hajóval hozták volna Kolozsvárra. Azonban nagy mérete miatt nehézségek keletkeztek a szállítás során. Emiatt lemondták, Mihai Vălu díszlettervező alkotta meg a kolozsvári előadás számára a díszletet.

A sajtótájékoztatón részt vettek a főszereplők is. Andreea Jura elmondta, hogy szerepe nagyon bonyolult, mert ellentmondó érzelmeket, egyrészt gyöngédséget (fehér hattyú), másrészt negatív érzelmet (fekete hattyú) kell, érzékeltessen. Odette a maga tisztaságával szeret, Odilia nőiességével, érzékiségével hat. Kiemelte, hogy a kettős szerep minden táncosnő álma. A Siegfriedet alakító Dan Haja úgy vélte, hogy ez a balett számára rendkívül jelentőséggel bír, a pályájának „csúcsát” jelenti. Szerinte Siegfried a mai ifjúhoz hasonlít, akinek bár mindene meg van, azonban semmi sem tetszik.

A Kolozsvári Nemzeti Opera balett- táncosai mellett a Kolozsvári Magyar Opera négy táncosa és az „Octavian Stroia” Balettiskola növendékei lépnek fel, a 24 hattyúlány szerepében.

Vasile Solomon balettmester által rendezett, koreografált balettelőadás klasszikus stílusú. Újdonságnak tekinthető az előadás magas művészi színvonala, a színpadra állítása, a II. és IV. felvonás koreográfiája.

A további tervekről is beszélt. Júniusban a Hattyúk tava-című balettet a Sétatéri kaszinó előtt adják elő, és a sétatéri tavon alkotott különleges színpadon a II. és IV. felvonást mutatják be. A bemutató közönsége igen tartásos előadásnak lehetett alanya.

A négy felvonásos P. I. Csajkovszkij első balettje A hattyúk tava, a 19. századi klasszikus orosz balett legkiválóbb alkotása. A szövegkönyvet Vlagyimir Begicsev és Vaszilij Gelcser írta, egy régi orosz népmese alapján. A bemutató koreográfiáját Julius Reisinger állította össze. 1877.-ben a Moszkvai Nagyszínházban volt a bemutató. Azonban nem nyerte el a közönség tetszését. 1893-ban a zeneszerző meghalt. 1895-ben Marius Petipa és Lev Ivanov dolgoztak ki új koreográfiát. Az előadásra 1895. januárjában került sor a szentpétervári Mariinszkij Színházban. Azóta világ minden jelentős színpadján előadták. A Petipa- Lev Ivanov koreográfiát tiszteletben tartják.

Kérdésünkre Solomon mestertől megtudhattuk a mostani előadás számára a negyedik variációt jelentette, három előadást külföldön rendezett. A világ minden jelentős dalszínpadán előadják Pjotr Iljics Csajkovszkij halhatatlan dallamvilágával rendelkező balettjét.

A Kolozsvári Nemzeti Opera közönsége abban a szerencsés helyzetben van, hogy igen rangos társulattal rendelkező Operaház rendelkezik azokkal a belső erőkkel, mely egy ilyen előadás megalkotásához szükséges. Jóformán majdnem mindenik tagja saját nevelésű.

Az idősebb nézőközönség emlékezhet Taub–Darvas Gabriella rendezésében A hattyúk tava című előadásának sikeres bemutatójára (1958-1959 évadban). A mostani előadás nagy érdeme, hogy a „balett nyelv” jelenlegi formáját hatékonyan használja.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!