ERDON Helyi hírek

2016.02.05. 14:19

A műszaki igazgatóság évértékelője

Beszámolt tavalyi évi tevékenységéről a nagyváradi polgármesteri hivatal műszaki igazgatósága, és az idei évi tervekről is szó esett.

Beszámolt tavalyi évi tevékenységéről a nagyváradi polgármesteri hivatal műszaki igazgatósága, és az idei évi tervekről is szó esett.

Pénteken a nagyváradi városháza nagytermében tartotta meg évértékelő sajtótájékoztatóját az önkormányzat műszaki igazgatósága. Mircea Ghitea, az igazgatóság vezetője a tavalyi évi tevékenységek közül kiemelte, hogy mintegy 121 utcán végeztek javítási, kátyúzási munkálatokat, amihez összesen 1430 tonna aszfaltot használtak fel. A városban egyébként 789 utca van, melyek összesen 427 kilométer hosszúak, ebből 310 kilométernyi utca vagy utcarész van teljesen felújítva. Elhangzott, hogy az igazgatóság a tavaly összesen 2328 parkolóhelyet alakított ki, emellett járdajavítás, és mintegy 135 utcán útkarbantartási munkálatok is zajlottak. A közlekedésbiztonsági munkálatok elvégzése és a közúti jelzőtáblák és jelzőlámpák karbantartása szintén a műszaki igazgatóság feladata volt és marad. A köztisztasági szolgáltatásokra a műszaki igazgatóság a tavaly 13.641.172 lejt költött, ebben az összegben a hóeltakarítás is benne van, míg a közvilágításra a tavaly 1.365.957 lejt fizetett ki az igazgatóság a Luxten cégnek. 2015-ben tizenegy utca felújítását végezték el, ezek mellett a Borsi út felújítását is befejezték, és elkészült a Szilvás híd is, míg a Pasteur utca 72 szám alatt zöldövezetet és 72 parkolóhelyet alakítottak ki. A tavalyi év legnagyobb beruházása a váradi körgyűrűn két közúti felüljáró híd megépítése volt. A köztisztasági szolgáltatás tekintetében Ghitea kiemelte azt, hogy jelenleg 608 szeméttároló platform van a városban, és a RER köztisztasági vállalat épít további százat, valamint az év végéig elhelyez tíz föld alatti konténert a városban.

Jelenlegi munkák

A műszaki igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy öt beruházás van folyamatban: a Salighny utca felújítása, amelynek költségvetése 6,1 millió lej, a Szent László híd felújítása, melynek költsége 6,3 millió lej, és mely beruházás május végére befejeződik, egy gyalogos aluljáró építése a Secarei utcánál 1,6 millió lejből, a Tribunalului és a Dima utcák bővítési munkálata, melyre 402 ezer lej van előirányozva, és a kis tér felújítása a Körös áruház előtt, melynek költsége 2,4 millió lej. Az új beruházások közé tartozik húsz utca – Clopoteilor, Lincoln, Copacilor, Carasului, E. Varga, Govorei, Magurei, Oltetului, Pelinului, Salciei, Sirenei, Verii, Cerbului, Argesului, Buzaului, C.MIlle, G. Titeica, Parvan, Daliei –, valamint a Hét Vezér/Ghioceilor tér modernizálása, a Barcaului utcának a Lipovei és az Onestilor utcák közötti részének a felújítása, valamint parkolóhelyek kialakítása az Atelierelor utcán, mindemellett pedig a leendő akvaparknál a Codrilor utca nyomvonalának módosítása. Ghitea hozzátette, hogy a Codrilor utca nyomvonalát úgy módisítják, hogy az párhuzamosan haladjon a vasúti sinekkel; ez a munkálat mintegy ötmillió lejbe fog kerülni. Jelenleg tizenkilenc utca felújításának közbeszerzési eljárása van meghirdetve, és kedvező ajánlatok esetén a megtakarításokból további utcák felújítását is megkezdheti a műszaki igazgatóság. Ghitea hozzátette, hogy az idén szeretnék elkezdeni a Coriolan Hora utca modernizálást is. Kérdésre válaszolva Mircea Ghitea elmondta, hogy a Körös áruház előtti kis tér felújítása várhatóan márciusban kezdődik el és hat hónapig tart majd, és ugyancsak kérdése válaszolva elmondta, hogy egyelőre nincs pénz elkülönítve arra, hogy a Körös áruház előtti tértől a Sal Fernc (Dunarii) utcáig kiszélesítsék a Fő utca gyalogos övezetét, noha ez a munkálat szerepel a polgérmesteri hivatal elképzelései között.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!